Utolsóként Törökország is jóváhagyta a finnek NATO-csatlakozását

2023. március 31. – 00:15

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök este utolsóként a török parlament is jóváhagyta Finnország csatlakozási kérelmét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez (NATO), így a finnek a szükséges formalitások után akár már a jövő héten csatlakozhatnak a szervezethez – írja az MTI.

A török parlament jelen lévő 276 képviselője egyhangúlag hagyta jóvá a csatlakozási jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényt. Ezzel megnyílt az út Finnország teljes jogú tagsága előtt, a felvételt a NATO-tagállamok kedden és szerdán esedékes külügyminiszteri találkozóján véglegesíthetik majd. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára a Twitteren üdvözölte a döntést; mint írta, ezzel az egész NATO-család erősebb és biztonságosabb lett.

Sauli Niinistö finn államfő közleményben mondott köszönetet a NATO tagállamainak, hogy támogatták országa immár küszöbön álló csatlakozását az észak-atlanti szövetséghez. Mindez egyébként már tavaly szeptember végén megtörténhetett volna, ha mind a harminc NATO-tagállam elfogadja és ratifikálja a bővítést, Törökország és Magyarország azonban halogatta a döntést.

A magyar kormány, illetve a kormánypártok politikusai tavaly ősszel arról beszéltek, hogy még az őszi ülésszakon jóváhagyják a svédek és a finnek csatlakozási kérelmét, ám ez nem történt meg. Azóta változatos magyarázatokkal álltak elő, hogy miért nem szavazták még meg a javaslatokat, február végén pedig végül felmerült, hogy a Fidesz–KDNP-frakcióban többen nehezményezik, hogy a svédek és a finnek „sértegették” Magyarországot. Emiatt tárgyalódelegációt küldtek a két országba, ami után úgy tűnt, rendeződött a dolog, végül azonban kiderült, csak a finnek kérelmét hagyják jóvá.

Ez hétfőn meg is történt, a svédek csatlakozási kérelmének kapcsán azonban továbbra sem egyértelmű, hogy pontosan mivel tudnák meggyőzni a kormánypártok azon tagjait, akik ellenzik a dolgot. A svédek csatlakozását a törökök sem fogadták még el, ott Erdoğan azt szeretné, hogy az ország a kérésükre adjon ki „terroristákat” a törököknek, Svédország viszont egyértelműen jelezte, hogy ez nem fog megtörténni, így egyelőre nem tudni, hogy mikor és hogyan hagyhatják jóvá a csatlakozási kérelmüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!