A kormány még egy héttel eltolná Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

2023. március 14. – 15:05

A kormány még egy héttel eltolná Svédország és Finnország NATO-csatlakozását
Orbán Viktor miniszterelnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a képviselők szavaznak az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Még tovább csúszhat Finnország és Svédország NATO-csatlakozásának ratifikálása a magyar Országgyűlésben, a kormány ugyanis azt szeretné, hogy jövő héten ne üljön össze a parlament – derült ki abból a lapunk birtokába került levélből, amit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kövér László házelnöknek címzett, de az ellenzéki frakciók is megkaptak a csütörtöki házbizottsági ülés előtt.

A kormány „az Európai Bizottsággal folyamatban lévő egyeztetések elhúzódására figyelemmel” kéri a halasztást.

A február végén elfogadott munkarend szerint a március 20-i héten folytatódna a tavaszi ülésszak, ám a kormány azt szeretné, hogy csak a március 27-i héten üljön össze következő alkalommal a parlament. Ha a csütörtöki házbizottsági ülésen nem lesz konszenzus a kérdésben, Kövér László házelnök dönthet, hogy elfogadja-e a kormány kérését. Nagy meglepetésre nem érdemes számítani.

Március elején úgy nézett ki, hogy sokszori halasztás és féléves huzavona után március 20-án már tényleg szavazhat az Országgyűlés Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról.

A kérdésben állítólag komoly vita alakult ki a Fidesz–KDNP februári balatonfüredi frakcióülésén. A miniszterelnök azt kérte a képviselőktől, hogy támogassák a két ország csatlakozását, de Kocsis Máté állítása szerint többen is kifogásolták, hogy Svédország és Finnország politikusai az elmúlt években többször is durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot. A viták rendezésére a Fidesz parlamenti delegációt küldött a két országba Hende Csaba volt honvédelmi miniszter vezetésével. Hendék elégedettek voltak a látogatással, és azt mondta, támogatják a két ország NATO-tagságát.

Az nem derült ki pontosan Semjén leveléből, hogy az uniós tárgyalások miatt miért kell halasztani a jövő heti üléseket. A kormány március végére vállalta a mérföldkövek teljesítését az Európai Bizottság felé. Johannes Hahn költségvetési biztos ugyanakkor azt mondja, ha március első felében megszavazzák a jogszabályokat legkorábban akkor is csak májusban bírálhatják el a magyar intézkedéseket.

A kormány január végén bocsátotta társadalmi egyeztetésre az igazságügyi reformot, és múlt héten nyújtotta be az Országgyűlésnek a vagyonnyilatkozati rendszer újabb átalakításáról szóló javaslatot, amit sürgősségi eljárásban meg is tárgyaltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!