Kiderítettük, ki az a volt helyettes államtitkár, akit 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak

Legfontosabb

2023. február 22. – 17:01

Kiderítettük, ki az a volt helyettes államtitkár, akit 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak
Nagy János egy másik korrupciós ügy miatt tartott tárgyalás szünetében a Budapest Környéki Törvényszék folyosóján 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Polt Péter nem árulta el a DK-s Vadai Ágnes kérdésére, hogy ki az a volt helyettes államtitkár, aki ellen 2,2 milliárd forintos hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt emelt vádat a Fejér Megyei Főügyészség decemberben.

Mi nem hagytuk annyiban, megkerestük az ügyészséget és a Székesfehérvári Törvényszéket is, hogy kiderítsük a részleteket. A bíróságtól annyit árultak el, hogy a büntetőügy I. rendű – egyedüli közszereplő – vádlottjának monogramja dr. N.J. Az ügyészség korábbi közleménye szerint egy volt helyettes államtitkárt vádolnak, aki 2019 első felében követhette el a bűncselekményt. Akkor egyetlen dr. N.J. monogramú helyettes államtitkár volt hivatalban:

Nagy János, aki a földügyekért felelt az Agrárminisztériumban.

Nagyot 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak, és 2020 decemberében menesztették, miután egy másik korrupciós ügy miatt letartóztatták.

Hat év börtönt kért az ügyészség a helyettes államtitkárra

A mostani ügyben – a vád szerint – 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal és egy céggel megbízási szerződéseket kötött, és ezek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Csakhogy az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek valójában nem volt szüksége, és a szerződésben foglalt feladatokat a cég nem végezte el.

A volt helyettes államtitkár ezen felül az ügyészség szerint nyomást gyakorolt a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi kerületi önkormányzattal, hogy ezeket a feladatokat már a korábban alkalmazott adatvédelmi tisztviselő látta el.

Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.

Megkeresésünkre hétfő óta nem válaszolt az Agrárminisztérium. Az elmúlt napokban többször is próbáltuk telefonon elérni Nagy ügyvédjét. Az ügyvédi iroda titkárságvezetőjével tudtunk csak beszélni hétfőn, akinek ismertettük, hogy milyen ügyben szeretnénk, ha reagálnának. Később levelet is írtunk, amelyben arról kérdeztük, hogy ügyfele beismeri-e a bűnösségét, illetve kíván-e reagálni a vádakra. Cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Az előkészítő ülést március 21-ére és 28-ra tűzte ki a Székesfehérvári Törvényszék. Ha Nagy teljes körű beismerő nyilatkozat tesz és lemond a tárgyalás jogáról, hat év börtönbüntetést kaphat az ügyészség indítványa alapján. Továbbá hat évre eltiltanák a közügyektől, a köztisztviselői feladatok ellátásától és indítványozták a zár alá vett vagyona elvonását – derült ki Polt leveléből, amelyben azt is írta, hogy nyolc másik gyanúsított is van az ügyben.

Egy másik korrupciós ügyben már bíróság elé állt

Nagy János egy korábbi korrupciós ügyben már a bíróság elé állt, miután 2020 decemberében letartóztatták, házi őrizetbe helyezték és menesztették a minisztériumból.

Nagy János és ügyvédje, Berényi András a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalása előtt a folyosón 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Nagy János és ügyvédje, Berényi András a Budapest Környéki Törvényszék tárgyalása előtt a folyosón 2022. szeptember 14-én – Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Hivatali vesztegetés elfogadásával és közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség a volt helyettes államtitkárt, hat év letöltendő börtönbüntetést és 5,2 millió forintos pénzbüntetést indítványozott a tavaly áprilisi előkészítő ülésen. Nagy azonban ezt nem fogadta el, és novemberi bírósági meghallgatásán is tagadta a vádakat.

A vádirat szerint helyettes államtitkárként 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy mezőgazdasági vállalkozást hivatali kapcsolatai és befolyása segítségével.

Mindezért cserébe ötszázalékos tulajdonrészt kapott az egyik érintett cégben, így ő is érdekeltté vált, hogy összejöjjön a beruházás. Azzal is vádolják továbbá, hogy állami földek megvásárlásában is segítette üzlettársát, az ügy másodrendű vádlottját.

A volt helyettes államtitkár a tárgyaláson azt állította: nem volt befolyása a pályázatokra, nem élt vissza a hivatali helyzetével, és a földvásárlás előkészítésében törvényesen járt el. Mint ahogy az sem igaz szerinte, hogy ingyen kapta volna az ötszázalékos tulajdonrészt a Taby-Agro Kft.-ben.

Nagy utódjának a közvetlenül alá tartozó osztályvezetőt, Gyüre Anitát nevezték ki az Agrárminisztériumban, akit két hónap múlva szintén menesztettek posztjáról, miután ő is korrupciós ügybe keveredett. A vád szerint még osztályvezetőként összejátszott az akkori főnökével, Nagy Jánossal és egy vállalkozóval, hogy lezsírozzanak egy minisztériumi pályázatot. Az öntözésfejlesztési tanulmány elkészítésére kiírt pályázatot a megállapodásuk szerint nem az előre meghatározott nyertes cég készítette volna el, hanem Gyüre. A befolyó tízmilliós pályázati pénzt pedig hármuk között tervezték elosztani. A szerződést azonban nem tudták megkötni végül, mert a kiírt pályázatot a keretösszeg hiányára való hivatkozással visszavonták.

Nagy János karrierje szépen ívelt felfelé a letartóztatásáig. 2005-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban kezdte birtokügyi referensként, majd öt évvel később a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője lett. 2014-től a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, és 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak az Agrárminisztériumban, a 2020. decemberi menesztéséig. Leváltása után Gulyás Gergely azt mondta, hogy ez is azt bizonyítja, hogy „a korrupcióval szemben zéró tolerancia van”. Nagy János ügyével korábban ebben a cikkben foglalkoztunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!