Békésszentandrás polgármestere a bilincset is vállalja, de nem írja alá, hogy az egyház ingyen átvenné a helyi óvodát és iskolát

2023. március 3. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőként a Hvg.hu írt arról a tavaly decemberben elfogadott jogszabály-módosításról, amely lényegében kibővítve nyitja újra a rendszerváltást követő kárpótlási folyamatot az egyházak számára. A Semjén Zsolt által kezdeményezett, majd a Fidesz és a Jobbik által támogatott módosítás értelmében az egyházak idén február végéig bármely állami vagy önkormányzati épületet ingyen kaphatnak meg, ha abban hitéleti, szakrális vagy köznevelési feladatot kívánnak ellátni.

Sinka Imre, Békésszentandrás nagyközség polgármestere hosszú Facebook-bejegyzést írt azt követően, hogy megkapta a Szeged-Csanádi Egyházmegye levelét. Ebben bejelentik, hogy átvennék a település iskoláját és óvodáját, illetve ezek minden felszerelését.

A polgármester azt írja, hogy sem ő, sem a helyi képviselő-testület nem ért egyet a követeléssel, és sérelmezi, hogy bár közvagyonról van szó, a két ingatlan átruházásáról meg sem kérdezték őt. Mint írja, mindent meg fog tenni, hogy az átadást megakadályozza, és akár a bilincset is vállalja.

Országszerte több száz ingatlan sorsa dőlhet el a fenti módon, és ahogy korábban a Telexen is olvashatták, Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere az RTL Híradónak adott interjúban elmondta, hogy a városban a református egyház két olyan épületre adta be az igényét, amelyeknek csak egy kis részét használják. Az egyház amúgy korábban pénzért megvásárolta volna azokat.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az iskolák és óvodák épületeinek átadásánál a korábbi egyházi kárpótlási gyakorlatot kellene követni, vagyis az épületek ellenértékét az önkormányzatoknak ki kellene fizetni valamilyen formában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!