A Telex erős. Üdv, Dani

2023. május 5. – 12:02

A Telex erős. Üdv, Dani

Másolás

Vágólapra másolva

Kedves Olvasóink, Támogatóink!

Ha nem kapunk támogatásokat, nem tudunk működni, mert a Telex jelentős részben az olvasók támogatásából él. Ennek köszönhetően tudunk lényegében közszolgálati feladatokat ellátni, tartalmi korlátozások (pl. fizetőkapu) nélkül. Rengeteg nagyszerű, az ország tájékoztatása szempontjából kulcsfontosságú dolgot azért tudunk megtenni, mert támogattok minket.

Köszönjük!!!

A létezésünk alapfeltétele, hogy a támogatásokat rendszeresen kapjuk, ezért arra kérünk: ha teheted, támogass minket minden hónapban, és ha fontosnak tartod a munkánkat, kérd meg erre ismerőseidet is!

Nézzük, mik történtek velünk, nálunk mostanában, itt a legfrissebb Telexhíradó.

Telex-podcastok

A Telex létrehozásától kezdve dédelgetett vágyunk volt, hogy legyenek saját podcastjaink,, és áprilisban ezek el is indultak. Egyből négy műsorral debütáltunk: a Témával, a Nyomozóval, az Ízfokozóval és az Afterrel. Ezekről egy rövid bemutatkozó videó itt nézhető meg:

Az indulás annyira sikeres lett, hogy a Spotify és az Apple podcastjai közt az első helyre kerültek az adásaink, és a YouTube-on is az ajánlott videók közt vannak a műsoraink. Itt minden infó megtalálható arról, hogy melyik podcast hol hallható/látható, érdemes feliratkozni!

Taroltak a fotósaink a Magyar Sajtófotó Pályázaton

A szomszédban zajló háború viszontagságait bemutató sorozatával nyert nagydíjat a Telex fotósa, Huszti István a a 41. Magyar Sajtófotó Pályázaton. Ő nyerte a képriport kategória mindhárom díját is. A telexes fotósok közül díjazták még Bődey Jánost művészet (sorozat) kategóriában, harmadik lett a háborús felkészülésről szóló csendéleteivel. Társadalomábrázolás (sorozat) kategóriában második helyezést ért el Melegh Noémi Napsugár a roma közösség peremén élő hajléktalan párról szóló anyagával.

Nyilas Gergely és Huszti István, a Telex két munkatársa nyerte a Magyar Sajtódíjat! Nyilas Gergely újságíróként, Huszti István pedig fotóriporterként tudósított több alkalommal Ukrajnából. Miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, azonnal Kijevbe indultak, hogy a helyszínről nyújthassanak hiteles tájékoztatást a magyar olvasóknak. 2022-ben a magyar újságírók közül egyedülálló módon összesen több mint három hónapot töltöttek Ukrajna különböző régióiban: Kijevben, Odesszában és Harkivban – néhány száz méterre a fronttól is. Mivel a cikkekben és a videókban az írás és kép elválaszthatatlan egységet alkotott, ezért a párost Dull Szabolcs, a Telex főszerkesztője közösen jelölte a Magyar Sajtódíjra.

Merre tovább, Transtelex?

Első szülinapját ünnepli erdélyi lapunk, a Transtelex. Az olvasók, támogatók segítettek a megszületésében, a tőletek, tőlük kapott támogatás által sikerült lábra állnunk és elindulnunk, különösen köszönjük a minket rendszeresen támogatók hozzájárulását.

A segítségetekkel jutottunk el idáig, most azonban döntési ponthoz érkeztünk, a rendszeres támogatások szintje ugyanis már nem fedezi a jelenlegi költségeinket. Az újság jelentős részben közösségi finanszírozásból működik, nem létezhet olvasóink nagylelkű támogatása nélkül.

A Transtelex olyan lesz és akkora, amilyet Ti szeretnétek. Most a támogatásoddal szavazhatsz arról, merre menjünk tovább a következő évben!

Dübörög a Telex Akadémia

Tavaly indítottuk el oktatási központunkat, a Telex Akadémiát, ami azóta nagy sikerrel működik. Ingyenes foglalkozásaink január óta folyamatosan zajlanak, közel tucatnyi diákworkshopon és több tanárképzésen túl vagyunk, és most ismét tanárok jelentkezését várjuk.

Külföldre igazol Munk Veronika

Munk Veronika tartalomfejlesztési vezető, alapító főszerkesztő a saját kezdeményezésére távozik a Telextől április végén: Veronika a szlovák Denník N médiacéghez igazol, ahol innovációért és új piacokért felelős igazgatóként folytatja. Köszönjük az eddigi munkáját, és sok sikert kívánunk neki az új helyen!

A Telex erős! Üdv, Dani

Az újságírói munka egyik legfelemelőbb része az, amikor hatást tudunk kiváltani. Ha rá tudunk mutatni jogtalanságokra. És a legszebb – ilyen sajnos elég ritkán van –, amikor sikerül elérnünk, hogy változzon, aminek változnia kell. Ilyen ügyekben az egyik legkitartóbb kollégánk Zách Dani, aki főként autós, közlekedési cikkeket szokott írni. Hadd osszam meg azt a levelét, amit legutóbbi „harcának” sikere után írt az egész szerkesztőségnek:

„Szeretném megosztani veletek az örömömet. Január eleje óta cikksorozatot írtam arról, hogy jogtalanul követelte vissza a Magyar Államkincstár az akár 2,5 millió forint autóvásárlási támogatást azoktól a három- vagy többgyerekes családoktól, akikről utólag kiderült, hogy volt 5 ezer forintot meghaladó köztartozásuk, amikor benyújtották kérelmüket, noha a támogatás egyik feltétele a köztartozás-mentesség volt.

A kincstár az első cikk megjelenésének napján, január 17-én egy MTI-közleménnyel próbált gyalulni minket, de nem volt igazuk, és egyetlen levelemre sem válaszoltak, vagyis lapítottak, ahogy a minisztérium is. Végül a Győri Törvényszék március 9-én kimondta, hogy jogtalanul kérik vagy kérték vissza az autóra adott pénzt ezekről a családoktól, akik közül többen súlyos anyagi zavarba kerültek a kincstár téves jogszabály-alkalmazása és arroganciája miatt. A kincstár a napokban újabb határozatokban vonta vissza a korábbi téves döntéseit, mert most már ott is világos, hogy először fel kellett volna szólítaniuk mindenkit, hogy rendezze elmaradt köztartozását és a kincstár csak akkor követelhette volna vissza a támogatást, ha ezt nem teszik meg az érintettek. Ezek a tartozások sokszor 6-10-20 ezer forintosak voltak, sokan már az előtt kifizették őket, hogy a kincstártól megkapták a felszólítást, hogy adják vissza az autópénzt és most beszéltem valakivel, aki emiatt volt kénytelen családi kölcsönt felvenni, majd eladni a támogatott autót amikor lehetősége volt. Más külföldre költözött, és három évig tartó törlesztést akasztott a nyakába...

Az első illető beszélt tegnap a kincstárral, ahol az ügyintéző a Telex cikkeire hivatkozott, amikor elmondta neki, hogy hamarosan ők is visszakapják a jogtalanul visszavett támogatást és kamatait, sőt, kártérítést kérhetnek egy következő körben.

Köszi mindenkinek, aki támogatott ebben az egészben. A Telex erős.

Üdv, Dani”

És ha már ott tartunk, hogy a Telex erős, Instagram-oldalunk a magyar híroldalak közül a legnépszerűbb lett, jelenleg több mint 81 ezer követőnk van, és a szeriőz híroldalak közül elsők vagyunk a TikTokon is.

Mik történtek még?

Videórovatunk is hétről hétre jobbnál jobb anyagokkal jelentkezik, legutóbbi két videónkat például 24 óra alatt 360 ezren nézték meg, egyiket a diáktüntetésről, másikat a lombkoronasétányról készítettük.

Hasonló, bár hatásában az előzőhöz képest nem akkora fejlemény: kimondta a bíróság, hogy jogellenesen akadályozta meg a rendőrség, hogy a Telex Orbánt kérdezhesse a Karmelitánál.

Elindult a Telex gasztrooldala mellett a Telex gasztro Facebook oldal és Instagram is.

A Napirajzok rajzolója rendszeresen komolyzenei cikkekkel (is) jelentkezik! A Napirajzok mellett Merényi Dániel komolyzenei írásai itt találhatók!

Márciusban elindult a Telex Filmklub, ami havi rendszerességgel, egyszeri alkalommal fog bemutatni olyan filmeket, amiket még a nagyközönség nem láthatott, majd utána egy jó filmklub módjára beszélgetéseket is tartunk arról, hogy mit láttunk. Eddig három vetítés volt.

A házigazda minden alkalommal kollégánk, Klág Dávid, de a vendég mindig más: lehet majd alkotókkal, más telexes újságírókkal is találkozni. A helyszín mindig a budapesti Toldi mozi.

Köszönjük mindezt, nélkületek a szuper dolgaink nem jöhetnének létre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!