Zár alá vették a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár cégének egyik üzletrészét, el is adta gyorsan

2020. december 12. – 07:12

Másolás

Vágólapra másolva

830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy vállalkozót Nagy János helyettes államtitkár, cserébe öt százalékos tulajdonrészt kapott a cégben, így ő is jól járt volna a beruházással, ha összejön, állítja az ügyészség. Az Agrárminisztérium azóta már felmentett helyettes államtitkárát hivatali vesztegetés elfogadásával vádolják, múlt héten letartóztattak, és házi őrizetbe vették. A héten újabb részleteket tudtunk meg az ügyről. Információink szerint Nagy mellett egy nemrég lemondott önkormányzati képviselőt is letartóztattak, de feltűnik az ügyben egy volt polgármester és egy fociklub elnöke is. Nagy nem tett még vallomást, de zár alá vették cégének egyik üzletrészét, amit egy nappal később eladott.

Május végén egy motorral érkezett Nagy János a Heves megyei Atkárra, ahol négyen találkoztak a Tabi-major mellett. Egy 2,6 hektáros mezőgazdasági telek megvásárlásáról tárgyaltak, az eladó egy vagyonvédelmi, biztonságtechnikai cég tulajdonosa, Faragó Gábor volt. Őt mutatta be a helyettes államtitkár a későbbi vevőknek, két Szolnok közeléből érkező vállalkozónak.

Bozsó Szilárd, kőteleki önkormányzati képviselőnek és Veres Nándor, Nagykörű volt polgármesterének több közös mezőgazdasági vállalata is van Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Információink szerint azért akarták megvenni a Heves megyei telket, mert a jövőben egy mintagazdasági címre szerettek volna pályázni, amelynek feltétele volt, hogy megyén átívelő legyen a tevékenységük. Egy sertéstelepet terveztek kialakítani Atkár külterületén, ám igen leromlott állapotban volt a major, így bőven kellett volna ráfordítani a felújítására.

Az egyik résztvevő beszámolója szerint ekkor még szó sem volt arról, hogy Nagy is beszállna a későbbi cégbe, ő csak bemutatta az eladót, aki körbevezette őket a gazdasági telken, és a vételárról tárgyaltak. „Nehéz fél óra alatt egy ember jellemét megismerni, de nagyon magabiztos, túlzottan is magabiztos ember benyomását keltette” – mesélte a helyettes államtitkárról.

Öt százalékos tulajdonrészt ajánlott

Június 4-én aztán Bozsó négyszemközt találkozott Naggyal. Az ügyészség Cégbíróságnak elküldött határozata szerint a vállalkozó 5 százalékos tulajdonrészt ajánlott az Agrárminisztérium helyettes államtitkárának egy mezőgazdasági cégben, annak fejében, hogy Nagy hivatali kapcsolataival segíti a tervezett beruházást az állami pályázatokon. A földügyekért felelős helyettes államtitkárnak befolyása volt például az állami tulajdonú földterületek értékesítésére kiírt pályázatok elbírálására, de az állattartó telepek fejlesztéséről szóló pályázatokba is volt beleszólása.

Nagy elfogadta az ajánlatot, és a június 10-i szerződés szerint hárman megalapították a Taby-Agro Kft.-t, amelynek Bozsó és Veres 47,5-47,5 százalék arányban, míg Nagy 5 százalékban lett a tulajdonosa. Június végén jegyezték be a bíróságon a vegyes gazdálkodású vállalkozást, 3 millió forintos alaptőkével.

Nagy János helyettes államtitkár az 55. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencián
Nagy János helyettes államtitkár az 55. FAGOSZ Faipari és Fakereskedelmi Konferencián

Közben az atkári major megvásárlásához és felújításához üzlettársakat kerestek, többekkel is tárgyaltak nyár elején. Júliusban Bozsó és Veres régi üzlettársa szállt be a cégbe, Wyszoczky Ferenc, törökszentmiklósi állatorvos, a helyi fociklub elnöke. Ezzel egy időben Nagy János 150 ezer forintos üzletrészét megvette az IUSTUM Consulting Kft., amelyet ötven százalékban ő tulajdonolt, a Taby-Agro Kft. törzstőkéjét pedig 3 millióról 50 millióra emelték.

Nagy tehát kiszállt, de az egyik cégének ekkor már 10 százalékos tulajdonrésze volt a vállalkozásban.

Négyszeres értékét kapták volna vissza a kölcsönnek

Augusztusban aztán megvette a Taby-Agro Kft. az atkári telket Faragó cégétől, az eredeti árnál jóval olcsóbban. Az ügyészségi határozat szerint Bozsó egy másik mezőgazdasági vállalkozásával olyan beruházást tervezett itt megvalósítani, amelyhez

830 millió forint vissza nem térítendő támogatásra pályázott volna az Agrárminisztériumnál.

Itt jött volna képbe a helyettes államtitkár segítsége és a kettejük közti június eleji egyezség.

Az ügyészség szerint az volt a terv, hogy a Taby-Agro Kft. kölcsönként biztosította volna a pályázáshoz szükséges 250 millió forintos önrészt Bozsó cégének. Öt év múlva pedig a kölcsön visszafizetése helyett a pályázati pénzből felépített beruházást kapták volna vissza, így az atkári telek értéke az ügyészség szerint elérhette volna körülbelül az egymilliárd forintot.

Ezzel igen jól járt volna mind a négy tulajdonos, köztük a helyettes államtitkár is, hiszen cégének ekkor már 10 százalékos részesedése volt a Taby-Agro Kft.-ben.

Lebuktak, letartóztatták a helyettes államtitkárt

Csakhogy a terv valahol elcsúszott, a rendőrség december elején lecsapott, és egy összehangolt akció során több helyszínen is házkutatást tartottak, például átkutatták Nagy minisztériumi irodáját és otthonát. Az ügyészség közleménye szerint készenléti rendőrök is közreműködtek, összesen 60 fő vett részt a kutatásban, motozásban, és több bizonyítékot is lefoglaltak.

Kihallgatták a tanúkat és a gyanúsítottakat, majd két férfit letartóztattak. Az hamar kiderült, hogy az egyik gyanúsított Nagy János, akit az agrárminiszter javaslatára azonnali hatállyal, még aznap felmentette hivatalából Orbán Viktor. Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormányinfón azt mondta, hogy ez is azt bizonyítja, hogy „a korrupcióval szemben zéró tolerancia van”.

A másik gyanúsított információink szerint Bozsó Szilárd, akit 2019 októberében a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőtelek önkormányzati képviselőjének választották, ám idén november 10-én munkahelyi elfoglaltáságra hivatkozva lemondott tisztségéről.

Több cég is van a nevén, gyógyszerforgalmazással, vagyonvédelemmel, informatikával és mezőgazdasággal is foglalkozik a 37 éves vállalkozó.

A Budai Központi Kerületi Bíróság múlt csütörtökön elrendelte a két gyanúsított bűnügyi felügyeletét, a közlemény szerint megalapozottan feltehető, hogy a tanúk befolyásolásával vagy bizonyítékok eltüntetésével, megsemmisítésével megnehezítenék a bizonyítást. Ez azt jelenti, hogy 2021. áprilisáig nem hagyhatják el otthonukat, és mozgásukat nyomkövető eszközzel figyelik.

Bozsót hivatali vesztegetéssel, Nagyot pedig hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítják.

A bíróság közleménye szerint a tényállás tisztázása érdekében még további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges.

Egyre magasabb pozícióba került

December 3-án zár alá vették az IUSTUM Consulting Kft. Taby-Agro Kft-ben fennálló 10 százalékos üzletrészének felét. Ennek a cégnek a társtulajdonosa Nagy János, és ez az a cég, amely adatvédelmi tisztviselőként szerződésben áll többek közt az V. kerületi önkormányzat intézményeivel és az állami tulajdonú Mecsekérc Kft-vel.

Egy nappal később Nagy eladta 50 százalékos üzletrészét a társtulajdonosnak, Kerekes Kornélnak, így papíron már nincs köze a Taby-Agro Kft-hez.

Nagy egyelőre nem tett vallomást, de a bűnügyi felügyeletet elfogadta, ügyvédjével nem fellebbeztek ellene. „Azt szeretnénk, hogy lássa a hatóság, a helyettes államtitkár úr együttműködik, függetlenül attól, hogy milyen nyilatkozatot tesz majd a bűnösségéről” – mondta a Telexnek Berényi András, Nagy ügyvédje. Egyelőre nem kapták meg az iratokat, „annak megismerése nélkül sem elismerni, sem tagadni nem tudjuk a vádakat.”

Nagy János karrierje 15 éve ível felfele, az évek során egyre magasabb pozíciókba került. 2005-ben a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban lett birtokügyi referens, majd öt évvel később a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetőjének nevezték ki. 2014-től a Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetője, és két éve helyettes államtitkár az Agrárminisztériumban.

Több cég is szerepel a nevén, a IUSTUM Consulting Kft. igazi siker történet, egy év alatt több mint 173 millió forinttal növelte a bevételét, és közel 100 millióval nőtt az adózott eredménye – tavaly 144 milliós eredménnyel zárta az évet. Ettől a jól menő cégtől vált meg letartóztatása után Nagy. Emellett a Hungaroring Sport Zrt. felügyelőbizottságának is tagja, havi 150 ezer forint tiszteletdíjat kap érte.

Írásban és telefonon is kerestük Bozsó Szilárdot, de nem reagált. Az ügyészség a büntetőeljárás eredményességének érdekére hivatkozva nem adott ki több részletet. Írásban kérdeztük az Agrárminisztériumot, hogy indítanak-e belső vizsgálatot Nagy letartóztatása után, illetve a pályázatok elbírálásának részleteiről is szerettünk volna többet megtudni, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!