A rendőrség kiadta az Árpád hídi balesetről készült videót

2023. július 7. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Részletes videófelvételeket adott közre a rendőrség a július 1-én éjjel az Árpád híd Buda felé vezető oldalán történt tragikus balesetről. Mint a Budapesti Rendőr-főkapitányság mai sajtótájékoztatóján kiderült, két BMW nagy sebességgel haladt a Róbert Károly körúton, a Teve utcai kereszteződésben a lámpánál megálltak, és itt találkozhattak a RACE-001 rendszámú Mercedes E63S AMG-vel.

Amikor zöldet kaptak, mindhárom autó gyorsulni kezdett, a Mercedes jobbról, a kanyarodósávból, az egyik BMW pedig balról, a belső sávból előzte ki a normális sebességgel haladó autókat. A hídon a Mercedes száguldott elöl, őt követték a BMW-k.

A sofőrök azt állították, hogy nem versenyeztek, a tanúvallomások szerint azonban egyértelműen ez történt.

A Mercedes egy ponton ismeretlen okból kicsit balra kitért a menetirányából, amire a sofőr jobbra rántotta a kormányt, átszakítva a szalagkorlátot, és elütve a kerékpárúton haladó 26 éves kerékpárost.

A Mercedes ezután a feje tetejére fordult, és így csúszott legalább hetven métert az útpályán. A mögötte haladó első BMW még ki tudta kerülni, a második BMW viszont nagyon nagy sebességgel beleszaladt. A kocsikon műszaki hibát nem találtak, de a Mercedes menetstabilizátora ki volt kapcsolva.

Mint a rendőrség közölte, a Mercedes vezetőjének 13 előéleti pontja volt a baleset idején. Ez alapján egyértelmű, hogy korábban több szabálysértést is elkövetett, de még nem vonták be a jogosítványát, csupán figyelmeztették a hatóságok, hogy erre számíthat, ha három éven belül összegyűlik 18 pont.

A rendőrség két perc alatt a helyszínre ért

Július elsején, szombaton jelentette be a rendőrség, hogy előző éjjel az Árpád hídon egy Mercedes átszakította a szalagkorlátot, elütött egy kerékpárost, majd összeütközött egy BMW-vel. A 26 éves biciklis állapotát a helyszínen még stabilizálták, de nem sokkal később belehalt a sérüléseibe.

A baleset után egy igazságügyi szakértő a nyomokból arra következtetett, hogy a Mercedes 130-150 kilométer per órás sebességgel haladt a megengedett 70 helyett. Az eset után Karácsony Gergely főpolgármester nyilvánosságra hozta, hogy a Mercedes rendszáma RACE-001 volt, szerinte ebből is látszik, hogy nem egy szerencsétlen véletlenről, hanem rendszerszintű problémáról van szó.

Karácsony azt is bejelentette, hogy az eset hatására sebességmérő kamerákat fognak felszerelni Budapest-szerte. Szerinte ez nem az önkormányzat feladata lenne, hanem a kormányé, mégis megteszik ezt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ezt máshogy látja. Szerinte a BRFK korábban többször is kereste a fővárost, hogy traffipaxokat telepítsenek, de erre Karácsony Gergely hónapok óta nem válaszolt. A főváros egyik cégével, a Budapest Közút Zrt.-vel folyik az egyeztetés.

A balesetet okozó Mercedes sofőrjéről időközben kiderült, hogy rendszeresen indult gyorsulási versenyeken, ahol magabiztosan vezette az újonnan 50-60 millió forintot érő kocsiját.

Az ilyen balesetek gyakoriságának több oka van. A száguldozók beteg motivációján kívül az is fontos tényező, hogy a rendőrségnek nincsenek megfelelő eszközei a gyorshajtók elkapására és szankcionálására. Nincs elég rendőr, nincs elég traffipax, és a büntetések is nevetségesen alacsonyak – erről ebben a cikkünkben írtunk hosszabban.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!