Fánkosodik Budapest és környéke: egyre többen költöznek ki a városból az agglomerációba

2022. október 6. – 14:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2021-ben is folytatódott a főváros körzetének „fánkosodása”: míg Budapest lakossága egyre apad, a környező települések lélekszáma tovább duzzad az újonnan betelepülőktől – derül ki az OTP Ingatlanpont a KSH adatai alapján készített elemzéséből.

A legfrissebb, 2021-re vonatkozó KSH adatok szerint

a Budapest agglomerációjához tartozó 80 település összességében egy kisvárosnyi, közel 12,5 ezer állandó lakossal gyarapodott a tavalyi belföldi oda- és elköltözések következtében, ez a szám azonban nem egyenlő arányban oszlik el a Budapest környéki települések között.

Az OTP elemzése szerint a koronavírus-járvány következtében felerősödött kiköltözési hullámot a főváros körüli ingatlanok drágulása és a fenntartási-bejárási költségek növekedése is megfékezhette, ezek a hatások azonban a tavalyi statisztikában még nem látszanak.

Tavaly Érd lakossága közel 1500 fővel bővült, azonban lakosságarányosan Délegyháza
gyarapodott legjobban a költözésekkel, 5,6 százalékkal nőtt a település lélekszáma. Csak kevéssel maradt le mögötte a két másik dobogós, az egyaránt 5,3 százaléknyi nyereséget elérő Nagytarcsa és Pilisjászfalu. A skála másik végén öt olyan település is van, ahol negatív volt a mérleg, azaz tavaly többen költöztek el, mint ahányan érkeztek. Budaörs, Dunakeszi, Maglód, Pilisszentkereszt és Százhalombatta, ők 0,1-0,9 százaléknyit vesztettek az állandó lakosaik közül.

Tíz olyan település van a főváros agglomerációjában, amely három év alatt (2019 és 2021 között) a lakossága ötödénél is több új beköltözőt csábított. Közülük is kiemelkedik Nagytarcsa, ahova gyakorlatilag minden harmadik polgár a közelmúltban költözött, de Szada, Erdőkertes, Mogyoród és Veresegyház is jól teljesített. Az OTP elemzése szerint ebből az látszódik, hogy

kibontakozóban van egy új, északkeleti kiköltözési irány. Ezzel szemben a déli – olcsóbbnak tartott – agglomerációs terület most kevésbé tűnik vonzónak.

A legkevésbé csábító településeken a beköltözők aránya nem érte el a 10 százalékot.

A vándorlási különbséget (a beköltözők és az elköltözők számának különbözete) nézve Nagytarcsa (a népességmegtartási indexe 21,6%), Délegyháza (19,9%) és Szada (12,6%) is nagyon jól szerepelt, Százhalombatta és Dunakeszi viszont kifejezetten rosszul jött ki az elmúlt három év költözködéseiből, mindkét település negatív eredményt produkált (-2,2% és -0,6%). Ezt az is okozhatja, hogy a nagyon keresett települések ingatlanjai előbb-utóbb annyira megdrágulnak, hogy az már gátja a növekedésnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!