Az Átrium épülete a zárás után is megmarad, a tulajdonosoknak már tervei is vannak

2023. augusztus 22. – 06:17

Az Átrium épülete a zárás után is megmarad, a tulajdonosoknak már tervei is vannak
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenlegi formájában befejezi működését a 2024-es évad végével a fennmaradásért hosszú ideje komoly küzdelmet folytató Átrium színház, mely idén egyetlen fillér állami támogatást sem kapott. Megköszönték mindenkinek, aki eddig támogatta őket, de azoknak is, akik csak egy előadást néztek meg náluk – jelentették be hétfőn a Facebookon.

Az épület azonban nem szűnik meg létezni, és az Átrium Vagyonkezelő Kft. tulajdonosai, Csiby Éva, Gauder Milán és Lakatos Peter már a gondolkodást is elkezdték arról, mihez kezdenek majd vele. A színház közleménye után ők is kiadtak egy közös nyilatkozatot, amiben azt írták: természetesen őket – az Átrium színház mint épület és kulturális tér „gazdáit” (tulajdonosait) – is rémségesen elkeseríti, hogy az épületet az elmúlt hat évben használó csapat, a Kultúrbrigád / Thea Art Non-profit Kft. csapata elfáradt a küzdelemben, és búcsúévadot volt kénytelen meghirdetni. „Elképesztően sikeres, ám küzdelmes 6 év áll mögöttük” – fogalmaztak, majd azzal folytatták, hogy az Átrium azonban nem szűnik meg, ők pedig mindent megtesznek azért, hogy meghatározó kulturális térként fennmaradjon. Azt remélik, hogy egy év elég lesz arra, hogy kitalálják, hogyan lehet az Átrium egy új felállásban egyszerre sikeres, működőképes és színvonalas, ahogy az utolsó 12 évben is volt.

„Reméljük, hogy az eddigi kizárólagos üzemeltető, a Thea/Kultúrbrigád legsikeresebb és új produkciói továbbra is láthatóak lesznek, más társulatok is alkalmanként, illetve rendszeresen otthonra lelnek itt (mint például a most is jelen lévő Dumaszínház). Azt gondoljuk, hogy ameddig a közönség a progresszív, szókimondó, független színházra jegyet vált, addig az Átrium működni fog. Ne feledkezzünk meg a könyvbemutatókról, a közösségi rendezvényekről, az ad6kap6 Mikulás-ünnepségeiről és számtalan egyéb sikeres programról sem: ez mind az Átrium.”

Az Átrium hosszú ideig állt üresen, majd 2012-ben újranyitott: az első öt évben a színházat az Angol Nyelvű Színház alapítvány üzemeltette Magács László vezetésével. Ekkor mutatták be a Őrült Nők Ketrecét és az Igenis Miniszterelnök urat. Aztán 2017-ben a Kultúrbrigád/Thea Art Non-profit Kft. vette át az üzemeltetést – ők egyebek mellett az Őrült Nők Ketrecének voltak a producerei korábban, írták.

A tulajdonosok azt írták: nincs könnyű dolga egy magánszínháznak az elmúlt években, hiszen előbb megszűnt a kulturális tao, majd jött a Covid, végül a rezsi emelkedése és az infláció. „Nem meglepő, hogy érdemi fővárosi vagy állami támogatás nélkül, ellenszélben belefáradt a Thea Art csapata a szélmalomharcba. Sok szerencsét kívánunk nekik a jövőben, egy szép búcsút az idei évadra, és mi, mint az Átrium, mint a márkanév, fizikai keretek és a lehetőség felelősei készülünk, hogy a közönségünkhöz méltó, színvonalas, progresszív, bátor társulatokat és előadásokat találjunk, amik méltó utódai lesznek az elmúlt 11 év örökségének” – írták.

2022-ben megítélték a támogatásokat, de minek

Az Átrium idén májusban jelentette be, hogy májusig nem kezdődött el a tavaly megítélt kultúrtámogatások kifizetése, és a színház pályázatát pedig idén sem bírálták el az április 30-i határidőig. A színház ekkor azt írta, hogy tavaly összesen 17 millió forint állami támogatáshoz jutottak, de a „többlettámogatási” pályázatokon egy fillért sem nyertek.

Tavaly decemberben arról számoltak be, hogy arra is egy évet kellett várni, hogy a kultúratámogató egyáltalán elutasítsa a pályázatukat. Az Átrium tavaly júliusban közölte, mivel több mint fél év után sem kapták meg az összeget, amire a törvény szerint jogosultak lennének, tíz év működés után be kell zárniuk. A hírre adománygyűjtés indult, az Átrium összesen már több mint 151 millió forintot tudott összegyűjteni, és 2023 szeptemberében elindította új évadát. A színházon a II. kerület és a főváros is segített.

II. kerület: Nem hagyjuk, hogy elvegyék a színházunkat

A II. kerület most sem szeretné veszni hagyni az Átriumot. Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere a Facebookon azt írta hétfőn, hogy az eredetileg 1935-ben megnyitott, egykor filmszínházként működő Átrium a 21. század budapesti kulturális életének egyik sikertörténete, „amely egyszerre ápolja örökségünket és gazdagítja azt. Egy romokban álló mozinak sikerült új funkciót találni, egy olyan intézményt létrehozni, amely igazi közösséget teremtett a közönségéből.”

Négy éve, amikor először veszélybe került az Átrium működése, elhatározták, hogy még inkább integrálják a kerületbe a legnagyobb budai színházat, és ahogy tudják, támogatják. „Több bemutatót már koprodukcióban valósítottunk meg, ezzel írva tovább az Átrium lassan kilenc évtizedes történetét” – írta Örsi, aki azzal folytatta, hogy hiszi, hogy „együtt a mostani, kilátástalannak tűnő helyzetre” is találnak megoldást.

„Budának szüksége van az Átriumra, és most az Átriumnak is a budaiakra – mi pedig nem hagyhatjuk, hogy elvegyék tőlünk a színházunkat. Mindenesetre biztosan köszönettel tartozunk azoknak, akik eddig is szívvel-lélekkel, energiájukat nem kímélve dolgoztak a szabad kultúráért, a közönségért, értünk. Ezzel Buda már biztosan gazdagabb lett.”

Az Átrium megszűnésére Kovalcsik Ildikó, Lilu is reagált egy Instagram-sztoriban. Azt kérdezte: vajon hány Lölő-jacht megtankolásából lehetett volna megmenteni?

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!