A Momentum jelölőszervezetként nem támogatja, hogy a DK-s Ráczné Földi Judit üljön be a parlamentbe

2023. február 15. – 14:09

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum mint jelölőszervezet nem támogatja, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa, Ráczné Földi Judit üljön be az Országgyűlésbe – tudta meg a Telex. A Demokratikus Koalíció előző héten döntött arról, hogy Kordás László tragikus halála miatt megüresedett parlamenti helyre Ráczné Földi Juditot jelölik. A DK ezzel kapcsolatos megkeresésünkre annyit írt, hogy „a döntés a DK-é, döntésünk pedig végleges”.

„A Momentum értékrendjébe nem fér bele, én azt gondolom, hogy az összefogás értékrendjébe sem fér bele, de továbbmegyek, a Demokratikus Koalíció értékrendjébe sem férhet bele, hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”

– mondta a Telexnek a Momentum elnöke. Gelencsér Ferenc hangsúlyozta, tisztában vannak vele, hogy ez a DK mandátuma, és a párt belügyének tűnhet, azonban meglepődtek azon, hogy nem a listán soron következő, szintén DK-s Manhalter Dávidot választották, hanem

„a bírósági döntés értelmében is offshore lovagnak számító Ráczné Földi Juditot”.

A párt elnöke szerint április harmadika után nem lett vége az összefogásnak, mivel a következő országgyűlési választásokat megelőző jelölt- és listaállításig közös jelölőszervezetnek számítanak. „A Momentum nem tud elmenni egy ilyen kérdés mellett” – tette hozzá a pártelnök. Döntésükről ezért Gelencsér tájékoztatta a DK elnökét, Gyurcsány Ferencet, aki tudomásul vette azt.

„Ez nem egy ellenzéki cicaharc, a választókat nem feltétlenül érdekli, és nem is ilyen dolgokkal kellene foglalkoznia az ellenzéknek, viszont vannak olyan vörös vonalak, amiket nem léphetünk át”

– fogalmazott lapunknak Gelencsér. A párt elnöke többször is hangsúlyozta, hogy mint az egyik jelölőszervezet, nem támogatják Rácznét, ugyanakkor amennyiben nem a listán következő politikust választja a DK, a többi jelelőszervezet hozzájárulására is szükség lenne, így a Momentuméra is. Azt egyelőre vizsgálják, milyen jogi lehetőségeik vannak.

A megüresedett parlamenti helyekről a szabályok szerint az érintett párt dönt, ebben az esetben nincsenek komolyabb megkötések. Tavaly szeptemberben például a Jobbik cserélte le két politikusát: két újonc helyére két ismertebb és tapasztalt politikust ültettek be az Országgyűlésbe, hiába szerepeltek az ellenzéki közös lista alján – ezen a listán Ráczné egyébként a 62. helyen van.

A politikus mandátumáról hivatalosan pénteki ülésén dönt a Nemzeti Választási Bizottság.

A DK „a pokolra is elmegy a becsületes politikusaiért”

Ráczné Földit Judit egy előválasztási kampányban kirobbant ügy miatt vált országosan ismertté. A Válasz Online azt írta Rácznéról, hogy az előválasztási feddhetetlenségi nyilatkozatban tett állításaival szemben aláírási joga volt egy offshore-helyszínre bejegyzett vállalkozásban, ezen túl a hivatalos szlovák nyilvántartásban ő szerepelt egy Közép-Európában aktív adóparadicsomi vállalkozás képviselőjeként. Ráczné szerint nem igaz, hogy valótlanul nyilatkozott a tulajdonáról, ezért a lap ellen jó hírnév sértés miatt pert is indított, védője az ex-LMP-s Schiffer András volt. Csakhogy Ráczné Földi Judit jogerősen is pert vesztett a Válasz Online-nal szemben.

Az ügy kirobbanásakor egyébként a Momentum nevében Fekete-Győr András arról nyilatkozott, hogy Ráczné „méltatlanná vált” az ellenzék képviseletére.

A DK a „pokolra is elmegy” Ráczné Földi Juditért, mert ő egy „becsületes politikus”

– erről Barkóczi Balázs, a DK politikusa, beszélt még kedden az RTL Híradónak. A párt Telexnek küldött válasza is ezt erősíti: „A DK döntött új országgyűlési képviselőjéről, a döntés joga a DK-é, a döntés végleges”.

Az őt védő Schiffer a csatornának azt mondta, hogy ügyfelének volt offshore cégben viselt tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem. Schiffer szerint csak azért nyert a Válasz Online, mert az ítélet szerint közszereplőként el kell tűrnie az ilyen cikkeket. A cikkek alapját képező nyilatkozatokat azonban Ráczné Földi Judit tulajdonosként írta alá – ezt a cégbíróság be is fogadta – azonban Schiffer szerint ilyen nyilatkozatokat egy cég tulajdonosa alá sem írhatna. A jogerős ítélet ellenére a Kúriához fordultak felül bírálatért.

Ráczné Országgyűlési mandátumát Hadházy Ákos is kifogásolta. „Rossz üzenete van annak, hogy ha egy ellenzéki párt az offshore cégben érdekelt, de azt letagadó politikusnak adja a mandátumot” – írta Facebook-oldalán a független országgyűlési képviselő is. Hadházy szerint az ilyen döntések azt mutatják, hogy a párt semmit nem tanult az áprilisi kudarcból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!