Új államtitkárság foglalkozik a vízüggyel

2023. február 9. – 05:15

Másolás

Vágólapra másolva

Az Energiaügyi Minisztériumban önálló államtitkárság jön létre, amely a víziközmű-ágazatért fog felelni. Az új államtitkárságot 2023. február 8-ától V. Németh Zsolt vezeti – írja a minisztérium közleménye.

A döntést azzal indokolták, hogy „a kormány célja a közműszolgáltatások színvonalának emelése, az ágazat köztulajdonú vállalatai működőképességének biztosítása, a nemzeti vízkincs védelme és hatékony hasznosítása”. Energiaügyi Minisztérium szerint a víziközmű-szolgáltatások megbízhatósága és fenntarthatósága hosszabb távon is alapvetően befolyásolja a magyar emberek életminőségét, ezért az új államtitkárság kiemelt feladata lesz a víziközmű-szolgáltatások szabályozása és felügyelete, valamint az ágazatban jelentős szereppel bíró önkormányzatokkal való együttműködés – áll az MTI által idézett közleményben.

V. Németh Zsolt 25 éve országgyűlési képviselő, 2010-től a Vidékfejlesztési Minisztériumban, azután 2014 és 2018 között a Földművelésügyi Minisztériumban töltött be államtitkári tisztséget. 2022 óta a magyar életmód és nemzeti értékeink védelméért felelős miniszterelnöki biztosként tevékenykedik.

Palkovics László tavaly novemberi lemondása és a Technológiai és Ipari Minisztérium megszüntetése után Orbán Viktor miniszterelnök változtat a kormányzati struktúrán, így létrejött az új Energiaügyi Minisztérium, amelyet 2022. december 1. óta Lantos Csaba vezet.

A kormány ezen a héten háromnapos kihelyezett kormányülést tartott Sopronban, ahol egy egészen nagyratörő energiaügyi tervről is szó esett, amelyre uniós forrásokat remélnek. A Telex értesülései szerint a kormány gyakorlatilag energiára szeretné költeni az Orbán Viktor által igényelt EU-s RRF-hiteleket. Az RRF mellett a RePowerEU program forrásai is szerepelhetnek a tervben, azaz összesen akár 4000 milliárd forintnyi uniós pénzt szeretnénk felhasználni energetikai fejlesztésekre, ebben az esetben pedig a projektek összértéke még ennél is sokkal nagyobb, akár 5500-6000 milliárd forint is lehet. A tervről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!