Lehet pénzt kérni az iskolakezdéshez, és van, ahol mindenki kap is

2023. augusztus 30. – 04:56

Lehet pénzt kérni az iskolakezdéshez, és van, ahol mindenki kap is
Ingyenes tanszercsomagokat kaptak a diákok a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszó Mészáros Lőrinc Körzeti Általános Iskolában 2021. szeptember 1-jén – Fotó: Vajda János / MTI
Sudár Ágnes
Sudár Ágnes
Győri tudósító
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan idén is minden általános és középiskolás diák ingyen kapja a tankönyveket, és az étkezésért sem kell mindenkinek fizetnie, az iskolakezdés így is súlyos tízezrekbe kerülhet a családoknak. A vidéki falvak és városok, illetve a budapesti kerületek önkormányzatai különböző módokon próbálnak hozzájárulni a tanév eleji kiadásokhoz: sok helyen lehet 10-15 ezer forintos támogatást igényelni, máshol minden fiatal kap pénzt vásárlási utalvány formájában vagy egy juniorkártyán, de több helyen osztanak tanszercsomagokat is. A támogatásokba néhány helyen a pártok is beszálltak.

Szegeden 2019 óta ad iskolakezdési támogatást a város. A korábbi 10 ezer helyett az idén ősszel tanulónként már 15 ezer forinttal segítik az általános iskolás gyerekek tanévkezdését. A támogatásra minden Szegeden élő gyerek jogosult, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem több nettó 390 ezer forintnál. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy kevés szegedi gyerek marad ki belőle. A beiskolázási támogatást kérelmezni kell a polgármesteri hivatalban, az igényeket szeptember 15-ig fogadják. A korábbi évek tapasztalatai szerint 10 ezer körüli igénylésre számítanak, így összesen mintegy 150 millió forintot költ az önkormányzat a beiskolázási támogatásra.

Makón szintén az idén emelték fel az iskolakezdési támogatás összegét 10-ről 15 ezer forintra. Az általános iskolások szülei előzetes igénylés nélkül vehetik át a vásárlási utalványokat, amelyeket tanszerekre, sporthoz való kellékekre vagy az iskolák által előírt más eszközökre lehet beváltani. A rászorultság mértékét nem ellenőrzik. A tervek szerint az idén erre 24 millió forintot költ Makó önkormányzata.

Hódmezővásárhelyen nincs külön iskolakezdési támogatás az önkormányzatnál, de az egész évben elérhető segélyezés részeként igényelhetnek a kérelmezők települési támogatást. Tanszert esetenként osztanak: az utolsó augusztusi hétvégén a városban szokásos ingyenes ebéd mellett tanszeradományt is kaphattak a rászorulók. A Hódpress beszámolója szerint minden megjelent gyereknek jutott ajándék iskolai eszköz.

Pécsen sincs kifejezetten iskolakezdési támogatás, azonban az ellenzéki vezetésű városban az energia- és megélhetési válságra reagálva 2022 októberében – több szociális intézkedés mellett – nevelési támogatást is bevezettek. A családsegítő központoknál rászorultság alapján igényelhető, egyszeri 10 ezer forintos támogatásra nagy szükség volt, ezért az eredetileg ideiglenesnek szánt segítséget 2023 júniusától tartósan beemelték a rendszerbe – mondta a Telexnek Nyőgéri Lajos szociális ügyekért felelős alpolgármester. A rendeletmódosításnak köszönhetően a jogosultak köre is bővült, és azok is igénybe vehetik, akik az előző időszakban már részesültek benne.

Változatos a kép a budapesti kerületekben. A VI. kerületben a korábbi iskolakezdési támogatást a Terézvárosi Junior Utalvány váltja fel, amit szeptember 15-ig vehet át minden 6 és 20 év közötti kerületi gyerek és fiatal. A 12 ezer forintos utalványt a korhatáron belül az is megkaphatja, aki már nem jár iskolába. A XI. kerületben, Újbudán tanévkezdő csomagokat kapnak a helyi önkormányzati óvodákba járó, illetve a kerületben lévő állami iskolákban tanuló 1–4. osztályos gyerekek. A csomagokban a ceruzák, a füzetek vagy a gyurma mellett mindenkinek jár egy láthatósági mellény is. Emellett egyszeri alkalommal lehet átlag alatt 15 ezer forintos iskolakezdési támogatást igényelni, ha a családban az egy főre jutó nettó jövedelem 127 600, illetve rászoruló gyermeknél 185 600 forint alatt van.

A XII. kerületben is jár tanévkezdési támogatás azoknak a családoknak, amelyekben az egy főre jutó jövedelmi átlag 86 200, illetve fokozottan rászoruló gyermek esetén 99 800 forint alatt van. A 16 ezer forintos támogatást nemcsak az általános és középiskolában tanulók, de az egyetemre járók is megkaphatják 25 éves korig.

Az önkormányzati támogatások mellett több helyen politikai szervezetek és pártok is aktivizálják magukat ilyenkor. Kifejezetten az iskolakezdés idején a városvezető frakciókat tömörítő Pécs Jövője egyesület a város független polgármesterével, Péteffy Attilával közösen osztott támogatást a Gandhi Gimnáziumban. A roma nemzetiségi oktatási intézményben kétszázan 7500 forint értékben kaptak szinte bárhol beváltható utalványokat. Ahogy országosan, úgy Pécsen is a helyi Momentum felajánlásokat várt augusztus 29-ig és összekészített tanszercsomagokat juttatnak el rászorulóknak. A felajánlások gyűjtésében és kiosztásában civilek és a helyi roma önkormányzat is segít.

Ahogy a korábbi években, Szegeden a Momentum Mozgalom most is adományokat gyűjtött, amiből a diákoknak tanszercsomagokat juttatnak el a rászorulókkal foglalkozó szervezetek segítségével, mint például a városi önkormányzat Gyermekjóléti Központja. A Magyar Szocialista Párt önkormányzati képviselői és Szabó Sándor parlamenti képviselő a tanévkezdést előtti héten több szegedi városrészben is az utcán osztottak ingyenes tanszercsomagokat, amelyekben füzetek, tollak, ceruzák voltak. Úgy tervezték, a tanévkezdésig összesen 500 csomagot adnak át az igénylőknek, főként általános iskolások szüleinek. A csomagokat a párt szolidaritási alapjából vásárolták. A Szeged.hu azt írta, az augusztus 26-i akción hosszú sorokban várakoztak a tanszersegélyre az emberek Szeged egyik legnagyobb lakótelepének központjában, a Csillag téren, és volt, aki azt mondta, ő a két gyereke iskolakezdésére már kétszázezer forintot elköltött, de még nincs meg minden, ami kell.

Győrben a pártok nem szállnak be a füzetcsomagok osztásába, nincs rá szükség, mert a város minden évben ad valamennyi elsősének ajándékot. Mivel Győrben mostanság szinte minden Dézsi Csaba András jelenlegi fideszes polgármester és a politikába láthatóan visszatérni igyekvő Borkai Zsolt volt fideszes polgármester párharcáról szól, fontos megjegyezni, hogy így volt ez már Borkai Zsolt idejében is. Dézsi Csaba András regnáló polgármester idén két iskolába megy majd el, egy államiba és egy egyháziba, ahol majd személyesen adja át a tanszercsomagokat valamelyik első osztályban. Összesen egyébként 1300 darabot rendelt meg a város, ebből minden elsősnek jut. A füzeteken győri jelképek lesznek: a vaskakas, Szent László hermája, illetve a vár bástyája – ennyiben lesznek különlegesek a győri elsősök füzetei. A csomag elvileg mindent tartalmaz, amire szüksége lehet egy elsősnek, így erre a szülőknek költeniük már nem kell. Öt-tízezer forintot így biztosan spórolnak.

A falvak egy része is próbál hasonló segítséget adni, bár ez nyilván nem a szándékon múlik, sokkal inkább anyagi kérdés. A Győr-Moson-Sopron vármegyei Tápszentmiklóson évek óta hagyomány például, hogy szeptemberben az ovisok és az elsősök, és amióta van bölcsi van, azóta a bölcsődések szülei is tanévkezdő támogatást kapnak. Saját pénzből 1,7 millió forintot valahogy mindig összeraknak erre a faluban. Ez idén sincs másképp.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!