Több ezren tüntettek az oktatás jövőjéért a demokrácia napján, a rendőrök nem engedték a Karmelitához a diákokat

2023. szeptember 15. – 16:43

frissítve

Több ezren tüntettek az oktatás jövőjéért a demokrácia napján, a rendőrök nem engedték a Karmelitához a diákokat
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Pénteken, a demokrácia napján tüntettek a diákok, tanárok, civilek az oktatás jövőjéért.
  • A tüntetés hivatalos vége után többen elindultak a Karmelitához, az odavezető lépcsők tetején rendőrök állták útját a tüntetőknek. Egy idő után a diákok elkezdték tolni a rendőrsorfalat, végül a tüntetők lementek a lépcsőről, de máshol is rendőrsorfallal találták szembe magukat.
  • A klímavédelmi tüntetés végét 20:15-kor jelentették be. A Fridays for Future aktivistája szerint a környezetvédelem és az oktatás elválaszthatatlan egymástól, mindkettőn a jövőjük múlik.
  • Az oktatási tüntetésnek nem sokkal 19:00 előtt lett vége, a tüntetők átvonultak a Clark Ádám térre, majd az Alagút utca és az Attila út sarkánál felállított színpadhoz mentek a Fridays for Future klímatüntetéséhez.
  • A tüntetők 18:00-kor érkeztek meg a Kossuth Lajos térre, itt beszédek voltak. A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája. Az EDF egyik diákja szerint 13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról. A PDSZ egyik tagja a színpadon jelentette be: nem fogja aláírni a státusztörvény miatt hatályba lépő új szerződését.
  • A tüntetők 17:15-kor indultak el az Elvis Presley térről a Margit híd fele, aminek a Budáról Pestre tartó felét sikerült elfoglalniuk. A tömeget felvezető molinó eleje már a Jászai Mari térhez volt közelebb, mikor a tömeg vége még a híd budai hídfőjénél volt.

A diákok nagy része elindult haza, miután egyértelművé vált: más úton sem fognak tudni feljutni a Karmelitához. Így mi is lezárjuk a fél 5-től tartó élő közvetítésünket. Köszönjük szépen a figyelmüket! Egy ilyen közvetítéshez több ember közös munkájára van szükség, ha szeretne még hasonló tartalmakat látni a Telexen, kérjük támogassa a munkánkat itt. Szombaton videós beszámolóval is jelentkezünk a pénteki tüntetésről.

A diákok a Hunyadi János út tetején ütköztek ismét a rendőrsorfalba, ahol a rendőrök megint figyelmeztették őket, hogy távolodjanak el a sorfaltól, mert a magatartásukkal balesetveszélyt idéznek elő. A Hír TV munkatársai bementek a tömegbe videózni, miután a diákok egységesen „Hazudik a tévé” skandálásba kezdtek. Ezután a diákok elkezdték követni a csatorna stábjának munkatársait.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A diákok elindultak lefelé a Karmelitához vezető lépcsőkön, valószínűleg az a céljuk, hogy másik feljáraton próbáljanak eljutni a Karmelitához.

A diákok egy része elkezdte tolni a rendőrsorfalat a Karmelitához vezető lépcsők tetején. „Gyerekeket bántasz” – kiabálják a diákok. Néhányan hergelik a tömeget, közben a rendőrség figyelmezteti a diákokat, hogy távolodjanak el a rendőrsorfaltól, mert „magatartásuk tragédiához is vezethet”.

„Bűnözőket védtek!” – skandálják a diákok, miközben farkasszemet néznek a rendőrökkel a Karmelitához vezető lépcsők tetején. Néhányan arról beszélnek, hogy áttörnék a rendőrsorfalat, de egyelőre nem történt dulakodás.

A diákok egy része felment a Karmelitához vezető lépcsőn, de a tetején rendőrök állják el az útjukat, a lépcső le van zárva. „Konzultálni jöttünk” – kiabálják a diákok.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Többen elindultak a Fridays for Future tüntetéséről a Karmelita lépcsője felé, zúg a „Mocskos Fidesz”.

A szervezők hivatalosan lezárták a Fridays for Future tüntetését, de a tömegben többen elkezdték skandálni: „Menjünk fel!” A felállított színpadtól nincs messze a Karmelita, ahova korábban gyakran mentek fel a diákok a demonstrációk után.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Fridays for Future tüntetésének első felszólalója azt mondta: az ő klímavédelmi mozgalmuk középiskolások százait aktivizálta. Szerinte a környezetvédelem és az oktatás egymástól elválaszthatatlan, mert mindkettőn a fiatalok jövője múlik. Egyszerűbb dolguk lenne, ha a környezeti nevelés szerves részét képezné az oktatásnak. De az aktivista szerint ez nem reális elvárás, amíg 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből. A Fridays for Future szervezet is kiáll amellett, hogy vonják vissza a státusztörvényt, a tanárok azonnali béremelést kapjanak, és állítsák vissza a pedagógusok sztrájkjogát. Ezenkívül olyan Nemzeti alaptantervet állítsanak össze, ami befogadható tudást ad, és ami foglalkozik a klímavédelemmel is.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg eleje megérkezett az Alagút utca és az Attila út sarkára, ahol egy felállított színpad fogadta a tüntetőket. Itt lesz a Fridays for Future tüntetése.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Clarck Ádám téren lévő Alagút tetejéről a diákok lelógattak egy hatalmas magyar zászlót, aminek közepén az oktatási tüntetések jelképe, egy piros körben lévő felkiáltójel van.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Gyertek velünk!” – skandálja a több ezres tömeg, miközben a vonulás eleje megérkezik a Lánchídhoz. A tüntetők a teljes hidat elfoglalva vonulnak a Clark Ádám tér fele. Mikor a tömeg eleje a Lánchíd felénél járt, a vége még csak akkor kanyarodott fel a pesti oldalon a Lánchíd felé vezető részhez.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tüntetők nagy része elindult a Kossuth Lajos térről a Lánchíd fele. Az időközben kollégáink szerint több ezresre duzzadt tömeg a rakparton vonul, a rendőrök biztosítják a forgalmat. „Szabad ország, szabad oktatás”, „Nincs tanár, nincs jövő” – skandálják a tüntetők.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Perlaki-Borsos Noel bejelentette: az Egységes Diákfront tüntetésének vége, most a résztvevők csatlakoznak a Fridays for Future klímatüntetéséhez.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kiss Gergő és Perlaki-Borsos Noel, az EDF tagjai voltak a következő felszólalók. Kiss Gergő szerint a tüntetők nem törtek meg, nem szabad hagyniuk, hogy újra és újra átgázoljanak rajtuk. Ma érted is itt vagyok, érted? – tette fel a kérdést. Perlaki-Borsos Noel arról beszélt, ő is dühösnek érzi magát, mert egy hátrányos helyzetű gyerek nem kaphatja meg ugyanazokat az esélyeket, mint amiket ő. Szerinte egyedül magányos fák, együtt viszont egy erdőt alkotnak.

Szilágyi Kitti, a Civilbázis elnökségi tagjaként és pedagógusként azt mondta: “Kibaszottul elegem van!”. Szilágyi arról beszélt: “Milyen kormány az, ami kitaszítja és magára hagyja a gyengébbeket, eladja az országot, hagyja, hogy betegeket lepjenek el ágyipoloskák?” Szilágyi azt kérdezte, milyen kormány az, amely bosszútörvényt ad válaszul” a pedagógusoknak. “Hazaárulók” – válaszolta a tömeg. “Ezek nem a diákok terhei”, mondta Szilágyi, aki szerint Orbánnak ideje lenne felelősséget vállalnia tetteiért. “Mi nem veszíthetjük el a hazánkat, nem veszíthetjük el a jövőnket. A feladás nem opció” – mondta Szilágyi, mire a tömeg “mocskos Fidesz” skandálással válaszolt.

Egy csapat szülő is kijött tüntetni, őket a gyerekeik jövőjének kérdése mellett főleg a tanárhiány zavarja, szerintük akkora a hiány a fővárosi iskolákban is, hogy egyrészt minden tantárgy rendes lefedésére sem marad ember, másrészt nincs pedagógus, aki a napközit vinné, ami dolgozó szülőként elég nagy kihívást jelent. Az is zavarja őket, hogy a tanárok mellett az iskoláknak sem jut pénz, a szülőktől kérnek több mindenre támogatást. Egy idősebb társaság mellettük közben a kormányt szidja, az akkumulátorgyárakat, a lerombolt egészségügyi rendszert, meg szerintük „az sem kérdés, ki engedi szabadon az embercsempészeket”.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Szendrei Zoltán, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja azt mondta: megkapta a tankerület ajánlatát, e szerint 2024. január elsejétől a várható bruttó bére alig lenne kevesebb annál, amit az oktatásért felelős államtitkár egyszeri béremelésként kapott a kormányváltáskor. Ebből arra következtet, hogy nincs rá szükség a közoktatásban. „Eddis is tudtam, hogy drága hobbit választottam, (…) most sajnos pályát kell módosítanom” – mondta. Majd a színpadon bejelentette:

Nem fogja aláírni a státusztörvény elfogadása miatt hatályba lépő új szerződését.

Zelenák Dzseni, az Egységes Diákfronttól azt mondta a tömegnek, üvöltsenek, ha úgy érzik, nem figyel rájuk a kormány, az emberek pedig sikítani kezdtek. „13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról” – mondta. „Elegünk van” – válaszolta a tömeg. Zelenák szerint addig kell ordítani, amíg nincs változás, beszéde után felcsendült a Mi vagyunk a Grund című dal.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája, korábban kirúgott kölcseys tanár volt az első felszólaló a tüntetésen. Szerinte az elmúlt másfél év az oktatás jövőjéért való kiállástól volt hangos, de az eredmény a státusztörvény elfogadása lett. Persze vannak sikerek is: például a szolidaritás kialakulása, és az, hogy az Európai Civil Fórum külön díjjal ismerte el a diákok, szülők, pedagógusok összehangolt küzdelmét. Diktatúrában élünk, ahol a hatalom kordonokkal zárja el kiváltságosait – mondta a Tanítanék Mozgalom aktivistája. Szerinte csak pénzzel lehet megvenni a minőségi oktatást és egészségügyet. „Hova tűnik a befizetett adónk?” – tette fel a kérdést. A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni – mondta beszéde végén.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„A könnygáz nem tanít” – kiabálták a tüntetők, akik időközben megérkeztek a Kossuth Lajos térre, a tervek szerint itt rövid beszédek lesznek. Ezután a diákok, tanárok, civilek át fognak vonulni a Lánchíd budai hídfőjéhez, ahol a Fridays for Future klímatüntetéséhez csatlakoznak.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A Balaton utca – Balassi Bálint utca találkozásánál tart a tömeg, az egész utca zeng a „Mocskos Fidesztől”, amit néha a „Nincs tanár, nincs jövő” vált fel.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg eleje megérkezett a Margit híd pesti oldalára az „Orbán-kormány? Nem jó kormány!” felkiáltással. Mikor a tüntetőket felvezető molinó a Margit sziget bejáratán, már a Jászai Mari térhez volt közelebb, a tömeg vége még a híd budai oldalának elejénél tartott.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A tömeg eleje már a Margitsziget bejáratánál van, továbbra is a Margit híd Budáról Pestre tartó oldalát foglalják el a tüntetők. A szervezők leteril a sínekről a résztvevőket, így a villamos zavartalanul közlekedik. „Státusztörvény – bosszútörvény” és „Sztrájk alapjog” – skandálja a tömeg. A hídon lévő autósok néha dudálással fejezik ki a szimpátiájukat. A tüntetés továbbra is békés.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

„Pintér takarodj” és „Orbán takarodj”, „Elegünk van, elegünk van!” skandálással léptek a tüntetők a Margit hídra, a Budáról Pestre tartó autós sávot foglalták el. „Szabad ország, szabad oktatás” – kiabálja megafonba egy lány, majd hozzáteszi, „elég gyászos volt”. A híd Pest felé haladó kanyarodósávját is lezárták, az autók ritmusra dudálnak a tüntetőkkel. Buda felé, illetve busszal-villamossal viszont lehet közlekedni a hídon.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az időközben ezresre duzzadt tömeg negyed 6-kor elindult az Elvis Presley térről a Margit híd fele. „Nincs tanár, nincs jövő” – kiabálják a tüntetők.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A szervezők magyar zászlókat készítenek elő a tér közepén. Az egyik szervezőlány szerint ez fontos, ő például „fontosnak tartja, hogy magyar, számára fontos a nemzete, ezért is harcol most itt”. A zászlókat azért készítik elő, hogy ezzel is mutassák, ők itt tervezik a jövőjüket, de „ehhez élhető jövőt akarnak”. Közben mellettük egy nyolcéves kisgyerek mászik fel a lovasszobor alá, „8 éves vagyok, iskolás, de ha nincs tanár, nincs jövő” – mondja.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

A pénteki nap nem csak a délutáni tüntetés miatt volt fontos az oktatásban, a pedagógusok péntektől nyilatkozhatnak arról, ha nem akarják aláírni a 2024. január 1-től hatályba lépő új szerződésüket. Ezt megtehetik egészen szeptember 29-ig. Akik már nyáron elmentek a közoktatásból, azok nem kaphattak végkielégítést, így nagyon valószínű, hogy sokan megvárták a szeptemberi időszakot. Abszurd a helyzet, mert így sok tanár elkezdte a tanévet, aztán szeptember közepén bejelenti: nem akarja folytatni a munkát. A tantestületek jobb esetben már előzetesen felmérték, kivel számolhatnak, és kivel nem az őszi és a tavaszi félévben.

A távozó tanárok végleges létszámáról majd szeptember végén lesznek megbízhatóbb adataink. Arról, hogy hogyan jutottunk el négy hónap alatt a státusztörvény elfogadásáig, ebben a cikkünkben írtunk, azzal pedig, hogy mi a lényege a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénynek, azaz a státusztörvénynek, és miért tüntettek ellene, itt foglalkoztunk.

Szeptember 1-jén az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis már megtartották az első akciójukat a tanévben. A 15-i tüntetésre való felkészítésként tanévnyitó demonstrációt szerveztek a Kossuth téren, ahol transzparenseket gyártottak, beszélgetéseket és vitákat tartottak az oktatásról. Ez volt az újonnan megalakult Országos Közös Akarat című projekt első eseménye.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a PDSZ több akciót is bejelentett augusztus végén: például országjárásba kezdenek, közösen ötletelnek, majd az Európai Parlament mintájára saját parlamentet hoznak létre. A szervezetek között szélesebb körű lesz az együttműködés: céljuk, hogy az országban ne legyen olyan hely, ahol nem lehet megtalálni az Egységes Diákfrontot.

Az aHang és az Egységes Diákfront október 23. és 30. között megszervezi Magyarország első, alternatív oktatási népszavazását. A két szervezet azt tűzte ki célul, hogy minimum 200 ezer ember vegyen részt a népszavazáson. A „7IGEN-es” kérdéssort májusban hivatalosan is benyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), de a kérdéssort nem hagyták jóvá. Volt olyan kérdés, amit az NVB túl hosszúnak talált, volt, ami szerintük nem volt elég egyértelmű. Bár a benyújtók a döntést megtámadták a Kúrián, a felülvizsgálat sokáig tarthat, ezért döntöttek úgy, hogy külön kikérik az emberek véleményét.

A fél 5-re meghirdetett esemény kezdetére több százan gyűltek össze az Elvis Presley téren. Sok a nyugdíjaskorú a diákok és szülők/tanárok mellett, a kezdésre egészen megtelt a tér a demonstrálókkal. „Az unokáinkért tüntetünk” és tanárhiányról, akkumulátorgyárról szóló transzparensek vannak mindenhol, sok a magyarzászló is. A hangulat egyelőre fűben ülős – várakozós, többen azt mondják, hogy az ismerőseikkel később, a klímatüntetésen találkoznak majd, úgyhogy többen nagy tömegre számítanak a két tüntetés találkozásával.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!