Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdoğan török elnök

2023. augusztus 11. – 12:18

Augusztus 20-án Budapestre látogat Erdoğan török elnök
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt a Karmelitában 2019. november 7-én – Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívta meg Recep Tayyip Erdoğan török államfőt Budapestre, aki elfogadta a meghívást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A magyar–török csúcstalálkozóra augusztus 20-án kerül sor a Karmelitában, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. A felek előkészítik a Magyar–Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten – írta Havasi közleményében.

Orbán Viktor az elmúlt években többször is találkozott a török elnökkel, márciusban például Ankarában, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján egyeztetett a török államfővel. A miniszterelnök személyesen vett részt az újabb öt évre újraválasztott Erdoğan júniusi beiktatásán is.

A török elnök hivatalos látogatáson legutóbb 2019 novemberében járt Budapesten, ekkor a biztonsági intézkedések miatt Budapest közlekedése szinte teljesen megbénult. A török elnök konvoja miatt több helyen órákra lezárták a forgalmat, és a tömegközlekedést is leállították, sőt, volt ahol még gyalog sem volt egyszerű közlekedni. Kérdés, hogy a nemzeti ünnep miatti lezárások és török elnöke érkezése miatt bevezetett biztonsági intézkedések milyen hatással lesznek majd egymásra.

Svéd NATO-csatlakozás: nem egyeztettünk a törökökkel, de mégis

A török elnök a júniusi, Vilnusban tartott NATO-csúcstalálkozón jelentette be, hogy Törökország is ratifikálja a svédek NATO-csatlakozási kérelmét. Tavaly ősz óta két országon múlik a svédek NATO-tagságának véglegesítése, a 30 (finnekkel együtt 31) tagállam közül csak Törökország és Magyarország nem bólintott rá a kérelemre. Erdoğan bejelentése vélhetően meglepetésként érte a svédek csatlakozásnak halogatását a frakción belüli „sértettséggel” és bizonytalansággal indokló Fidesz–KNDP-t.

A törökök bejelentéséig a Fidesz–KDNP-frakció tagjai tagadták, hogy egyeztetnének a törökökkel. De korábban szinte azonos pillanatban született döntés a szintén sokáig halogatott finn NATO-csatlakozásról is. A Fidesz frakcióvezetője majdnem ugyanakkor jelentette be, hogy a finnek csatlakozása rendben van, mint amikor Erdoğan török elnök. Végül a magyar Országgyűlés március 27-én, a török parlament pedig március 31-én bólintott rá a kérelmükre.

Júliusban végül Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke azt mondta: „Tagadhatatlan, hogy volt folyamatosan egy nagyon szoros egyeztetés a legutolsó pillanatig a török és a magyar diplomácia között”. A Nagy Bűvésztrükköt, azaz, hogy miképp rántotta le a leplet a mindvégig tagadott együttműködésről Németh, itt foglaltuk össze. A magyar Országgyűlés várhatóan az őszi ülésszakban szavaz majd az immáron több mint egy éve halasztott döntésről.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!