Szeptember 1-jén volt a legutóbbi megmozdulás

2023. szeptember 15. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember 1-jén az Egységes Diákfront, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Civil Bázis már megtartották az első akciójukat a tanévben. A 15-i tüntetésre való felkészítésként tanévnyitó demonstrációt szerveztek a Kossuth téren, ahol transzparenseket gyártottak, beszélgetéseket és vitákat tartottak az oktatásról. Ez volt az újonnan megalakult Országos Közös Akarat című projekt első eseménye.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az Egységes Diákfront, a Civil Bázis és a PDSZ több akciót is bejelentett augusztus végén: például országjárásba kezdenek, közösen ötletelnek, majd az Európai Parlament mintájára saját parlamentet hoznak létre. A szervezetek között szélesebb körű lesz az együttműködés: céljuk, hogy az országban ne legyen olyan hely, ahol nem lehet megtalálni az Egységes Diákfrontot.

Az aHang és az Egységes Diákfront október 23. és 30. között megszervezi Magyarország első, alternatív oktatási népszavazását. A két szervezet azt tűzte ki célul, hogy minimum 200 ezer ember vegyen részt a népszavazáson. A „7IGEN-es” kérdéssort májusban hivatalosan is benyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB), de a kérdéssort nem hagyták jóvá. Volt olyan kérdés, amit az NVB túl hosszúnak talált, volt, ami szerintük nem volt elég egyértelmű. Bár a benyújtók a döntést megtámadták a Kúrián, a felülvizsgálat sokáig tarthat, ezért döntöttek úgy, hogy külön kikérik az emberek véleményét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!