Érd túlcsordult, életbe lépett az építési tilalom a településen

2023. július 20. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton életbe lépett az új építkezéseket megtiltó rendelet Érden – írja a 24.hu. A településen minden újonnan induló magánépítkezést megtiltanak addig, amíg el nem készül a város új építési szabályzata. A polgármester ezt jövő májusra ígéri, de sokan szkeptikusok.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, július 15-től érvényes tilalom a település szinte teljes területére vonatkozik, csak az ipari zóna és a város közepén fekvő lakótelep a kivétel.

Ez azt jelenti, hogy július közepétől nem indulhat semmilyen építkezés: nem lehet családi vagy társasházat építeni, de a tetőtér felé sem lehet bővíteni, és hozzáépíteni sem szabad. Kivételt kaphatnak viszont, akik például kármegelőzés vagy kárelhárítás miatt végeznének átépítést. A tiltás addig tart, míg el nem készül Érd új helyi építési szabályzata, ami jelentősen szigorúbb, mint az eddigi, és erősen fékezné a társasházépítéseket.

„A város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt. […]Iszonyú nyomás nehezedett a városvezetésre, hogy tegyünk valamit a rohamos népességnövekedés ellen” – indokolta korábban a szigorú lépést Csőzik László polgármester.

A népességnövekedés tényleg látványos a településen. Március végén az Ingatlan.com elemzése alapján írtunk arról, hogy a tavalyi évben is folytatódott a kiköltözési hullám: miközben a főváros lakosságszáma csökkent, az agglomerációé nőtt. 2022-ben is Érd gyarapodott a legjobban, 821 fővel nőtt a fővárosi agglomerációhoz tartozó városban élők száma. A tendencia már lassan húsz éve megfigyelhető, a település 2021-ben is az élbolyban állt a növekedés tekintetében.

A 24.hu azt írja, Érden a lakosság száma az utóbbi legalább húsz esztendőben átlagosan évi 800–1000 fővel gyarapodott. Lakóinak száma mára meghaladja a 72 ezret, ezzel Érd az ország tizedik legnépesebb városa lehet.

A lapnak nyilatkozó lakosok is a polgármester által sorolt problémákra panaszkodtak: folyamatos dugók, a bölcsödei férőhelyek hiánya, sőt, egy anyuka azt is megjegyezte, hogy a városnak lassan kórházra lenne szüksége, a rendelőintézetbe ugyanis lassan már lehetetlen időpontot foglalni. De a vízhiány is egyre nagyobb probléma, nemrég ismét vízkorlátozást vezettek be a településen.

„Botrány, ami itt ment az elmúlt években. Sok minden be lett ígérve, de a negyede nem teljesült. Azon kívül tényleg sok visszaélés történik: sima, kertes házakat építenek át többlakásos társasházakká” – mondta egy helyi férfi a lapnak.

A társasházépítésekkel való visszaélések fájnak leginkább az önkormányzatnak is, az utóbbi években ugyanis több vállalkozó úgy épített többlakásos házakat Érden, hogy kijátszották a helyi szabályozást – erre a kormány által az előző évtizedben liberalizált engedélyeztetési szabályok adtak nekik lehetőséget. Ezért az új szabályzat várhatóan sokkal jobban fogja korlátozni ezt is.

Az új helyi építési szabályzat, és az átfogó településrendezési terv a polgármester becslései szerint jövő májusra készülhet el.

Hasonló, részleges építési stopokat több más agglomerációs településen (például Zsámbékon, Biatorbágyon, Budakalászon és Szentendrén), sőt a fővárosban is bevezettek már, de arra még sehol sem volt példa, hogy ez egy egész településre kiterjedjen – írja a 24.hu. A lapnak azt mondta, „a népesedési problémák egyszerűen kezelhetetlenné váltak az agglomerációban”, ezért volt szükség a példa nélküli szigorúságra. „Olyan elképesztő módon csúszik hátrafelé a város életminősége, hogy Érd élvezhetetlenné válik, és csalódnak, akik kijönnek” – tette hozzá.

A város korábbi fideszes polgármester, T. Mészáros András már 2019-ban határozott fellépést ígért a helyi építési szabályzatot megszegőkkel szemben, de a helyzet nem sokat változott. A volt polgármester a 24.hu-nak azt mondta, egyetért utódjával, hogy a szabálytalanságokat meg kell fékezni, ugyanakkor a tilalom szerinte több okból is problematikus.. Hozzátette, ő már 2019-ben megbízta az építési csoportot, hogy dolgozzon ki olyan szabályozást, amelyet nem lehet kijátszani, de a választás megakasztotta a folyamatot.

Szerinte alkotmányossági problémákat vethet fel, hogy míg a lakosság akár jövő őszig semmilyen változtatást nem hajthat végre az ingatlanán, „az önkormányzat érdekkörébe tartozó építkezések folytatódhatnak”.

Azt egyébként Csőzik László is elismerte, hogy valószínűleg hamarosan változtatni kell majd a szabályozáson, hogy ne essenek el a még idén igénybe vehető csok-támogatásoktól az érdi családok sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!