Brüsszel kérésére sürgős eljárásban írják át ismét a vagyonnyilatkozati szabályokat

2023. március 7. – 06:00

Másolás

Vágólapra másolva

Sürgősségi eljárásban tárgyalja az Országgyűlés kedden a vagyonnyilatkozati rendszer újabb módosítását, amelyet az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében nyújtott be a kormány.

A péntek este beterjesztett javaslat szerint az országgyűlési képviselők a jövőben elektronikus úton is benyújthatják vagyonnyilatkozatukat, de a kézzel írtakat is digitalizálni fogják, majd az adatok egyeztetése után

kereshető módon is közzéteszik a vagyonnyilatkozatokat parlament oldalán.

Ez újdonság lesz, hiszen eddig csak a kézzel írt, beszkennelt, sokszor olvashatatlan vagyonnyilatkozatok voltak elérhetőek, és a dokumentumokban nem lehetett keresni. Az átláthatóságért küzdő civil szervezetek évek óta követelik, hogy elektronikusan kitöltött és elektronikusan olvasható, kereshető, összehasonlítható vagyonnyilatkozatok legyenek.

Tavaly háromszor írták át a vagyonnyilatkozati szabályokat a brüsszeli tárgyalások során. Előbb átvette Magyarország az Európai Parlament vagyonnyilatkozati rendszerét, majd októberben lényegében visszaállították a korábbi magyar szabályozást, pár ponton vegyítve a nyári verzióval. A decemberben megszavazott módosítás után pedig már az Integritási Hatóság is ellenőrizheti a politikusok vagyonnyilatkozatait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!