Békésszentandrás polgármestere: Előbb-utóbb kinulláznak minket

Legfontosabb

2023. március 27. – 21:04

Békésszentandrás polgármestere: Előbb-utóbb kinulláznak minket
Békésszentandrás önkormányzatának képviselő-testületi ülése 2023. március 1-jén, amikor először került napirendre a helyi iskola tulajdonlási ügye – Fotó: Babák Zoltán / Newjság

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn ült össze a békésszentandrási képviselő-testület, hogy megvitassa, milyen legális eszközökkel tudják megakadályozni, hogy ingyen az egyházhoz kerüljön az a két épület, amiben a helyi iskola és óvoda működik. Bár több előterjesztés is készült a helyzet megoldására, a testület végül úgy döntött, hogy először tárgyalni akarnak az ingatlanokért bejelentkező Szeged-Csanádi Egyházmegyével, mondta Sinka Imre, a település független polgármestere. Erről hivatalosan kedden értesítik az egyházmegyét, „onnantól náluk pattog a labda”, tette hozzá.

A polgármester korábban azt írta Facebook-oldalán, hogy akkor sem írja alá az ingatlanok átadását, ha bilincsben viszik el. A Telexnek később nyilatkozta: ő nem a közvagyon elherdálására esküdött fel. Annak a lehetőségét is felvetette, hogy az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amennyiben a Szeged-Csanádi Egyházmegye nem áll el a szándékától.

Az önkormányzat azért sem hajlandó lemondani az ingatlanokról, mert nemcsak az iskolaépület kerülne az egyházhoz, hanem az azzal azonos helyrajzi számon lévő 40 ezer négyzetméteres komplexum is, ahol raktár, szolgálati lakás, park, focipálya, mintagazdaság és egy 40 férőhelyes szálláshely is található. A polgármester azt mondta, hogy csupán az ingatlan 10 százalékán folyik oktatás, vagyis legfeljebb arra a részre tarthatna igényt az egyház. Ráadásul az ingatlanok átadása macerás is lenne, mert a mintagazdaság a közmunkaprogram keretében működik, míg a focipálya pályázati pénzből épült.

Felháborodtak a békésszentandrásiak, hogy az egyház vinné az iskolájukat

A Szeged-Csanádi Egyházmegye egy tavaly decemberben elfogadott törvény alapján jelentette be igényét a békésszentandrási iskola és az óvoda épületére. A Semjén Zsolt által jegyzett módosítás azt mondja ki, hogy egyház igényelheti az eredetileg is hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását. A korábbi törvények szerint azt az ingatlant kaphatta meg az egyház, ami az államosítás előtt is a tulajdonában volt.

A mostani módosítás viszont lehetővé teszi, hogy az egyházak olyan állami, önkormányzati épületeket is átvegyenek, amelyek előtte nem voltak a birtokukban, ráadásul ingyen.

Ezt akkor teheti meg az egyház, ha az ingatlanokat később is közvetlenül hitéleti, szakrális vagy köznevelési célokra használnák. Ez Békésszentandrás esetében is megáll, mivel az iskola és az óvoda ugyanúgy működne tovább ezután is, csak az ingatlanok tulajdonjoga szállna át az egyházra.

A békésszentandrási iskola, amivel egy helyrajzi számon nemcsak iskola és óvoda van, hanem négy hektáron a falu ivóvízkútjai, műfüves focipálya, közmunkaközpont, 40 fős szálláshely és több önkormányzati szolgálati lakás – Forrás: Google Street View
A békésszentandrási iskola, amivel egy helyrajzi számon nemcsak iskola és óvoda van, hanem négy hektáron a falu ivóvízkútjai, műfüves focipálya, közmunkaközpont, 40 fős szálláshely és több önkormányzati szolgálati lakás – Forrás: Google Street View

Békésszentandráson kívül többek között Kübekháza, Hódmezővásárhely, a budapesti XI. és II. kerület vezetése kapott hasonló megkeresést, az egyház ezeken a helyeken is a bejelentkezett az iskolák, óvodák, bölcsődék tulajdonjogáért. Sinka Imre szerint a törvény nemcsak hogy alkotmányellenes, de az uniós alapelvekkel is szembemegy.

Az ügy komoly felháborodást keltett a 3400 fős Békésszentandráson, mivel az iskola épületét a helyiek összefogásával, téglajegyből építették fel a 80-as években, értelemszerűen ragaszkodnak hozzá az emberek. Sinka Imre elmondása szerint mindig is jó volt az egyházmegye és az önkormányzat viszonya, abból sem volt probléma, hogy 2012-ben az egyházhoz került az óvoda és az iskola fenntartása. Ezért is érte váratlanul, hogy az egyház bejelentkezett a két ingatlanért, őt előzetesen senki nem kereste meg az egyházmegyétől.

Jelenleg nem tesz jogi lépéseket az egyház

Sinka Imre azt mondta, a hétfői ülésen vita volt a testületben arról, hogy mi lenne a jó megoldás a kialakult helyzetre, de a polgármester szerint ez „jó irányú” vita volt, konstruktívak voltak a képviselők. Abban mindenki egyetértett, hogy nem sérthetnek törvényt, mivel törvény kötelezi az önkormányzatot az ingatlanok átadására. Ugyanakkor abban is egyetértés volt, hogy az önkormányzatnak ragaszkodnia kell az ingatlanvagyonához. „Próbáljuk a legkisebb rosszabbal megúszni ezt a történetet” – fogalmazott a polgármester.

Az önkormányzat már korábban levélben jelezte az egyházmegyének, hogy nem akarják átadni az ingatlanokat. Erre érkezett is egy válasz, de Sinka Imre szerint az összes tiltakozó önkormányzat ugyanazt a levelet kapta meg.Ebben Kiss-Rigó László püspök három lehetőséget vázolt fel: vagy átadják a kért ingatlanokat, vagy nem adják át azokat, és az egyházmegye jelenleg jogi lépéseket sem tesz emiatt. Harmadik lehetőségként pedig azt ajánlotta fel a püspök, hogy az egyház által használt ingatlan egy részét veszik csak át.

Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke ünnepi szentmisét koncelebrál 2022. augusztus 20-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI
Kiss-Rigó László, a Szeged-Csanádi Egyházmegye püspöke ünnepi szentmisét koncelebrál 2022. augusztus 20-án – Fotó: Rosta Tibor / MTI

Sinka Imre szerint ez a megfogalmazás („jelenleg nem tesznek jogi lépéseket”) nem jelent garanciát arra, hogy később az egyház nem fogja mégis érvényesíteni akaratát. Az sem feltétlenül jelentene megoldást a helyzetre, ha csak az iskolaépület egy részét adják át az egyháznak. Másrészt a szóban forgó ingatlan védettség alatt áll, ezért sem lenne olyan egyszerű ez, a szükséges eljárás sem fejeződne be a szeptember 1-i határidőig, ameddig a törvény szerint át kéne adniuk az igényelt épületeket.

„Ez egy összetett kérdés. Mi van, ha nem adjuk oda, az egyház nem akar fejleszteni, leamortizálódik az épület, és bezár az iskola. Egy kis település vagyunk, itt nincs más alternatíva, hogy legyen iskola. De ha odaadjuk, az egyház saját forrásból is költ rá, majd azt mondja, hogy visszaadná az épületet, akkor az önkormányzatnak nem lenne pénze, hogy visszavásárolja az ingatlant. Nekünk a település lakosságának érdekeit kell néznünk, de nem egyszerű eldönteni, hogy mivel teszek jót” – magyarázta a polgármester. Szerinte olyan megállapodásra lenne szükség, ami garantálja, hogy ne alakulhasson ki olyan helyzet, hogy a település elveszíti ingatlanvagyonának jelentős részét.

A polgármester most is elmondta: tiszteletben tartja a testület döntését, de ő semmilyen formában nem fogja aláírni az ingatlanok átadását. Ha kell, akkor az alpolgármesterét hatalmazza fel erre. „Vissza fog ütni, hogy nemet mondtunk, mert előbb-utóbb kinulláznak minket, és elveszik az ingatlanokat. Ha nem most, akkor majd később.”

Kübekházáról végül lemondott az egyház

A Szegedtől nagyjából 18 kilométerre fekvő, 1500 fős Kübekházán a helyi általános iskolát és a hozzá tartozó óvodát vitte volna a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Vélhetően az önkormányzat ellenállása miatt az egyház végül lemondott az ingatlanról. Kübekházán is megtárgyalta a kérdést a képviselő-testület, és Molnár Róbert polgármesterrel arra jutottak, hogy lelkiismeretük és az átadással járó jogi, illetve adminisztrációs munka matt sem mondhatnak le az ingatlanokról. Békésszentandráshoz hasonlóan Kübekházán is jó volt az együttműködés az önkormányzat és az egyház között, az iskola épületét közösen újították fel néhány éve. Az ingatlanok nem átadása egyébként nem befolyásolta volna az intézmények működését, ugyanazok dolgoztak volna tovább az iskolában és az óvodában.

Kübekháza polgármestere szerint az ingatlanok átadása olyan függőségi viszonyt hozna létre az egyház és az állam között, amiben az egyháznak érdekében áll majd, hogy a jelenlegi kormányzat fennmaradjon. „A bíborostól a harangozóig mindenki azon fog dolgozni, hogy ez a rendszer fennmaradjon.”

Nem mindenhol tiltakoztak az egyházak vagyonszerzése ellen. A fideszes vezetésű Makó minden további nélkül átengedné azt a három ingatlant, amire igényt tartanak az egyházak. A Hvg.hu szerint az erről szóló előterjesztésről szerdán dönt a kormánypárti többségű képviselő-testület. A makói önkormányzat a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, a Makó-Belvárosi Református Egyházközösségnek és a Hajdúdorogi Metropolitai Egyháznak adna át ingatlanokat. Mucsi Tamás, az ellenzéki VKKP Egyesület képviselője tiltakozásul ezer forintért meghirdette az épületeket az Ingatlan.com-on.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!