Több ellenzéki párt sem tartja helyesnek, hogy a DK Ráczné Földi Juditot küldi a parlamentbe

2023. február 15. – 18:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nem támogatják, erkölcsileg kifogásolhatónak gondolják, vagy „nem foglalkoznak baloldali ügyekkel” – reagált az összefogásban részt vevő többi ellenzéki párt arra, hogy a DK Ráczné Földi Juditot küldi országgyűlési képviselőnek Kordás László tragikus halála után. A Momentum szerdán jelentette be, hogy mint jelölőszervezet nem támogatják, hogy egy „offshore-lovag” kerüljön a parlamentbe.

A Momentum bejelentése után megkerestük a többi ellenzéki pártot, hogyan értékelik a Momentum bejelentését mint jelölőszervezetek. Az MSZP erkölcsileg kifogásolhatónak tartja Ráczné Földi Judit jelölését, ugyanakkor elismerték, hogy az jogszerű. „Ez a DK felelőssége, mi nem hoztunk volna ilyen döntést, ezzel Gyurcsány Ferencnek kell elszámolnia” – írták megkeresésünkre.

A Párbeszéd egyértelmű „nem”-mel válaszolt arra a kérdésre, hogy támogatják-e Ráczné jelölését. „Minden jelölt esetében egyértelmű kizáró ok volt az offshore-érintettség, és a vörös vonal átlépését időközben jogerős bírósági ítélet is alátámasztotta” – írta a párt a Telexnek. Emlékeztettek, hogy korábban a témában – az MSZP-vel közösen – etikai beadvánnyal is éltek.

A Párbeszéd szerint döntésüket megerősíti, hogy „a jelölthöz – a rendelkezésre álló információk alapján – egy, a nőket tárgyiasító cég is köthető”.

Az LMP arra hívta fel a figyelmet, hogy ők az előválasztáson sem támogatták Rácznét, és most sem tartják helyesnek, hogy ő vegye fel Kordás László mandátumát. „Véleményünk szerint a DK ezen döntése árt az ellenzék hitelességének” – írták. Azonban kiemelték, hogy a hat párt korábban egyértelmű megállapodást kötött: „Az ilyen tragikus esetekben a megüresedett hely pótlására az eredetileg jelölő párt jogosult, és mi az adott szavunkat tartjuk.” Hozzátették: szerintük ez a vita felesleges, mert „nem helyekkel, listákkal és jelöltekkel szeretnénk foglalkozni, hanem leginkább azzal, hogy Magyarországból ne legyen akkugyarmat”.

„A Jobbik jobbközép, konzervatív, ellenzéki pártként a baloldal belügyeivel nem kíván foglalkozni” – írta a párt. Szerintük lesújtó látni, hogy „a baloldali pártok a valós problémákra való válaszadás helyett egy háziversenybe bocsátkoznak”. Kiemelték, hogy őket az emberek biztonsága érdekli, és erre kívánnak helyes választ kínálni.

„A döntés a DK-é, döntésünk pedig végleges” – reagált a Demokratikus Koalíció a Momentum döntésére. Korábban Barkóczi Balázs, a DK politikusa azt monda, hogy a „DK a pokolra is elmegy” Ráczné Földi Juditért, mert „ő egy becsületes politikus”. A DK reakciójáról és Ráczné Földi Judit offshore-ügyéről ebben a korábbi cikkünkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!