Július közepétől nem indulhat új építkezés Érden

2023. július 3. – 11:02

Másolás

Vágólapra másolva

Július 15-től nem indulhatnak beruházások Érden – írja az önkormányzat döntése alapján a Népszava. A tilalom a település szinte teljes területére vonatkozik. Csak az ipari zóna és a város közepén fekvő lakótelep a kivétel.

Ez azt jelenti, hogy július közepétől nem indulhat semmilyen építkezés: nem lehet családi vagy társasházat építeni, de a tetőtér felé sem lehet bővíteni, és hozzáépíteni sem szabad. A tiltás addig tart, míg el nem készül Érd új helyi építési szabályzata, ami jelentősen szigorúbb, mint az eddigi, és erősen fékezné a társasházépítéseket.

A terv elkészítésére már tavaly augusztusban felkérték a Város-Teampannon Kft.-t, de a folyamat valószínűleg 2024 tavaszáig húzódik majd.

„A város túlcsordult. Állandósultak a dugók, nincs parkolóhely, hosszú sorok kígyóznak a szakrendelő előtt, a bölcsődében évek óta várólistát vezetnek, hiába adtuk át tavaly az új iskolát, már az is megtelt. Idén ősszel 6-7 új iskolai osztályt kell indítani a szokásos 2-3 helyett. A vízszolgáltató cég jelezte, hogy hamarosan kapacitáshiány léphet fel, holott a város magasabban fekvő részein már most se adnak ki rákötési engedélyt társas-, illetve ikerházaknak. Iszonyú nyomás nehezedett a városvezetésre, hogy tegyünk valamit a rohamos népességnövekedés ellen”

– mondta Csőzik László polgármester. A tilalom a szavazáskor egy ellenszavazatot kapott, a fideszesek pedig tartózkodtak. Előzetes felmérések alapján a döntéssel az érdiek többsége is egyetértett.

A tilalomhoz jár egy kéthetes felkészülési idő, és a már megkezdett, vagy az építéshatóságnál már bejelentett munkákra nem vonatkozik. Kártérítés nem jár hozzá, és a jogszabályok szerint egy önkormányzat legfeljebb három évig húzhatja az építésstopot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!