Kicenzúrázták Orbán nevét Beton.Hofi koncertjén a közmédiában

2023. február 24. – 10:38

Másolás

Vágólapra másolva

Egy olvasónk hívta fel arra a figyelmet, hogy csütörtökön este ment le az M2 Petőfi TV-n a Kulisszák mögött – az A38 hajón című műsor. Ebben több részletet mutattak Beton.Hofi tavaly decemberi, A38-as koncertjéből, illetve interjúrészleteket és más érdekességeket is a rapperről. Csakhogy a Bagira című slágerének azt a sorát, ahol Orbán Viktorra utal, egészen egyszerűen kicenzúrázta vagy a köztévé, vagy a Demeter Szilárd-féle Petőfi Média Group, amely egy ideje külsősként gyártja a tartalmakat az MTVA-nak. Demeter szerint a cenzúra hátterét nem náluk, hanem az MTVA-nál vagy az A38-nál kell keresni.

A teljes adás elérhető a közmédia Médiaklikk oldalán, és a 37. perctől érdemes figyelni a felvételt. Beton.Hofi a tavalyi év egyik legnagyobb slágerét, a Bagirát adja elő a közönségnek úgy, hogy a dalszöveg sorainak a végét rendre a közönség ordítja a helyszínen, ezt végig hallani lehet a felvételen. 37:33-tól érdemes nagyon figyelni, ugyanis itt ér Beton.Hofi a dalszövegnek azon részéhez, ami a következőképpen szól:

„Be-be-belehalok, milyen szabad ország ez
Anyámnak írok sms-t és az Orbán les”

Ahogy a felvételen is hallani, mindkét sornál a közönség fejezte be a mondatot, de az Orbánra vonatkozó résznél valami fura dolog történik: ahogy Beton.Hofi kimondja, hogy „anyámnak írok sms-t és az…”, és egész egyszerűen elnémul az egész felvétel addig, amíg nem jön a következő sor. Jól ki lehet hallani, hogy utólagosan vették le a hangot a felvételről ennél a résznél, az „az” szónál még egy visszhangot is lehet hallani a háttérben, ezzel azt az érzetet keltve, mintha a videó része lenne ez az apró hangkimaradás. Szakértői füllel is jól hallható, hogy egy úgynevezett reverb effektet raktak az Orbán előtti szóra, és úgy húzták le a hangot, vagyis biztosan utólag nyúltak bele a felvételbe.

Ezt alátámasztja egy közönségből felvett videó is, amit egy olvasó küldött nekünk. Ezen hallható, hogy az ominózus orbánózós részt a közönség teli torokból üvölti együtt, vagyis egyértelmű, hogy utólag cenzúrázták a felvételt.

A közmédiában egyáltalán nem szokatlan a cenzúra, a jelenlegi vezérigazgató, a hírhamisító Papp Dániel gyakorlatilag ezzel csinálta meg a karrierjét az MTVA-ban, de bátran lehetne említeni a Hétköznapi Csalódások raktárkoncertes fellépését is, amit direkt úgy vágtak meg, hogy ne látszódjon rajta a „Soros” felirat. A szerkesztőknek valószínűleg az válhatott kellemetlenné, hogy Beton.Hofi ezzel a két sorral egyértelműen a kormány lehallgatási botrányára utal, amelynek részeként a Fidesz izraeli kémprogrammal hallgatott le kormánykritikus civileket, újságírókat és gazdasági szereplőket. Az ügyben épp a napokban járt Magyarországon az Európai Parlament küldöttsége, és komoly visszaéléseket találtak.

A helyzetet némileg bonyolítja, hogy a Petőfi TV és Rádió tartalmait egy jó ideje nem az MTVA, hanem egy külsős beszállító, a Demeter Szilárd-féle Petőfi Média Group (PMG) gyártja, ezért Demeter Szilárdnak és az MTVA-nak is küldtünk kérdéseket, bár a közmédiától 2016 óta semmilyen megkeresésre nem kapunk választ. Ezenkívül kerestük Beton.Hofit és a menedzsmentjét, illetve a kiadóját is, a Universalt. Beton.Hofi és a menedzsmentje nem kívánta kommentálni a történteket, ahogy a kiadója sem. Az MTVA-tól még várjuk a válaszokat. Cikkünk megjelenése után – ugyan szűkszavúan – válaszolt nekünk Demeter Szilárd is.

„A megjelölt műsor ún. ”dobozos termék„, vagyis az az évek során kialakult gyakorlat alapján az MTVA megrendelése és szerkesztése alapján az A38 gyártja. Ezért a kérdéseire érdemben nem tudunk válaszolni”

Írtunk az A38-nak is, ahogy válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!