Orbán apjával üzletelő felszámoló is benne lehetett Schadl György bűvkörében

2023. június 22. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy állami megbízásokkal foglalkozó felszámolóbiztos, Koller Mihály Dávid is benne volt Schald György, a végrehajtói kar volt elnökének bűvkörében, erről ír a nyomozati iratok alapján a 24.hu.

Mielőtt belemerülnénk a részletekbe, érdemes megemlíteni, hogy a felszámolók a végrehajtókhoz hasonlóan magánosított rendszerben dolgoznak, és ahogy arról korábbi cikkünkben írtunk, mindkét szakmát nagyon hasonló visszaélésszerű gyakorlatok jellemezték hálózatos, területi, illetve kiosztásos rendszerben.

A legtöbb pénz a felszámolók körül mozgott, de ahogy írtuk, az elmúlt években a rendszer ott már tisztábban működött, a korábbi hálózatos rendszer legerősebb figuráit ugyanis ki lehetett ütni a nyeregből. A végrehajtói rendszer körüli botrányok viszont úgy tűnik, most elérhetik a felszámolói szakmát is, a Schadl–Völner-ügy ötödrendű vádlottjának vallomása alapján ugyanis Schadl György a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökeként szoros kapcsolatban állhatott Koller Mihály Dáviddal.

Koller az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolóbiztosa volt 2018-ig – ezt a társaságot 2012-ben hozta létre a kormány azért, hogy stratégiailag kiemelten fontos gazdálkodó szervezetek csőd- és felszámolási eljárásait végezze el. Koller kezelte például a bedőlt Quaestor-cégcsoport felszámolását, 2018-ban azonban távozott az állami cégtől, azóta pedig saját cégével kap felszámolói megbízásokat és más feladatokat is a NER legbelsőbb köreiből.

Tavaly számoltunk be arról, hogy Koller cége nyert a legutóbbi cégfelszámolói pályázaton, a felszámolóbiztos pedig szoros kapcsolatot tart fenn Mészáros Lőrinccel, az ingatlanbefektetésekben utazó Jellinek Dániellel, sőt, a Direkt36 cikke szerint Orbán Viktor családjával is.

2021 februárjában vett meg Koller egy 9 ezer négyzetméteres földet Orbán apjától, id. Orbán Győzőtől az Orbán-bánya közelében – a terület pedig annak a Multi Shoot Zrt.-nek a telephelye, amire a miniszterelnök öccse, Orbán Áron többször is sajátjaként hivatkozott a Direkt36 szerint.

Kollert 2021 májusában azonosították a nyomozók egy üzleti beszélgetésen Schadl György oldalán. A találkozót érdemben nem tudták lehallgatni, azonban az iratok szerint szó volt a Dunaferr Dunai Vasműről, amit egy hónappal korábban militáns zsoldoscsapatokkal próbáltak elfoglalni. A 24.hu szerint Schadl és Koller beszélgetésén szóba került a Dunaferr felszámolása is, amit másfél évvel később, 2022 decemberében rendelt el a Fővárosi Törvényszék.

Koller Mihály Dávid neve felmerül még Schadl György naplójában is, eszerint 2020 végén volt egy másik megbeszélésük is a budapesti Illatos úton. Itt volt a telephelye egyébként a Budapesti Vegyiműveknek is – ennek felszámolását Koller végzi az állami felszámoló képviseletében. Ezen kívül a lehallgatott telefonbeszélgetések leiratában is szerepel Koller neve: Schadl letartóztatása előtt néhány hónappal egyeztethettek az Intercontinental Hotel teraszán az ötödrendű vádlott, A. Tamás szerint egy milliárdos értékű felszámolási ügyben való lehetséges részvételükről.

A felszámolóbiztos Koller egyébként aktív ügyvéd is a Majorosi Ügyvédi Irodánál – ezt M. Eszter alapította, aki beismerte a bíróság előtt, hogy végrehajtói kinevezéséért cserébe kenőpénzt fizetett Schadl Györgynek. M. Eszter az őrizetbe vétele után épp Kollert kérte fel védőügyvédjének, aki viszont ezek után a saját magáról szóló részleteket is olvashatta a nyomozati anyagban. Valószínűleg nem véletlen, hogy a bíróságon már másik ügyvéd képviselte M. Esztert.

A 24.hu megkereste Koller Mihály Dávidot is az üggyel kapcsolatban, de nem nyilatkozott.

A Schadl–Völner-ügy legutóbbi fejleménye, hogy kedden meghallgatták a „koronatanúnak” nevezett F. Vivient, Schadl György bizalmasát a bíróságon. F. Vivien nagyjából tíz évet dolgozott a végrehajtói kar elnöke mellett, de korábban mindent borított az ügyészségnek, ezért nem vádlott, hanem tanú a perben. Állítása szerint Schadl egyre többet kért a pénzért kinevezett végrehajtók irodáinak osztalékaiból, azokból pedig Völner Pál akkori államtitkárnak adott tovább – egyes esetekben fehér, jelöletlen borítékokban. A vallomásról bővebben itt olvashat, a Schadl–Völner-ügyben írt összes cikkünket pedig ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!