Több helyen egyszerre tűntek el adatok: három év alatt sokat romlott a tanúk emlékezete a Vári-ügyben

2022. november 8. – 16:35

Több helyen egyszerre tűntek el adatok: három év alatt sokat romlott a tanúk emlékezete a Vári-ügyben
Fotó: Vári Attila Facebook-oldala
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb tanúk meghallgatásával folytatódott Vári Attila, a Pécsi Sport Nzrt. (PSN) és a vízilabda-szövetség volt vezetője ellen indított pótmagánvádas eljárás a Szigetvári Járásbíróságon.

Az egykori olimpikonnak ez az ügye még a 2019-es önkormányzati választáshoz kötődik. Vári a Fidesz polgármesterjelöltje volt Pécsen, azonban ellenfele, a független Péterffy Attila nyert. Az új polgármester már beiktatása előtt arra szólította fel az önkormányzati cégek, intézmények vezetőit – köztük Vári Attilát, aki a városi sportcég vezérigazgatója volt –, hogy a kampányígéretként megfogalmazott átvilágításokig fokozottan ügyeljenek a dokumentumokra, levelezésekre. Ez, úgy tűnik, nem sikerült maradéktalanul.

Vári még 2019-ben távozott a cég éléről és nem sokkal később, már az új vezérigazgató vette észre, hogy teljes levelezések tűntek el. Ekkor derült ki az is, hogy néhány gépben kicserélték az adathordozókat. A feljelentés után Vári személyesen vitt be néhány vincsesztert a rendőrségre – és ugyan a keresett adatok nem lettek meg – bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást. Az ügyészség az ezzel kapcsolatos panaszt elutasította, ezért indított pótmagánvádas eljárást a PSN mostani vezetése.

A második tárgyalási napon először azt az egykori titkársági dolgozót hallgatták meg, aki egy korábbi vallomás szerint elkérhette a céges levelezés adminisztrációjához szükséges jelszavakat. Erre ő konkrétan nem emlékezett, de később elmondta, hogy az ilyen esetekben – amelyek azért előfordulhattak – a külsős rendszergazdához kellett fordulni. Arról, hogy adatok és merevlemezek tűntek el, csak a sajtóból értesült, a mindennapi munkájában ez nem befolyásolta, észre sem vette. Azt is elmondta, hogy a fontos leveleket kinyomtatták, iktatták, archiválták, de arról nem tudott beszámolni, hogy ezekkel mi történt.

Ezután a Pécsi Sport Nzrt. egyik létesítményvezetője nem emlékezett túl sok mindenre: sem technikai problémákra, sem levelezések hiányára. Azt sem tudta biztosan megmondani, hogy a munkahelyi laptopja jelszóval volt védve vagy nem. Sőt, arra sem emlékezett, hogy az ügy kapcsán kitől mit hallott, és mi az, amiről az újságokból értesült.

Meghallgatták egy kis- és középvállalatoknak informatikai szolgáltatásokat nyújtó, adatbiztonsággal is foglalkozó cég ügyvezetőjét, akiket a PSN új ügyvezetője kért fel a visszaszolgáltatott merevlemezek lementésére. Az informatikus szerint a levelezéseket tartalmazó fájlokból vélhetően adatokat töröltek, de behatóan nem vizsgálták ezeket. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy valóban megkerültek az adathordozók, de a valódi értéket nem ezek a könnyen pótolható tárgyi eszközök, hanem az elveszett adatok jelentik. Ezek értékét pedig felbecsülni is nagyon nehéz. Hozzátette azt is, hogy

a cégük 20 éves történetében még nem szembesültek olyan adatvesztéssel, ami több helyszínen, egyszerre következett volna be, sőt még távoli tárhelyeken is.

Tanúként idézték be a PSN korábbi ügyvédjét, de ő érdemben nem beszélhetett az átadás-átvételről, mivel a jelenlegi vezérigazgató nem adott titoktartási felmentést. Ahogy a beidézett korábbi könyvvizsgálónak sem. Őt általánosságban azért meghallgatták: szakmai véleménye szerint a könyvelésben szerepelnie kellett volna az új és gyakorlatilag üres merevlemezeknek.

A következő tanú, a PSN átvilágításáért felelős ügyvéd szerint komoly nehézségeket okozott a cégvezetésnek a levelezések hiánya. Példaként egy akkoriban zajló, kétmilliárd forintos közbeszerzést említett: az eljáráshoz kapcsolódó határidőket sem tudták. Azt is elmondta, hogy a merevlemezek cseréjéhez kapcsolhatóan semmilyen bizonylatot, nyilvántartást nem találtak.

A tárgyalás végén a vád képviselője új bizonyítékok beszerzését indítványozta: ugyan a levelezéshez kapcsolódó naplófájlokat az ügyfél, azaz a PSN kérésére nem adta ki a Telekom, ugyanakkor a bíróság számára kikérhetőek ezek az adatok. Ezek pedig időpontokat, IP-címeket is tartalmaznak, azaz kiderülhet, hogy mikor és honnan törölték a céges levelezéseket. A védelem nem támogatta a javaslatot, ugyanis álláspontjuk szerint az ügyben csak a merevlemezekről van szó. A bíróság azonban ezzel nem értett egyet, így várhatóan kikérik az új adatokat. A következő tárgyalási nap már csak 2023. januárjában lesz.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!