A szakszervezetek és diákmozgalmak képviselőivel mennek az ellenzéki politikusok Pintér Sándorhoz

2023. május 24. – 05:00

A szakszervezetek és diákmozgalmak képviselőivel mennek az ellenzéki politikusok Pintér Sándorhoz
Tüntetők egy Pintér Sándort ábrázoló kartonbábuval fényképezkednek a PDSZ által szervezett tanár-diák demonstráción, ahol a tömeg a Belügyminisztériumhoz, majd a Karmelitához vonult – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kiváló időzítéssel, a pénteki diáktüntetés előtt fél órával jelentette be a Belügyminisztérium, hogy Pintér Sándor a parlamenti pártokkal is egyeztetni kíván a státusztörvénynek is nevezett új pedagóguséletpálya-törvény bevezetéséről.

A pártok szerda délelőttre kaptak meghívást a Belügyminisztériumba, és bár az elején volt, aki feltételhez kötötte részvételét, végül információink szerint minden párt ott lesz. Az egyeztetésre a frakciók a meghívó szerint szigorúan csak egy képviselőt és egy szakértőt küldhetnek.

Az ellenzéki képviselőket a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Tanítanék Mozgalom, a Civil Közoktatási Platform, az ADOM Diákmozgalom és az Egységes Diákfront egy-egy tagja kíséri oktatási szakértőként. Már csak az a kérdés, hogy beengedik-e őket, és meghallgatja-e Pintér Sándor a civileket.

Színjátéknak, hazug látszategyeztetésnek tartják, de elmennek a Belügyminisztériumba

A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező Demokratikus Koalíció pénteken még feltételhez kötötte a részvételét. Azt ígérték, csak akkor lesznek ott az egyeztetésen, ha a belügyminiszter a pedagógus- és diákszervezeteket is meghívja a tárgyalásra. Kedden Barkóczi Balázs, a DK képviselője aztán egy online sajtótájékoztatón közölte, hogy az Egységes Diákfront elnökségi tagjával megy az egyeztetésre.

„Ha ő is ott lehet, és Pintér Sándor szemébe mondhatja a diákok véleményét a bosszútörvényről, akkor a DK is ott lesz az egyeztetésen, de ha nem engedik be, akkor a DK sem megy be.”

A Momentum elnöke, Gelencsér Ferenc Schermann Fruzsinával, az ADOM Diákmozgalom képviselőjével készül a Belügyminisztériumba, habár a párt szerint csak látszategyeztetés várható. „Átlátszó és hazug látszategyeztetések helyett arra van szükség, hogy a rendőr belügyminiszter először is írásban garantálja, az emberei nem verik tovább gumibottal és nem fújják le többet könnygázzal az ártatlan diákokat, akik a tanáraikért és egy igazságosabb, emberségesebb oktatásért, a jövőjükért tüntetnek” – írták a párttól Telexnek.

Szabó Tímeát, a Párbeszéd-Zöldek frakcióvezetőjét Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom társalapítója kíséri el szakértőként a belügyminiszterhez. „Elmegyek a Pintér Sándor által összehívott találkozóra, de nem azért, hogy közösen cukrozzuk a mézet, hanem azért, hogy világossá tegyem: a státusztörvény elfogadhatatlan, így azt vissza kell vonni; valamint a pedagógusbér-emelést azonnal végre kell hajtani, és ugyanígy teljesíteni kell a pedagógusok és a diákok jogos követeléseit” – írta Szabó a Telexnek. Hasonló célokkal készül Kunhalmi Ágnes is az egyeztetésre. Az MSZP társelnöke lapunknak megerősítette, hogy ott lesz, és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője kíséri el.

Szabó Tímea beszél a Folytatjuk! elnevezésű demonstráción a Clark Ádám téren. Az oktatás ügyéért tüntető diákok később rohamrendőrökkel csaptak össze a miniszterelnöki irodának otthont adó Karmelitánál – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Szabó Tímea beszél a Folytatjuk! elnevezésű demonstráción a Clark Ádám téren. Az oktatás ügyéért tüntető diákok később rohamrendőrökkel csaptak össze a miniszterelnöki irodának otthont adó Karmelitánál – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Az LMP-t Kanász-Nagy Máté képviseli a szerdai egyeztetésen, és a párt szakértője a Civil Közoktatási Platform egyik tagja lesz. Az eredeti tervek szerint Csárdi Antal is ment volna, de hétfőn a minisztériumtól azt jelezték, hogy csak egy képviselőt engednek be a pártból.

„Azért fogunk elmenni, mert a bojkottal valójában csak belesétálunk Pintér Sándor nem túl rafinált csapdájába, és hetekig hallgathatjuk majd, hogy nem merült fel kritika az ellenzék részéről a státusztörvénnyel kapcsolatban. Azért megyünk el, mert a Fidesznek kényelmetlenebb, ha ott vagyunk és elmondjuk a kifogásainkat. Azért megyünk el, mert ha nemcsak az Orbán-rendszer legeltökéltebb ellenzékét, hanem a pedagógusokat is képviselni akarjuk, akkor ez a helyes döntés” – indokolta a döntést Kanász-Nagy a Facebookon.

„Nem vagyunk naivak, ez az egyeztetés nyilván egy színjáték, de meggyőződésünk, hogy ebben a színjátékban a Fidesz kommunikációs gépezete a bojkott szerepét osztotta az ellenzékre.”

Hozzátette, a negyedik pofon után az LMP próbál szakítani a Fidesz által az ellenzékre osztott szereppel.

A Jobbik-Konzervatívokból a tervek szerint Ander Balázs vagy Brenner Koloman megy a Belügyminisztériumba, és Gosztonyi Gábor, a PSZ alelnöke lesz a kísérője. A párt közleményében azt írták: a jelenlegi parlamenti keretek között nincs valódi értelme az ilyen egyeztetéseknek. „Egy dologért viszont elmegyünk: hogy elmondjuk, az oktatás témája is olyan, mint minden nagy terület, ahol egy státusztörvény bevezetését évekig tartó szakmai és politikai egyeztetésnek kellene megelőznie. Ennek oka az, hogy hatása átnyúlik a parlamenti ciklusokon, ezért nemzeti megegyezéssel lehet csak sikerre vinni. Ezeket az egyeztetéseket rendszerint »elfelejti« a kormány, semmibe vesz mindent és mindenkit. Egy normális országban ez elképzelhetetlen!”

Maruzsa Zoltán: A kormány már 34 tartalmi kérdésben változtatta meg az álláspontját

A Belügyminisztérium március 2-án tette közzé a pedagógusok további béremeléséről és a köznevelést érintő kérdésekről szóló jogszabálytervezetet. Ebben szó van a bérrendezésről és a teljesítményértékelés bevezetéséról, de

a legfontosabb változás, hogy megszűnne a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonya, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyt akar bevezetni.

Visszanyesnék továbbá a pedagógusok intézményben belül hozott döntésekhez való jogait, az igazgatónak és a fenntartónak több szava lenne.

A javaslatot még nem nyújtották be az Országgyűlésnek, és az eredeti tervezethez képest a kormány már tett kisebb engedményeket az érdekképviseletekkel való tárgyalások során, ám a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a jelenlegi formában még nem tudja elfogadni azt.

Maruzsa Zoltán múlt héten az InfoRádióban arról beszélt, az eddigi 15 egyeztetésből tízet folytattak a pedagógus-szakszervezetekkel, és

a kormányzat 34 tartalmi kérdésben változtatta meg az álláspontját március óta, és közelítette a partnerek javaslatához.

A köznevelési államtitkár szerint még a tavaszi ülésszakon dönthet a parlament a pedagóguséletpálya-modellről.

A törvény ellen tiltakozva a pedagógusok sztrájkoltak, és több tüntetés is volt az elmúlt hetekben-hónapokban. Legutóbb múlt pénteken tüntettek a státusztörvény ellen, a demonstráció a Fidesz-székháznál ért véget.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!