Megafonba üvöltött igazság, seggfejség, strómanvicc – fejbe vág a Carson Coma új klipjében a magyar valóság

2023. május 15. – 12:27

Másolás

Vágólapra másolva

Ha egy dal, aminek az a címe, hogy Feldobom a követ, azzal a négy sorral kezdődik, hogy

Feldobom a követ, az ráesik a fejemre,
New York-ban jut eszembe Ady Endre,
Szívemre tűzöm a trikolór zászlót,
Elviszem magammal Kollár-Klemencz Lászlót,

akkor az ember okkal feltételezheti, hogy megszületett az újabb évtized és újabb generáció Elviszem magammal-dala, bő tíz évvel az előző után, szépen meg is hivatkozva azt. És hogy ez egy legalább olyan súlyosan közéleti dal lesz, mint az volt.

Ha az ember ezt feltételezi, jó nagyot téved. A Carson Coma új dala és videóklipje ugyanis messze nem fogalmaz meg olyan közvetlen politikai üzenetté formálható állításokat, mint az a 2012-es, sokszor előadott és néha feldolgozott zene.

Ezzel együtt semmivel nem könnyedebb – a zenekartól megszokott, könnyednek tűnő hangzás és zenei világ ellenére sem. Persze vannak benne olyan sorok, amiket akár úgy is érthetünk („Mandinerből a gyűlölet spriccel” vagy „Megafonba üvöltöd az igazságod, Míg a végén te is valóságnak látod”, meg persze a „ki fogod sípolni, hogy Or***”), de strómanok, plakátokon virító stock fotók, utcai harcosok is felbukkannak a szövegben.

De a dal attól vág igazán kegyetlenül gyomorba, hogy vissza-visszatérően a mindennapjaink banalitás tűnik fel szövegben és képben. De ezek egy olyan fájó, cenzúrázatlanul súlyos valóságot mutatnak be, amitől a könnyed szót, amit egy bekezdéssel ezelőtt írtam, értelmezhetetlenné válik.

Mi a rohadt élet történik ebben az országban, Kelet-Európa felső polcán? – inkább ez jár a fejünkben. És a gyakran szürreálisnak ható kisfilm néha kifejezetten didaktikussá válik: szülőággyal kezdünk, ahol cigarettázik az anya és a szülész, majd koporsóval ér véget az élet, amiből nincs kettő, bár „ha mégis két életem volna, Az egyik csak rólad szólna”. És ami közte van? Közte ez van:

A hétfőn megjelent videókliphez kiadott sajtóanyag szerint az MTV EMA-díjas Carson Coma új lemeze hamarosan megjelenik, ehhez érkezett előfutárként Feldobom a követ.

A videóklipet Horváth Viktor rendezte, méghozzá Kaliforniából, így – szintén a sajtóanyagot idézem – a zenekar „először tapasztalhatta meg a távrendezés fogalmát”, de a dal „nemcsak a klipben mutat interkontinentalitást, hanem a szövegében is”.

Hogy ez mit jelent? Ezt: „egy komikusan kicsi New York-i lakás komikusan kicsi hálószobájának komikusan kicsi ágyán, életem legkomolyabb jetlag-jét átélve félálomban folyton egy néhány nappal azt megelőzően, otthon megírt zenei alap járt a fejemben (…) ebben a tudat és tudattalan közötti állapotban különböző sorok kezdtek el eszembe jutni (…) a szöveg további részei a hazafelé tartó repülőn születtek” – idézi a sajtóanyag Fekete Giorgiót, hozzátéve: „a hazaérkezés keserédességéhez kapcsolódó érzések pedig erősen fellelhetőek a szövegben”.

Igen. Erősen fellelhetők.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!