Első fokon felmentették Vári Attilát, volt fideszes pécsi polgármesterjelöltet a sikkasztás vádja alól

2023. április 4. – 15:38

Első fokon felmentették Vári Attilát, volt fideszes pécsi polgármesterjelöltet a sikkasztás vádja alól
Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség volt elnöke, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány egykori kuratóriumi tagja – Fotó: Kovács Anikó/MTI
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Pótmagánvádas eljárásban tárgyalta a Szigetvári Járásbíróság a kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, fideszes pécsi polgármesterjelölt ügyét. Első fokon felmentették Vári Attilát a sikkasztás vádja alól, de a vád bejelentette fellebbezési szándékát.

Így kezdődött

Az ügy még Vári korábbi munkahelyéhez, a Pécsi Sport Nzrt.-hez (PSN) és a 2019-es helyhatósági választáshoz kapcsolódik. Az önkormányzati cég vezetője fideszes jelöltként a pécsi polgármesteri székért indult, de veszített. A nyertes ellenzéki polgármester, Péterffy Attila közvetlenül a megválasztása után felszólította az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit, hogy az átadás-átvételig fokozottan figyeljenek az iratokra, dokumentumokra.

Ebben az időszakban a PSN külsős informatikusától elkérték a levelezőrendszer eléréséhez szükséges jelszavakat. Vári Attila nem sokkal később beadta felmondását. Az új vezérigazgató, Máté János érkezésekor derült ki, hogy több felhasználó teljes levelezése eltűnt a szerverekről, és több számítógépben merevlemezeket cseréltek. Ezt követően feljelentést tettek, ám a rendőrség bűncselekmény hiányára hivatkozva megszüntette a nyomozást. Az ügyészség az ezzel kapcsolatos panaszt elutasította, ezért indult pótmagánvádas eljárás. A per tárgya mindvégig sikkasztás gyanúja volt, ugyanis az eltűnt adatok miatt csak az ügyészség tudott volna eljárást kezdeményezni.

Nyitott kérdések

A tárgyalásról a Telex az elejétől tudósított. Az első tárgyalási napon Vári Attila nem kívánt vallomást tenni és kérdésekre sem válaszolt, pedig ezen a ponton tisztázhatta volna, hogy hogyan és miért kerültek hozzá a Pécsi Sport Nzrt. számítógépeiből azok az adattárolók, amiket a nyomozás elején ő maga vitt be a rendőrségre. A rendőrség tanúként sem hallgatta meg Várit. Ezekről a kérdésekről a tárgyalás során érdemi új információk nem is kerültek elő, ami nem is csoda, hiszen a 2019 őszén történtek óta sokat romlott a tanúk emlékezete. A tárgyalás több pontján felmerült, hogy az igazi veszteséget nem a merevlemezek, hanem az eltűnt adatok, törölt levelezések okozták, de ez nem lehetett a per tárgya. A bíróság hiába kérte ki a naplófájlokat – amik elárulhatták volna, hogy pontosan ki és mikor törölt adatokat –, ugyanis azokat a szolgáltató csak egy évig őrzi.

Az ítélet nem jogerős

Az utolsó tárgyalási napon a bíróság felolvasta egy informatikai szakértő szakvéleményét, mely szerint a Pécsi Sport Nzrt. számítógépeiből kiszerelt merevlemezek együttes értéke még a 20 ezer forintot sem érte el. A helyükre betett újak pedig jóval nagyobb értéket képviseltek. A vád álláspontja szerint viszont – és erről jegyzőkönyvet is benyújtottak – nem volt megállapítható, hogy kinek képezik a tulajdonát, hogyan kerültek a gépekbe a cserelemezek (számlák, dokumentációk nem voltak róluk), így az adat- és vírusbiztonsági szempontból megfelelő pótlásuk több mint 70 ezer forintba került.

A vád a perbeszédben fenntartotta indítványát és felsorolta a közvetett bizonyítékokat, és lehetséges indítékokat (terhelő adatok eltüntetése).

A védelem egyértelműnek látta, hogy miért zajlik ez az eljárás: politikai okok emlegetett, amit szerinte az is alátámaszt, hogy egy közszereplő ellen indított pótmagánvádas büntetőeljárásról – aminek ráadásul az elkövetési értéke is alacsony – a sajtó rendszeresen beszámol. Ráadásul Vári ügyvédje szerint, azért mert a védence volt a PSN Zrt. vezetője, még nem jelenti azt, hogy minden vagyontárgy eltűnéséért közvetlenül neki kellene felelnie.

A Szigetvári Járásbíróság felmentő ítéletet hozott sikkasztás vádjában, a felmerült 54 ezer forint költséget a pótmagánvádnak kell állnia. Az ügy összegzése közben a bíróság megállapította, hogy az egyes gépekről, és a távoli mentésekről is eltűnt a céges levelezések 90%-a. A cégnél nem volt nyoma a merevlemezek cseréjének és annak okát sem sikerült kideríteni, és azt sem, hogy ki végezte a cserét. A feljelentést követően az eltűnt hat merevlemezből négyet aztán Vári vitte be a rendőrségre 2020 márciusában.

Ezek együttes értéket 6-23 ezer forint körüli összegben állapította meg a bíróság, míg az új, nem dokumentált merevlemezek jóval drágábbak voltak. A vád, amiben a bíróság eljárhatott, sikkasztás vétsége volt, ami vagyon elleni bűncselekmény és ebből a szempontból kellett a tényállást, valamint az elhangzott tanúvallomásokat értékelni.

A bíróság kiemelte azt is, hogy több tanú is adathordozók értéke helyett, az eltűnt levelezések, konkrét adatok értékét hangsúlyozta. A bíróság szerint arra vonatkozóan, hogy ki és milyen körülmények végezte el a merevlemezek cseréjét, törölte az adatokat, nem lehetett egyértelmű megállapításokat tenni. A jogi indoklás szerint a sikkasztás vádjánál a vagyoni érdeknek jelen kellett volna lennie a cselekmény elkövetésében, és tényező az elkövetési érték is.

A bíróság szerint a kiszerelt vincseszterek értéke jóval kisebb volt, mint a beszerelt vincseszterek értéke, így nem érte el a bűncselekményhez szükséges értékhatár szerinti 50 ezer forintot. Az indoklás szerint btk. az adatvagyon értékével, mint dologi értékkel nem foglalkozik, így ebben a tárgyalásban ezt nem kellett és nem is lehetett figyelmebe venni. Az adatokkal kapcsolatos jogsértések ügyében a bíróság viszont nem illetékes, vádat ebben csak az ügyész képviselhet. A bíróság a vagyon ellen irányuló szándékot sem tudta megállapítani. A bíróság kiemelte, hogy amennyiben a szándék bizonyítható is lenne, az értékhatár miatt akkor is csak szabálysértés merülhetne fel, de ebben az esetben megszüntető rendelkezést kellett volna hozni elévülés miatt.

A tárgyalás végén a pótmagánvád képviselője fellebbezést jelentett be, a védelem még gondolkodik, hogy elfogadják-e az ítéletet.

Vári Attila az elmúlt hónapokban más ügyek miatt, többször is szerepelt a hírekben: tavaly októberben lemondott a Magyar Vízilabda Szövetség elnöki posztjáról, amihez kétes ügyek sorozata vezethetett. Januárban pedig a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumából is távozott.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!