Jóváhagyta a Választási Bizottság, Ráczné Földi Judit lesz a DK új országgyűlési képviselője

2023. február 17. – 12:46

Másolás

Vágólapra másolva

13 igen és 1 nem szavazattal jóváhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), hogy Kordás László halála miatt megüresedett helyre Ráczné Földi Judit, DK-s képviselő ülhessen be az Országgyűlésbe. A Momentum hiába próbálta jelölőszervezetként megakadályozni a döntést, az NVB nem vette figyelembe kérésüket, a párt ezért a Kúriához fordul.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Momentum szerdán bejelentette, hogy mint az egyik jelölőszervezet, nem támogatják, hogy a Kordás László tragikus halála miatt megüresedett parlamenti helyre a DK Ráczné Földi Juditot küldi. A párt szerint „offshore-lovagoknak” nincs helye az Országgyűlésbe. A Momentumon kívül egyébként több ellenzéki párt is nemtetszését fejezte ki.

A Momentum már szerdán jelezte, hogy vizsgálják, milyen jogi lehetőségeik vannak arra, hogy megakadályozzák Ráczné országgyűlési képviselővé válását. A Nemzeti Választási Bizottság honlapján közzétett határozat alapján a Momentum egy 2022 februárjában kötött meghatalmazás visszavonásával próbálta elérni, hogy ne Ráczné Földi Judit kerüljön az Országgyűlésbe.

Az eredeti meghatalmazás röviden arról szólt, hogy a Momentum, mint az egyik jelölőszervezet megbízta a DK-t, hogy amennyiben az országos listáról megválasztott országgyűlési képviselő megbízatása valamiért megszűnik, akkor a Demokratikus Koalíció gyakorlatilag a Momentum nevében is eljárva kiválaszthatja a listáról azt jelöltet, amelyiket szeretné. Ezen meghatalmazás alapján dönthetett arról a DK önállóan, hogy nem a listán soron következő jelöltet (Manhalter Dávid) ülteti be az Országgyűlésbe.

Azonban a Választási Bizottság a friss határozat szerint a február 13-ai állapotot (a DK ekkor nevezte meg a jelöltjüket az NVB-nek) vette figyelembe, a Momentum elnöke pedig csak ezután nyújtotta be a meghatalmazás visszavonását.

A Momentum jelezte, hogy élnek a jogorvoslati lehetőséggel, és a Kúriához fordulnak, elutasítás esetén pedig alkotmányjogi panaszt tesznek majd.

„A Nemzeti Választási Bizottság, több ellenzéki párt egyetértő támogatásával, egy újabb hazudozó, DK-s politikust akar bejuttatni a magyar Országgyűlésbe” – írja a Momentum közleményében. „A Momentum hisz a politikai kultúraváltásban, ezért mindent megteszünk, hogy ne lehessen átlépni a vörös vonalat!” – írták.

A Demokratikus Koalíció közleményében üdvözölte az NVB döntését. Szerintük ezzel meghiúsult a Momentum azon kísérlete, hogy „egy korábban megadott meghatalmazás visszavonásával akarták jogilag megakadályozni, hogy a DK élhessen a pártot megillető jelölési jogával”. Hozzátették: a Momentum egyoldalúan akarta megszegni korábbi ígéretét. „A DK egyetlen ellenfele a Fidesz, ezért továbbra is természetes szövetségesként tekintünk mindenkire, aki szemben áll az Orbán-rendszerrel” – zárták közleményüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!