Sorra mondanak fel a vásárhelyi önkormányzat vezetői, Márki-Zay szerint ennek nincs politikai oka

2023. április 4. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

Több vezető beosztású dolgozó is távozott a hódmezővásárhelyi városházáról az elmúlt pár hónapban, ezek egyaránt érintik a város gazdasági és kulturális életét is. Bár távozásukat többen is a politikai légkörrel magyarázták, Márki-Zay Péter polgármester szerint ezeknek semmi közük az ő személyéhez vagy politikai tevékenységéhez.

Év eleje óta hat fontos hódmezővásárhelyi önkormányzati tisztségviselő is beadta a felmondását. Mindegyikük vezető beosztásban dolgozott a városházán vagy valamelyik fontos önkormányzati cégnél, kulturális intézménynél. A helyi kormányközeli sajtó szerint a felmondássorozatnak Márki-Zay Péter és a körülötte zajló állandó politikai feszültség az oka. „Márki-Zay Pétertől menekülnek a szakemberek, szétesőben a vásárhelyi önkormányzat” – írja például a Promenad24. A polgármester szerint viszont semmilyen politikai töltete nincs a vezetők lemondásának.

A távozók sorát Miklós Péter nyitotta, aki 2022 júniusától a város összevont kulturális intézményrendszerének főigazgatójaként dolgozott. Ő 2022. december 31-i hatállyal mondott le tisztségéről, a felmondásának okát nem közölte. Miklóst Szabó János alpolgármester követte, akit sokáig Márki-Zay Péter egyik legfontosabb helyi szövetségesének tartottak.

Négyből kettő alpolgármester maradt

Szabó a hírt egy Facebook-posztban jelentette be, amit később törölt, de a város Facebook-oldalán azért fellelhetők a maradványai. Eszerint azzal magyarázta döntését, hogy közéleti munkája során elérte a magánéleti maximumot, amin túl már nem vállalja tovább a hivatalát, a közélettől visszavonul, és visszatér az üzleti életbe.

Hódmezővásárhely négy alpolgármesteréből márciusra már csak kettő maradt, ugyanis februárban Kis Andrea, MSZP-s alpolgármester is beadta a felmondását. A szocialista politikus jogköreit a polgármester – belső ellentétek miatt – már 2022-ben megvonta. Ezt Márki-Zay akkor azzal magyarázta, hogy a ciklus hátralévő részéhez személyi változtatásokra van szükség a hivatal vezetésében, amit az ott és úgy általában a vásárhelyi politikai közösségben régóta fennálló feszültség indokol, de „a közös választási siker érdekében” a döntést április 3-a utánig halogatták.

A hódmezővásárhelyi városháza – Fotó: Bálint András / Szegeder
A hódmezővásárhelyi városháza – Fotó: Bálint András / Szegeder

Kis Andrea hivatalos lemondására 2023. február 9-ig kellett várni, azt az előző évet értékelő beszámoló keretében nyújtotta be. Távozását a közgyűlésen azzal indokolta, hogy mérgezőnek tartja a Hódmezővásárhelyet immár öt éve megosztó politikai gyűlölködést, állítása szerint mindvégig kereste a megegyezés lehetőségét a polgármesterrel, Márki-Zay azonban még levélben sem volt hajlandó reagálni.

Megy az adócsoport vezetője is

A sort Karsai Éva, a város jegyzője folytatta, aki már csak április 9-ig tölti be a hivatalát. A jegyző a lemondását egy az önkormányzat Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint úgy magyarázta, hogy „a kiélezett politikai helyzetből adódó rengeteg feladat és felelősség miatt kénytelen volt meghozni ezt a döntést”. A jegyzői feladatok ellátásáról átmenetileg a frissen kinevezett aljegyző gondoskodik.

Megy az adócsoport vezetője is. Zsifkovitsné Dr. Tutkovics Éva kevésbé látványosan, minden nyilvános gesztus nélkül távozik az önkormányzattól, pótlását Márki-Zay szerint „belülről tervezik megoldani”. A kilépő szakemberek sorát – egyelőre – Molnárné Masir Erika, a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. és a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. közös vezérigazgatója zárja, aki a polgármester elmondása alapján aktívan közreműködik a megfelelő utód kiválasztásában, amire már most is van harminc jelöltjük.

A polgármester szerint nincs politikai töltet

A sok lemondással kapcsolatban megkerestük Márki-Zay Pétert, aki lapunknak hangsúlyozta, hogy a személyes viszonyok továbbra is sértetlenek, és semmilyen politikai töltete nincs a vezetők lemondásának, ellentétben a 2018-as felmondási hullámmal. „Öt évvel ezelőtt nem spontán, hanem nyilvánvalóan szervezett távozás keretében nem négy-öt, hanem mintegy harminc kulcsember távozott az önkormányzattól, Lázár János áprilisi újraválasztása és májusi miniszteri menesztése között. Azt is gond nélkül megoldottuk, az önkormányzat működőképes maradt.”

Márki-Zay szerint a saját politikai tevékenysége és a városházi munka között semmilyen összefüggés nincsen. „A távozottak között különböző politikai beállítottságú emberek vannak, de mindegyikkel remek volt és továbbra is remek a személyes kapcsolatunk” – mondta az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelöltje.

A távozott és éppen távozó önkormányzati dolgozókat mi is kerestük, ám kérdéseinkre nem válaszoltak. Végül az önkormányzat sajtóreferensétől kaptunk egy, az érintettek nevében küldött közös nyilatkozatot, amelyben azt „közölték”, hogy a távozásuknak semmilyen politikai vetülete nincsen.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!