Biztonságiak kísérték ki az akkumulátor-feldolgozó üzem embereit az indulatos lakossági fórumról Alsózsolcán

2023. szeptember 1. – 21:58

Másolás

Vágólapra másolva

Elszabadultak az indulatok a csütörtöki alsózsolcai lakossági fórum, amit az ott épülő akkumulátor-újrafeldolgozó üzem miatt tartottak. A jelen lévők többsége hangosan tiltakozott a beruházás ellen, mert féltik a környezetüket és a vizüket. A fórum végén több lakos is indulatosan, káromkodva kérte számon a beruházó két képviselőjét, akik próbáltak megnyugtató válaszokat adni a felmerülő kérdésekre, de csak kevés sikerrel jártak. Végül a biztonságiak kíséretében távoztak a helyszínről – derült ki az RTL Híradó riportjából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szlovéniában jelentette be, hogy az Andrada-csoport akkumulátor-újrahasznosító üzemet épít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Alsózsolcán. Elmondása szerint ez lesz minden idők legnagyobb szlovén beruházása Magyarországon. A kétszáz új munkahelyet teremtő, 10 milliárd forintból megvalósuló beruházáshoz a magyar kormány 4,7 milliárd forint állami támogatást nyújt.

A csütörtök esti, még üresen álló üzemcsarnokban tartott fórumon ott volt Alsózsolca polgármestere, Szilágyi László is, aki azt mondta, a kormányhivataltól értesült arról, hogy az üzemben hamarosan elindulhat a termelés. Elmondta, hogy júliusban tárgyalt ugyan a szlovén cég vezetőivel, de később már nem jelentkeztek nála.

Év elején a a debreceni CATL akkumulátorgyár környezetvédelmi engedélyeztetéséről szóló közmeghallgatás is hasonló körülmények között ért véget. A felháborodott lakosok néhány percenként fújolással, bekiabálással szakították meg a közmeghallgatást, a helyi főispánt pedig többször is lehazaárulózták.

A Magyarországon egyre fontosabbá váló akkumulátoriparral cikksorozatban foglalkoztunk.

  • Az első részben az iparág gazdasági oldalát mutattuk be;
  • a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak;
  • a harmadik részben arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket;
  • a negyedik rész pedig arról szólt, hogy a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal.

A négy anyag legfontosabb tanulságait ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!