Nem a közvagyon elherdálására esküdtem fel – kiakadtak, hogy ingyen vinné az egyház az óvodát, iskolát

2023. március 9. – 15:43

Nem a közvagyon elherdálására esküdtem fel – kiakadtak, hogy ingyen vinné az egyház az óvodát, iskolát
A békésszentandrási iskola, amivel egy helyrajzi számon nem csak iskola és óvoda van, hanem négy hektáron a falu ivóvízkútjai, műfüves focipálya, közmunkaközpont, 40 fős szálláshely és több önkormányzati szolgálati lakás – Forrás: Google Street View

Másolás

Vágólapra másolva

A békésszentandrási önkormányzat már vizsgálja, milyen legális eszközökkel tudja megakadályozni, hogy az egyház ingyen átvegye azt a két ingatlant, amiben a település általános iskolája és az óvodája működik. Sinka Imre polgármester a Telexnek azt mondta: az Alkotmánybírósághoz fordulnak, amennyiben a Szeged-Csanádi Egyházmegye nem áll el a szándékától. Erről a következő két hétben dönthet a képviselő-testület. A Szeged-Csanádi Egyházmegyének már levélben jelezték, hogy nem akarják átadni az ingatlanokat, de választ eddig nem kaptak.

Az ügy komoly felháborodást keltett a 3400 fős településen, mivel az iskola épületét a helyiek összefogásával, téglajegyből építették fel a 80-as években, értelemszerűen ragaszkodnak hozzá az emberek, mondta a polgármester. Hangsúlyozta: ez nem azt jelenti, hogy a település egyházellenes lenne, a lakosság 80 százaléka katolikus, ő maga pedig hittudományi végzettséggel rendelkezik.

Nem erre esküdött fel

A Szeged-Csanádi Egyházmegye egy tavaly decemberben elfogadott törvény alapján jelentette be igényét az iskola és az óvoda épületére. A Semjén Zsolt által jegyzett módosítás azt mondja ki, hogy egyház igényelheti az eredetileg is hitéleti, szakrális célokra épített, állami vagy önkormányzati tulajdonban álló ingatlan vagy ingatlanhányad ingyenes egyházi tulajdonba adását. Ezt akkor teheti meg, ha az ingatlanokat később is közvetlenül hitéleti, szakrális vagy köznevelési célokra használnák.

Sinka Imre polgármester – Fotó: Sinka Imre / Facebook
Sinka Imre polgármester – Fotó: Sinka Imre / Facebook

Ez Békészentandrás esetében is megáll, mivel az iskola és az óvoda ugyanúgy működne tovább ezután is, csak az ingatlanok tulajdonjoga szállna át az egyházra. Az intézmények eleve egyházi fenntartásban vannak, ezért sem valószínű, hogy bezárnák őket. A korábbi törvények szerint azt az ingatlant kaphatta meg az egyház, ami az államosítás előtt is a tulajdonában volt.

A mostani módosítás viszont lehetővé teszi, hogy az egyházak olyan állami, önkormányzati épületeket is átvegyenek, amelyek előtte nem voltak a birtokukban, ráadásul ingyen.

Hasonló helyzetben van Kübekháza, Hódmezővásárhely és a budapesti XI. is, az egyház ezeken a helyeken is a bejelentkezett az iskolák, óvodák, bölcsődék tulajdonjogáért. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint az iskolák és óvodák épületeinek átadásánál a korábbi egyházi kárpótlási gyakorlatot kellene követni, vagyis az épületek ellenértékét az önkormányzatoknak ki kellene fizetni valamilyen formában. Sinka Imre azt mondta: más érintett önkormányzatokkal is kapcsolatban vannak, de erről nem kívánt további részleteket elárulni. Annyit még elmondott, hogy szerinte sok önkormányzat fél, hogy mi lesz, ha ellenállnak.

„Nem tudom, mit kapok én ezért, de nem a közvagyon elherdálására esküdtem fel.”

A békésszentandrási polgármester szerint a törvény nemcsak, hogy alkotmányellenes, de az uniós alapelvekkel is szembemegy. Úgy fogalmazott: a közvagyon elherdálásának tartja, ami most történik. Facebook-posztjában korábban azt írta: a bilincset is vállalja, de nem írja alá, hogy az egyház ingyen átvenné a helyi óvodát és iskolát. Megkeresésünkre azt mondta: ezt úgy értette, hogy akkor sem fogja aláírni az önkormányzati vagyon átruházását, ha törvény kötelezi rá. Elkeseredésében írta a bilincses fordulatot.

Focipálya, szálláshely, park kerülne ingyen az egyházhoz

De mivel járna a gyakorlatban, ha egyházhoz kerülne a két ingatlan? Sinka Imre szerint „milliárdos vagyonvesztésről” van szó, mivel nemcsak az iskolaépület kerülne az egyházhoz, hanem:

egy teljes, körülbelül 40 ezer négyzetméteres komplexum, ahol raktár, szolgálati lakás, park, focipálya, mintagazdaság és egy 40 férőhelyes szálláshely is található.

A polgármester elmondása szerint csupán az ingatlan 10 százalékán folyik oktatás, tehát legfeljebb arra a részre tarthatna igényt az egyház. Hasonlóan érvel Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere is az egyház ingatlanszerzése ellen.

Az ingatlan átruházása rengeteg kérdést vet fel, nem csak annyiról van szó, hogy papíron más lesz a tulajdonos, magyarázta Sinka Imre. Ott van például a mintagazdaság, ami a közmunkaprogram keretében működik, és megbüntetik az önkormányzatot, ha nem teljesíti a vállalt feltételeket. A focipálya pályázatból épült, a Magyar Labdarúgó Szövetség felé kell elszámolniuk. A turizmus hagyományosan erős Békésszentandráson, a szálláshelyből jelentős bevétele van a településnek. Kérdés, hogy ha az is az egyházhoz kerül, kié lesz a bevétel. Szerinte az egyházmegyénél egyszerűen nem gondolták végig, hogy pontosan milyen épületek vannak az ingatlanhoz tartozó helyrajziszámon.

A polgármester leginkább azt fájlalja, hogy az egyház részéről senki nem kereste meg őt, a helyi esperes és az iskola igazgatója is tőle tudta meg, hogy milyen igénnyel kereste meg a Szeged-Csanádi Egyházmegye. Az előbb említett Facebook-posztjában az 50-es évek gyakorlatához hasonlította az eljárást. Az önkormányzat 2012-ben adta át az iskolát és az óvodát (törvény kötelezte erre) az egyháznak, amiből soha nem is volt probléma, jó volt az együttműködés az önkormányzat és az egyház között, mondta Sinka Imre. Ebbe rondít most bele az ingatalnok ügye, kínos helyzetet teremtve.

A polgármester egyébként korábban is tudott a törvényről, véletlenül találta meg a salátatörvényt olvasgatva, de pont a jó kapcsolat miatt nem gondolta, hogy Szeged-Csanádi Egyházmegyének lesznek ilyen igényei. Ennek ellenére még most is úgy gondolja, hogy képesek lennének kompromisszumos megoldást találni, és bízik a párbeszédben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!