75 helyszínt foglalt le ingyen az állam az augusztus 20-i ünnepséghez

2023. augusztus 18. – 07:32

Másolás

Vágólapra másolva

Összesen 75 helyszínt foglalt le ingyen az állam a Szent István-napi ünnepséghez, írja a Népszava. Tarlós István korábbi főpolgármester idején az engedélyek jóváhagyására a városvezetésnek is rá kellett bólintania, most elég 60 nappal előre jelezni az igényt. A kormány tavaly is ingyenes területhasználatot biztosított augusztus 15. és 25. között Budapesten, aztán egy veszélyhelyzetre hivatkozó rendeletben kimondták: az egy héttel elhalasztott, így augusztus 27-én megtartott augusztus 20-i tűzijátéknál is ingyen használhatók a közterületek.

A lap szerint a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) Nonprofit Zrt. június 2-i, fővárosi önkormányzatnak írt leveléhez csatolt mellékletben összesen 75 utat, teret, parkolót, rakpartot, hidat, sétányt és parkot sorol fel, amelyek szükségesek az államalapítás méltó megünnepléséhez, illetve az időben részben azzal egybeeső atlétikai világbajnokság lebonyolításához.

A fővárosi önkormányzat díjtáblázata szerint csupán az Andrássy út használatáért 62,6 milliót számlázhatna Budapest. De így ezektől a pluszbevételektől elesik a főváros.

Nagyságrendileg 1,4 milliárdba kerül az idei augusztus 20-i tűzijáték, a kísérő ünnepségsorozatra, vagyis fellépőkre, hang- és színpadtechnikára több mint 10 milliárdot tervez költeni az állam.

Idén a budai és pesti rakpartokon, a Margit híd és a Petőfi híd között, közel 4,5 kilométer hosszan, körülbelül 40 ezer pirotechnikai effektből áll majd a műsor. A tűzijátékokat hét bárkára, 65 pontonra, az Erzsébet hídra és a Szabadság hídra teszik majd. És lesz 800 drón is. Közben képeket vetítenek a Parlamentre, a Nemzeti Galériára és a Gellért-hegyre is.

A kapuban álló gazdasági válság miatt korábban többen kérték, hogy 2022-ben Budapesten is maradjon el az augusztus 20-i tűzijáték, ahogy egyébként több magyar városban is történt. Ezt a kormány semmiképpen nem akarta elfogadni, az esemény költségvetését pedig tíz évre titkosították. Az államalapítási ünnepeket lebonyolító operatív törzs vezetője, Kovács Zoltán államtitkár tavaly augusztus elején még azt is mondta, mivel már tavasszal megkötötték a szerződéseket, lebonyolították a beszerzéseket, drágább lenne nem megtartani a tűzijátékot, mint megtartani.

Annyi azért kiderült, hogy tavaly a tűzijáték beszerzési költsége nettó 1,3 milliárd forint, a rendezvény teljes költsége nettó 10 milliárd 300 millió forint körül volt. Így az idei költségek várhatóan hasonlóan fognak alakulni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!