Zavarosan kommunikál a brüsszeli kultúrintézet a hirtelen lemondott Carson Coma-koncert ügyében

2023. május 26. – 13:35

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról a Telex számolt be először, egy héttel a fellépésük előtt lemondta a brüsszeli Liszt Ferenc Intézet a Carson Coma május 30-i akusztikus koncertjét. A zenekarnak mindössze annyit mondtak, hogy egy másik programot szerveztek arra a napra. Mindezt azután, hogy a zenekar új dalában és egy kecskeméti koncerten is erős kritikát fogalmazott meg a magyar kormánnyal szemben. Megpróbáltunk utánajárni, hogy mégis milyen rendezvény miatt mondták le az eseményt, de a brüsszeli magyar nagykövetségen egészen mást mondanak erről, attól függően, hogy kivel beszélnek telefonon.

Először egy kollégám hívta fel a nagykövetséget (az ő számuk van megadva mindenhol kapcsolatként a Liszt Ferenc Intézethez), és egyszerű turistaként érdeklődött, hogy az elmaradó koncert helyett milyen rendezvény lesz, mert szívesen elmenne megnézni, de erről semmilyen információt nem adnak a honlapon. Kollégámnak annyit mondott egy férfi hang, hogy május 30-ra nincs semmilyen koncert vagy hasonló rendezvény, és nem is lesz a jelen állás szerint. Ez azért furcsa, mert pont egy másik rendezvénnyel indokolták a koncert lemondását.

Ezután én is felhívtam a követséget, és mint a Telex újságírója, érdeklődtem a jövő hét keddi eseményről. A vonal másik végén egy női hang először nem igazán akart tájékoztatni, az intézményt vezető Oszkó-Jakab Natáliához akart irányítani azzal a megjegyzéssel, hogy ő is csak minisztériumi engedéllyel nyilatkozhat. A Liszt Ferenc Intézet fenntartója ugyanis a Csák János vezette Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Amikor jeleztük, hogy a minisztérium szerda óta semmit nem válaszolt a hivatalos megkeresésünkre, és egyébként sem a koncert lemondásának okaira vagyunk kíváncsiak, a vonal túlsó oldalán annyit mondtak, hogy

belsős, nem nyilvános program lesz május 30-án a Liszt Ferenc Intézetben.

Innentől kezdve mindenki döntse el maga, hogy a kormány a Raktárkoncertekhez, az Őszi Hacacáréhoz vagy Beton Hofi koncertjének kicenzúrázásához hasonlóan ismét retorziót alkalmazott a magyar kulturális térben, vagy annyira hozzá nem értő emberek dolgoznak a Liszt Ferenc Intézetben, akik nem tudnak összehangolni egy belsős programot egy hónapokkal korábban meghirdetett koncerttel, majd egy héttel a fellépés előtt (és közvetlenül a zenekar kormánykritikája után) lemondják az egészet. Úgy, hogy az ilyen, külföldi kultúrházakban és nagykövetségeken tartott fellépések esetében általában a magyar állam, vagyis a magyar adófizetők állják a szállás, az utazás és más egyéb költségek térítését is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!