Orbán Viktor megtapsolta az új DK-s képviselőt, a Momentum be se ment a parlamentbe

2023. március 6. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

Egyetlen momentumos képviselő sem volt bent a parlamentben, amikor a DK-s Ráczné Földi Judit letette a képviselői esküjét hétfő délután. Orbán Viktor viszont csak az eskütétel miatt ment be az ülésterembe, hogy gratuláljon az offshore-ügy miatt ismertté vált DK-s politikusnak.

A január végén elhunyt Kordás László listás mandátumát Ráczné Földi Juditnak adta a Demokratikus Koalíció. A Momentum tiltakozott a döntés ellen, mert Gelencsér Ferenc pártelnök szerint a Momentum és az ellenzéki összefogás értékrendjébe nem fér bele, hogy „egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen.” A párt a Kúriához fordult, miután a választási bizottság jóváhagyta Ráczné mandátumát, de a Kúria sem látott semmi törvénytelenséget. Gyurcsány a Momentum kritikája után azt írta: „Judit becsületes ember. Hibázott. Figyelmetlen volt. De soha nem volt offshore cége.” A DK vállalta a felelősséget érte, és azt is leszögezte Gyurcsány, hogy pártját „nem lehet zsarolni, meghátrálásra kényszeríteni”.

Mindezek után hétfőn letehette a képviselői esküt Ráczné Földi Judit, aki az elmúlt években Székesfehérváron volt önkormányzati képviselő.

A Momentum képviselői tiltakozásul nem mentek be az ülésre, Orbán Viktor viszont ott volt, és elsőként tapsolt, miután Ráczné elmondta az eskü szövegét.

A képviselő mandátumigazolását 168 képviselő támogatta, 30 képviselő – köztük a teljes Momentum-frakció – nem szavazott.

Az okmányok aláírása után először Gyurcsány Ferenc szaladt oda átölelni a DK-s képviselőt, majd Vargha Tamás, a Fidesz székesfehérvári képviselője gratulált neki. Kocsis Máté (Fidesz), Simicskó István (KDNP), Lukács László György (Jobbik), Ungár Péter (LMP) és Ritter Imre német nemzetiségi képviselő után Orbán Viktor is odament a DK új képviselőjéhez, és szólt pár szót. Kettejük beszélgetése azért is lehetett érdekes, mert Ráczné évekig pereskedett azért, hogy kiderüljön: mire költötte az Orbán Viktor által alapított Felcsúti Utánpótlás-nevelésért Alapítvány a taopénzeket.

Ráczné tíz éve a Demokratikus Koalíció tagja, 2015 óta pedig székesfehérvári önkormányzati képviselő. Az ellenzéki előválasztási kampányban lett országosan is ismert, Fejér megye 1. választókerületében indult. A Válasz Online írt arról akkor, hogy az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatban tett állításaival szemben aláírási joga volt egy offshore helyszínre bejegyzett vállalkozásban, ezen túl a hivatalos szlovák nyilvántartásban ő szerepelt egy Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként.

Ráczné szerint nem igaz, hogy valótlanul nyilatkozott a tulajdonáról, ezért a lap ellen jó hírnév sértés miatt pert is indított, védője az ex-LMP-s Schiffer András volt. Csakhogy Ráczné Földi Judit jogerősen is pert vesztett a Válasz Online-nal szemben. Az előválasztáson kikapott az MSZP-s Márton Rolandtól, most azonban listáról bekerült a parlamentbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!