Karácsony Gergely ismét sebességmérő kamerák telepítését ígérte az Árpád hídi baleset után

2023. július 2. – 21:46

Másolás

Vágólapra másolva

Sebességmérő kamerák felszerelésével rettentené el a budapesti gyorshajtókat, gyorsulási versenyek résztvevőit Karácsony Gergely. A főpolgármester a szombat hajnali tragikus baleset után posztolt:

„A Fővárosi Közgyűlés pár napja fogadta el Budapest közlekedésbiztonsági stratégiáját. Ebben is vállaltuk: ha törik, ha szakad, sebességmérő kamerák telepítésével fellépünk az eszelős gyorshajtók ellen. Nem a mi dolgunk lenne, de akkor is megtesszük.”

Karácsony már februárban is írt erről, akkor a Harminckettesek terénél egy autó a villamosmegállóba csapódott, és elütött egy ott várakozó 23 éves nőt, aki a helyszínen meghalt. Akkor a főpolgármester azonnali egyeztetéseket kezdeményezett a budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására.

„A gyorshajtás megelőzésére és szankcionálására is alkalmas az éjjel-nappal működő sebességmérő kamerarendszer kiépítése a városon belül, ebben az elsődleges feladat a rendőrségé, de van teendője a fővárosi közútkezelőnek is, közöttük az együttműködést felgyorsítjuk” – írta négy hónappal ezelőtt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság pár nappal később közölte, hogy a balesetek megelőzésére tett fellépés első lépéseként négy traffibox kihelyezését kezdeményezte, ezt a főpolgármester támogatta, és a Budapest Közút Zrt. közreműködésével valósítják majd meg. Két fix sebességmérő készüléket terveztek a repülőtér vezető gyorsforgalmi útra, egyet-egyet pedig a Weiss Manfréd útra, illetve a 6-os számú főútra.

Autópályán 130 km/óra helyett 240 fölött kell száguldani ahhoz, hogy valaki ma, Magyarországon a kiszabható legmagasabb, 300 ezer forintos közigazgatási bírságot kapja a gyorshajtásért. A tipikus bírságösszegek a tizenöt évvel ezelőtti szinten rekedtek, de a rendőrség sem harcol elég bátran a gyorshajtók ellen, mert a közgondolkodásban sajátos, megbocsátható stiklinek számít az ilyesmi.

A május elejétől érvényes szabályok szerint többé nem alkalmaz úgynevezett hitelesítési hibahatárokat a rendőrség a sebesség-ellenőrzéseknél, ezért – mint azt a Telexen is olvashatták – akár 1 km/óra sebességtúllépés miatt is bírságra számíthatnak a megállított autósok, mert a traffipaxok által mért értéket a járművek valós sebességének tekintik, és ez alapján büntetik meg a gyorshajtókat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!