Panasszal élt a gyanúsítás ellen a korrupciós ügybe keveredett helyettes államtitkár

2020. december 3. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem tett vallomást, és panasszal élt a gyanúsítás ellen Nagy János, az Agrárminisztérium időközben felmentett helyettes államtitkára, akit korrupció gyanúja miatt vettek őrizetbe. A bíróság csütörtökön viszont elrendelte Nagy bűnügyi felügyeletét, amely a házi őrizetnek felel meg, válaszolta a Telex kérdésére Berényi András, a férfi védője.

Védencem azért nem tett vallomást, mert várjuk azokat az iratokat, amelyek mélyebben, konkrétabban feltárják, hogy valójában miről is van szó,mert mi is csak a gyanúsítás rövid szövegét ismerjük. Miután az iratokhoz hozzájutunk, együtt kívánunk működni az ügyészséggel.

– mondta Berényi András.

Az ügy másik gyanúsítottja egy vállalkozó. Úgy tudjuk, az ő bűnügyi felügyeletét is elrendelte a bíróság. Erről kérdeztük a Központi Nyomozó Főügyészséget, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Frissítés: „A Budai Központi Kerületi Bíróság négy hónapra – 2021. április 1-ig – elrendelte annak a két férfinak a – mozgásukat technikai eszközzel nyomon követett – bűnügyi felügyeletét, akiket vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével és más bűncselekménnyel gyanúsítanak”, közölte a Fővárosi Törvényszék. Hozzáteszik, hogy a nyomozás jelenleg kezdeti szakaszban van, a tényállás tisztázása érdekében további nyomozási cselekmények elvégzése szükséges.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Szerda délután még csak azt lehetett tudni, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség egy vezető minisztériumi dolgozót vett őrizetbe korrupciós bűncselekmények miatt, de este az Agrárminisztérium közölte, hogy Nagy János helyettes államtitkárról van szó. Nagy István agrárminiszter kezdeményezte Nagy János felmentését, és a minisztérium mindenben segíti az ügyészség munkáját. A felmentésről szóló rendelet szerdán meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint 2020 nyarán egy vegyes gazdálkodási tevékenységet végző, állattenyésztéssel is foglalkozó vállalkozó pályázati úton igénybe vehető állami támogatással új mezőgazdasági vállalkozás beindítását tervezte. A megalapozott gyanú szerint a vállalkozó „jogtalan előnyt ajánlott” azért, hogy egy magas rangú minisztériumi tisztségviselő hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez.

A vállalkozó az elnyerni tervezett, több száz millió forintos – vissza nem térítendő – támogatás miatt várhatóan sikeres cégből 5%-os tulajdonrészt ajánlott a minisztériumi tisztségviselőnek.

A vezető beosztású hivatalos személy az ajánlatot elfogadta, és az ígért tulajdonrészt az újonnan alapított mezőgazdasági vállalkozásban pedig kormányisztviselőként is megszerezte. Ezután csapott le a rendőrség bevonásával az ügyészség, amely őrizetbe vette a két érintettet és indítványozta bűnügyi felügyeletüket, amiről csütörtökön dönt a bíróság.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!