Semmi nem tudja megállítani Paks még jobb benépesülését, jelentette be Szijjártó

2023. augusztus 18. – 14:44

Másolás

Vágólapra másolva

A paksi projekt előkészítési szakasza lezárult, átlépünk a valódi, fizikai építkezés szakaszába – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter péntek délutáni tájékoztatóján, amit közösen tartott Alekszandr Mertennel, a Roszatom érdekeltségébe tartozó ASZE mérnöki vállalat alelnökével, aki a Paks II. projekt igazgatója is egyben.

A tájékoztató keretében pénteken aláírták az ehhez szükséges szerződést, ami után Merten arról beszélt, hogy innentől folyamatosan nő majd a munka intenzitása, és a projektben részt vevő munkások létszáma is. „Több tízezer munkahelyet tud teremteni az atomprojekt” – mondta Merten, hozzátéve, hogy a világ egyik legbiztonságosabb technológiájával épülnek majd az új blokkok, amik megfelelnek majd a magyar és az európai szabványoknak is.

Az persze más kérdés, kiknek teremtenek új munkahelyeket a projekttel: csütörtöki hír, hogy a kormány egy rendeletével megkönnyítette a vendégmunkások ügyintézését. Ahogy arról májusban írtunk, 2030-ig nagyjából félmillióval több munkást akar látni Magyarországon a kormány – jellemzően külföldről behozva.

A Portfoliónak nyilatkozó szakértők szerint a paksi beruházást is csak külföldről bevándorló vendégmunkásokkal lehet megvalósítani, és Szijjártó Péter is kiemelte a pénteki eseményen:

„Innentől kezdve semmi nem tudja megállítani a beruházási terület még jobb benépesülését.”

Hajdúszoboszlón riportoztunk nemrég arról, mire lehet számítani, ha egy vidéki városba tömegével érkeznek meg a külföldi vendégmunkások – cikkünket itt olvashatja.

Jövőre már jön a beton

Szijjártó arról is beszélt, hogy szerinte „azok az országok lesznek biztonságban, akik maguk tudják előállítani a nekik szükséges energia jelentős részét”. Igaz, a paksi projekttel a kormány évtizedekre Oroszországhoz köti a magyar energiaellátást, erről itt olvashat bővebben.

A szuverenitást csorbító projekt fényében különösen érdekes az, hogy Szijjártó szerint a Paksi Atomerőmű bővítése „szuverenitási kérdés” is: „Minden olyan támadást és gáncsoskodást, ami a paksi projekt ellen irányul, azt a szuverenitásunk megsértésére irányuló cselekedetnek fogjuk felfogni” – mondta a külügyminiszter.

Kik gáncsolják Paksot? Szijjártó szerint „Magyarország ellenfelei, ellenségei”, arra azonban nem tért ki, kik ezek. Mindenesetre a diplomatikus nyelvezetet félretéve a külügyminiszter hangsúlyozta: „Senkinek semmi köze nincs ahhoz, hogy egy adott ország kivel működik együtt az energiaellátása biztonságában.”

A tájékoztató alapján még ősszel elkezdik Pakson a talajszilárdítási munkálatokat, jövő év elejéig pedig eljön „az első beton momentuma”. A pénzügyi teljesítéseket a Gazprombankon keresztül intézik, és terveik szerint semmilyen uniós szankció nem érinti az orosz féllel való nukleáris együttműködést.

Budapestre jön a vád alá helyezett boszniai szerb vezető

Szijjártó péntek délelőtt arról is beszámolt, hogy a budapesti atlétikai világbajnokság keretében több külföldi vezető is Magyarországra látogat majd. Korábban már bejelentették Recep Tayyip Erdoğan török elnök augusztus 20-i munkalátogatását, de a tervek szerint Magyarországra látogat majd

  • Aleksandar Vučić szerb elnök,
  • Shavkat Mirziyoyev üzbég államfő,
  • Ilham Aliyev azeri elnök,
  • Sadyr Japarov kirgiz elnök,
  • az észak-koreai szintű diktatúra, Türkmenisztán vezetője, Serdar Berdimuhamedow,
  • a vád alá helyezett boszniai szerb vezető, Milorad Dodik
  • és az illiberalizmus jegyében Tamím katari emír is.

A külügyminiszter szerint ez „diplomáciai nagyüzem”, és különösen fontos, hogy a háborús időkben „a sport jelenthet utat az együttműködéshez”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!