Milliárdos értékű ingatlanok kerülnek át az egyházakhoz a hódmezővásárhelyi önkormányzattól

2023. március 3. – 09:25

Másolás

Vágólapra másolva

Egyházi tulajdonba kerülhet át több értékes épület Hódmezővásárhelyen, miután bejelentkezett értük a bennük oktatási intézményeket fenntartó egyház – írja az Rtl.hu. Az épületek összesen milliárdos nagyságrendet érnek, de az állam nem kárpótolja az önkormányzatokat ilyen esetben.

A Domonkos-rend az egyik hódmezővásárhelyi óvoda és általános iskola épületének tulajdonjogát kérte fenntartóként. A városban a Szeged-Csongrádi Egyházmegye egy iskolára és óvodára tart igényt, de a helyi református gyülekezet is bejelentkezett az önkormányzatnál.

Az egyházak egy Semjén Zsolt által beterjesztett, tavaly decemberben elfogadott jogszabály-módosítás nyomán kérhetik maguknak az épületeket. Ha a köznevelési intézményt működtető egyház február végéig bejelenti az igényét egy állami vagy önkormányzati tulajdonú épületre, akkor meg is kapja azt.

Márki-Zay Péter polgármester az RTL Híradónak elmondta, a református egyház két olyan épületre adta be az igényét, amelyeknek csak egy részét használják. „Adott esetben csak egy igen kicsi részét, de az egész épületre nyújtották be az igényt” – nyilatkozta. Az egyház amúgy korábban pénzért megvásárolta volna az épületeket, Márki-Zay szerint most viszont a törvény révén ingyen megkaphatják.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az iskolák és óvodák épületeinek átadásánál a korábbi egyházi kárpótlási gyakorlatot kellene követni, vagyis az épületek ellenértékét az önkormányzatoknak ki kellene fizetni valamilyen formában.

Az RTL megkérdezte a kormányt, adnak-e kárpótlást az érintett önkormányzatoknak. A Miniszterelnökségtől azt írták, „nincs szükség kártalanításra, hiszen visszakerülhet az önkormányzat rendelkezése alá az adott ingatlan” abban az esetben, ha megszűnik benne az iskola. Tavaly a köznevelési intézmények 12 százalékát működtették egyházak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!