Az V. kerületi önkormányzattal is szerződésben áll a korrupcióval vádolt helyettes államtitkár cége

2020. december 7. – 06:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az V. kerületi önkormányzattal is szerződésben áll a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitkár vállalkozása, írja a Blikk. Nagy Jánost múlt héten tartóztatták le, a gyanú szerint hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtott egy vállalkozónak, hogy állami támogatással beindítsa a mezőgazdasági cégét. Cserébe öt százalékos tulajdonrészt kapott a vállalatból.

Az Agrárminisztérium helyettes államtitkára nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen. A bíróság csütörtökön elrendelte Nagy és az ügy másik gyanúsítottjának bűnügyi felügyeletét, amely a házi őrizetnek felel meg. A Blikk információi szerint ő egy volt polgármester, vagy egy kistelepülés önkormányzati képviselője lehet, mert ketten tagjai annak a cégnek, amelynek a helyettes államtitkár segített.

A Blikk utánanézett Nagy többi cégének is, és azt találta, hogy az egyik vállalkozása több önkormányzati és állami vállalkozással is szerződésben áll. Egyik vállalkozását két éve alapította, abban az évben, amikor helyettes államtitkárnak nevezték ki.

Már az első évben 45 millió forint adózott eredményt produkáltak, tavaly pedig ez az összeg már 144 millióra nőtt.

Az IUSTUM Consulting Kft. adatvédelmi tisztviselőként dolgozik az V. kerületi Önkormányzat több intézményének is, például a közterület-felügyeletet ellátó intézmény oldalán is fel van tüntetve a neve, de az állami tulajdonú Mecsekérc Zrt.-nél is hasonló feladatokat lát el.

Szerda délután még csak azt lehetett tudni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy vezető minisztériumi dolgozót vett őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, de este az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó. Nagy István agrárminiszter kezdeményezte Nagy János felmentését, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját. A felmentésről szóló rendelet szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.

A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormányisztviselőként is megszerezte. Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, amely őrizetbe vette a két érintettet és indítványozta bűnügyi felügyeletüket, amiről csütörtökön dönt a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!