Orbán Viktor aláírta az uniós hiteligénylésről szóló határozatot

2023. január 26. – 08:51

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy arról már tavasszal is szó volt, a korábbi elutasítás után már nem zárkózott el a magyar kormány a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében a tagállamok számára rendelkezésre álló uniós hitel lehetőségétől – és a 2023. január 24-i Magyar Közlönyben írásba is adták ezt, vette észre a Blikk.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat a „Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében Magyarország számára rendelkezésre álló hitelfelvételről, és a magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv REPowerEU fejezettel való
kiegészítéséről” szól, melynek értelmében a kormány egyetért a „az Európai Parlament és a Tanács Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz létrehozásáról szóló,
2021. február 12-i (EU) 2021/241 rendeletében meghatározott, Magyarország számára rendelkezésre álló hitel felvételével” – írják.

A hitel mértékét még nem határozták meg, ugyanis azt „az energiaügyi miniszter által kidolgozott részletes szakmai tervek és az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás alapján kell meghatározni”. A tárgyalásokat ezúttal is Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek kell lefolytatnia, „azzal, hogy a későbbi mozgástér megőrzése érdekében – a Kormány eltérő döntése hiányában – a teljes rendelkezésre álló hitel felvételéről nyilatkozzon”. A teljes rendelkezésre álló összeg egyébként 3400 milliárd forintnak felel meg.

Kapott feladatot az energiaügyi miniszter, Lantos Csaba is: neki ki kell dolgoznia a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben elérhető hitel és a REPowerEU források felhasználását lehetővé tevő részletes szakmai terveket, és le kell folytatnia az Európai Bizottság főigazgatóságaival a részletes szakmai egyeztetéseket.

Arról, hogy Magyarország mikor és miért dönthetett úgy, hogy mégis kéri az uniós hitelt, itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!