2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak egy volt helyettes államtitkárt

2022. december 22. – 11:17

Másolás

Vágólapra másolva

A Fejér Megyei Főügyészség hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt vádat emelt egy volt minisztériumi helyettes államtitkár és társai ellen a Székesfehérvári Törvényszék előtt – írja közleményében a Fejér Megyei Főügyészség. A 24.hu információi szerint letöltendőt kértek a bűnösségét tagadó volt helyettes államtitkárra.

A vád szerint 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium
háttérintézménye ügyvédi irodákkal és más céggel megbízási szerződéseket kötött, melynek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek valójában nem volt szüksége, a további céggel kötött szerződésben foglaltakat pedig sosem végezték el.

A volt helyettes államtitkár ezen felül a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban nyomást gyakorolt annak érdekében, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl egy fővárosi kerületi önkormányzattal úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket, hogy közben ezen feladatokat továbbra is a korábban alkalmazott személy látta el. Ezzel 2019 és 2021 között összesen 24 millió forint kárt okoztak az önkormányzatnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!