Több ezren tüntettek az oktatás jövőjéért a demokrácia napján, a rendőrök nem engedték a Karmelitához a diákokat

2023. szeptember 15. – 16:43

frissítve

Több ezren tüntettek az oktatás jövőjéért a demokrácia napján, a rendőrök nem engedték a Karmelitához a diákokat
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • Pénteken, a demokrácia napján tüntettek a diákok, tanárok, civilek az oktatás jövőjéért.
  • A tüntetés hivatalos vége után többen elindultak a Karmelitához, az odavezető lépcsők tetején rendőrök állták útját a tüntetőknek. Egy idő után a diákok elkezdték tolni a rendőrsorfalat, végül a tüntetők lementek a lépcsőről, de máshol is rendőrsorfallal találták szembe magukat.
  • A klímavédelmi tüntetés végét 20:15-kor jelentették be. A Fridays for Future aktivistája szerint a környezetvédelem és az oktatás elválaszthatatlan egymástól, mindkettőn a jövőjük múlik.
  • Az oktatási tüntetésnek nem sokkal 19:00 előtt lett vége, a tüntetők átvonultak a Clark Ádám térre, majd az Alagút utca és az Attila út sarkánál felállított színpadhoz mentek a Fridays for Future klímatüntetéséhez.
  • A tüntetők 18:00-kor érkeztek meg a Kossuth Lajos térre, itt beszédek voltak. A demokrácia napja van, demokráciában akarunk élni – mondta Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom aktivistája. Az EDF egyik diákja szerint 13 éve nem szól másról a politika és a közélet, csak a hazugságról, utálkozásról, kizsákmányolásról. A PDSZ egyik tagja a színpadon jelentette be: nem fogja aláírni a státusztörvény miatt hatályba lépő új szerződését.
  • A tüntetők 17:15-kor indultak el az Elvis Presley térről a Margit híd fele, aminek a Budáról Pestre tartó felét sikerült elfoglalniuk. A tömeget felvezető molinó eleje már a Jászai Mari térhez volt közelebb, mikor a tömeg vége még a híd budai hídfőjénél volt.

„Érted megyünk!” címmel demokrácia napi oktatási tüntetés kezdődött péntek délután fél 5-kor a Margit híd budai hídfőjénél, az Elvis Presley téren.

A tervek szerint a tüntetők átvonulnak a Margit hídon keresztül a Kossuth térre, ahol rövid beszédek lesznek. Ezután a Lánc hídon keresztül átvonulnak a Fridays For Future demonstrációjára. A szervezők kevesebb beszédet, és több hídfoglalást ígérnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!