Ugyanabban a korrupciós ügyben vádlott a leváltott helyettes államtitkár és az utódja

2022. április 12. – 07:43

Másolás

Vágólapra másolva

Az Agrárminisztérium egyik helyettes államtitkárát azért kellett leváltani, mert hivatali vesztegetéssel vádolják, de az utódjául kinevezett új helyettes államtitkárról is kiderült, hogy érintett lehet ugyanebben a korrupciós ügyben – derül ki a 24.hu cikkéből. Nagy János és Gyüre Anita a napokban vádlott-társakként álltak a bíróság elé.

Gyüre Anitát, aki korábban a minisztérium mezőgazdasági vízgazdálkodási osztályának vezetője volt, 2020 decemberében az agrárminiszter javaslatára nevezték ki az Agrárminisztérium helyettes államtitkárává. Nem tölthette be ugyanakkor sokáig ezt a pozíciót, 2021 februárjában már fel is mentették. A felmentő határozat nem tartalmazott indoklást, de mostanra kiderült, Gyüre a harmadrendű vádlottja annak a korrupciós ügynek, ami miatt az elődje is távozni kényszerült az Agrárminisztériumtól.

A bűncselekmény idején Gyüre Nagy János helyettes államtitkár közvetlen irányítása alatt, osztályvezetőként dolgozott. Az ügyészség szerint ők ketten egy vállalkozóval összejátszva trükközhettek. Abban állapodtak meg, hogy valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett Gyüre írt volna meg egy tanulmányt, a vállalkozónak kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna, de végül visszavonták a pályázatot.

Az ügyészség Gyüre Anitát Nagy János társtetteseként elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja.

Gyüre elődjét, Nagy Jánost 2020 decemberének elején vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt. Az ügyészség szerint Nagy 830 millió forintnyi vissza nem térítendő állami támogatáshoz segített volna egy vállalkozót, cserébe ötszázalékos tulajdonrészt kapott a cégben, így ő is jól járt volna a beruházással, ha összejön.

Nagyot ezután felmentették a helyettes államtitkári pozíciójából, és hivatali vesztegetés elfogadásával vádolták meg, őrizetbe vétele után házi őrizetbe vették. Cégének egyik üzletrészét zár alá vették, de ezt egy nappal később eladta.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!