Nem csak a szülők pénztárcájának fájnak a fizetős próbaérettségik

Legfontosabb

2023. január 29. – 06:53

Nem csak a szülők pénztárcájának fájnak a fizetős próbaérettségik
Matematika írásbeli érettségi vizsga egy vidéki középiskolában, 2021 májusában – Fotó: Komka Péter / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak a szülők pénztárcájának fájnak a fizetős próbaérettségik; a kifizetések elmaradásáról, szerződés nélküli munkáról, és a pedagógiai lelkesedéssel való, elsősorban szerzői jogi visszaélésekről számoltak be forrásaink. Az érintett cég vezetője hallgat.

Országszerte több mint ötszáz iskola áll kapcsolatban a céggel, amely fizetős próbaérettségi feladatsorok összeállítását, valamint javítását vállalja a köznevelési intézményekben. Múlt héten írtuk meg, hogy vizsgálatot indít a Salgótarjáni Tankerületi Központ a hozzá tartozó Madách Imre Gimnáziumban azért, mert az iskola egy külsős céggel, a MEGAvizsga Oktatási Kft.-vel bonyolította le a próbaérettségit. Aki kérte a középszintű próbaérettségit, annak 4900 forintot kellett ezért fizetnie. Cikkünk megjelenése után többen is nyilatkoztak lapunknak, olyanok, akik az említett MEGAvizsga Oktatási Kft.-nek dolgoztak korábban. A pedagógusok közül néhányan arra panaszkodtak, hogy a cég nem kötött velük szerződést, más azt nehezményezte, hogy hiába dolgozott hónapokig, a végén egyáltalán nem kapott pénzt a munkájáért.

Több mint 16 ezer fiatalhoz jutottak már el

A MEGAvizsga Oktatási Kft. szakmai anyagokat ad iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi-előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak egyaránt. A honlapjuk szerint országszerte több mint több mint 16 ezer fiatalhoz jutottak már el.

A januárban felvételit író diákok közül minden negyedik náluk mérette meg magát a vizsga előtt.

A cég fő profilja, hogy az érettségi vagy a középiskolai felvételi előtt állók a központi vizsgákhoz hasonló körülmények között, egy objektívan értékelt „külső” tudáspróba keretein belül tapasztalják meg az éles stresszhelyzetet. Hasonló próbavizsgát az iskolák is szervezhetnek házon belül, ahogy ez működik is több intézményben. Csakhogy ilyenkor a dolgozatok összeállítását, nyomtatását, javítását mind a tanárok végzik, akiknek ezzel egyéb kötelezettségeik mellett ez nehézséget okozhat.

Ezért lehet megoldás, hogy a próbavizsgát az iskola kiszervezi egy külsős cégnek, amely maga állítja össze a feladatlapot, és a javítást is átvállalja. Mivel egy teljes körű középszintű próbaérettségi 4900 forintba kerül, ez egy 30 fős osztály esetén 147 ezer forint kiadást jelent a szülőknek. Ez az összeg elsőre soknak tűnhet, de kétségkívül van kereslet a cég ajánlatai iránt. Persze az ideális felállás valószínűleg a szülőknek is az lenne, ha a gyerekük hasonló próbaérettségit írhatna az iskolában ingyen, de a tanárok leterheltsége miatt erre sok intézményben nincs kapacitás.

Mindenhol Varga Péter neve szerepel

A MEGAvizsga Oktatási Kft. vezetője Varga Péter, aki a feladatlap-készítő bizottságok elnöke. Az Országos Magyar és Matematika Próbafelvételi feladatlapjait, javítási-értékelési útmutatóit többtagú, gyakorló pedagógusokból álló, a központi felvételik rendszerét, feladattípusait és témaköreinek listáját alaposan ismerő, az Oktatási Hivatal feladatlap-készítő bizottságaitól független munkacsoportok állítják össze, írja a cég honlapján. Éppen ezért

„a bizottságok tagjainak névsora biztonsági okok miatt titkos”.

Önmagában nem meglepő, hogy biztonsági okok miatt titkosítani kell hasonló cégnél a feladatokat és a munkavállalók adatait. Így történik ez a hivatalos felvételit és érettségit összeállító bizottságoknál is. Ennek az az oka, hogy visszaélésre adhat okot, ha nyilvános a munkavállalók névsora. Hiszen egy olyan fontos, központi vizsgánál, ahol másokéval hasonlítják össze az emberek teljesítményét, így akár érdekében is állhat valakinek a vizsga befolyásolása. Ha pedig nyilvános, hogy ki állítja össze a feladatokat, megnyílik erre a lehetőség.

Ugyanakkor nagy különbség, hogy a MEGAvizsga Oktatási Kft. egy próbaérettségit és -felvételit összeállító cég, tehát itt nem egy éles, az Oktatási Hivatal által jegyzett megméretésről van szó. Bár a cég feladatsorainak összeállítási alapelve, hogy megfeleljenek az Oktatási Hivatal honlapján szereplő irányelveknek és az érvényben lévő NAT-nak. A céghez kötődő korábbi munkavállalók közül többen is arra panaszkodtak, hogy nem értik, a jelen helyzetben miért indokolt a pedagógusok nevének eltitkolása.

Főleg azért, mert ennek az az eredménye, hogy minden platformon csak Varga Péter neve szerepel.

Több olvasónk is azt mondta, hogy ha bármilyen Facebook-csoportban feltűnik egy MEGAvizsga Kft. által jegyzett feladat, akkor ezeket Varga Péter egyből igyekszik eltávolítani. Ezt az elvet kiemeli a honlapján is: „A mérések biztonságos lebonyolítása miatt szigorúan tilos a szakmai anyagok bármilyen terjesztése […] Az előbbi tevékenységek szerzői jogsértésnek, bűncselekménynek minősülnek, melyek észlelése esetén jogi lépéseket fogunk tenni.”

A legnagyobb probléma ezzel az, hogy mivel mindenhol a cégvezető neve szerepel, így sokan vele kötik össze a feladatokat. Ráadásul a lapunknak nyilatkozó pedagógusok szerint nagy eséllyel Varga saját maga vagy a cége veszi fel a tanárok által összeállított feladatok után járó bevételt. A honlapon több kiadványt is meg lehet venni, amiben korábbi próbaérettségi feladatok és megoldások vannak. Egy-egy ilyen kiadvány ára 1990 és 3990 forint között van. Ezeknek mind egy személy, Varga Péter a szerzője papíron.

Ha a tanárok által megírt feladatokért járó pénzzel Varga nemcsak a munkabért fizetné ki, hanem kvázi megvásárolná az értékesítés jogát, tarthatna igényt egyszemélyként az eladásból származó bevételre. Viszont az általunk megkérdezett korábbi munkavállalók szerint ilyenről szó sem volt, hivatalosan pedig nehéz is lenne visszakeresni az erre vonatkozó dokumentumokat, mert Varga több esetben nem is kötött szerződést a tanárokkal – állítják forrásaink. És ha ilyen szerződés volt is, akkor is felvet kérdéseket, miért Varga Péter neve szerepel szerzőként a feladatoknál.

Nem mindenkivel kötött szerződést

Itt érkeztünk el a második problematikus tényezőhöz, amit több, lapunknak nyilatkozó pedagógus is kiemelt. Az egyik forrásunkat Varga Péter 2020 elején kereste meg azzal, hogy vegyen részt a matematika emelt szintű próbaérettségi feladatok összeállításában. Viszont szerződést nem kötött vele, a pénzt „zsebbe” kapta meg. Végül egy feladatát sem válogatták be a kiadott próbaérettségi feladatsorba, ezek után nem is dolgozott tovább a cégnek. Viszont később, 2021 februárjában megjelent egy korábban írt feladata a Varga Péter által kiadott egyik feladatgyűjteményben. Ez forrásunkat meglepte, mert ő azt hitte, hogy az elküldött feladatát, mivel nem válogatták be a próbaérettségi feladatsorba, nem is fogják felhasználni. Szerinte Varga Péternek ebből is bevétele származott, hiszen a saját neve alatt jelentette meg a feladatot. Emiatt gondolkodott azon is, hogy pert indít, de mivel nem volt szerződés, végül elvetette ezt az opciót.

Egy másik olvasónk is kiemelte, hogy Varga egy személyben hirdeti ki mások feladatait. Azt mondta: vannak havonta megjelenő matematikai lapok, például az ABACUS és a KöMaL, ezekben érettségi feladatok szoktak megjelenni.

„Mikor elkészül egy feladatsor a Varga Péter féle bizottság által, akkor Varga úgy publikálja ezeket például az ABACUS-nak, mintha ez a saját feladatsora lenne, és így is jelenik meg az újságban.”

Idézett olvasónkat azután kereste meg Varga Péter, hogy feltöltött pár saját feladatot egy matektanáros Facebook-csoportba, szerinte „Varga Péter szereti felkarolni a tehetségesebbeket, hogy hozzá csatlakozzanak”. Olvasónk nagyon ambiciózusnak tartja magát, ezért őt kifejezetten motiválta, hogy feladatokat készítsen. Korábban is volt rá példa, hogy teljesen ingyen feltöltött matektanáros csoportokba próbaérettségi feladatokat, azt mondta, nem a pénz érdekelte, hanem visszajelzéseket akart kapni a munkájára. Ezekben a csoportokban volt benne Varga Péter is, aki emiatt figyelt fel rá, de nem kezdtek el együtt dolgozni.

Forrásunk azt mondta, hogy neki éppen ezért személyesen nincs negatív tapasztalata Vargával, szerinte inkább az az érdekes, hogy milyen módszerrel szerez magának erőforrásokat, őt például a Messengeren keresztül kereste meg. Viszont egy ismerőse dolgozik is a cégnél, és tőle hallott arról, hogy nem mindenki kapja meg maradéktalanul azt a pénzt, amit előzetesen ígértek neki.

Átverve érzi magát az ember

A harmadik probléma tehát, amit többen is kiemeltek, az a kifizetések elmaradása volt. Egy másik olvasónk benne volt abban a munkacsoportban, amely a próbaérettségiket állította össze és lektorálta a feladatokat. Szerződést vele sem kötött Varga, csak kezet fogtak, és levélben küldték el neki a teljesítési határidőket. Pénzről konkrétan nem beszéltek, de Varga azt ígérte „nem fog rosszul járni a végén”, az összeget majd a végzett munka fejében kapja meg.

Végül olvasónk feladatait nem válogatták be a próbaérettségibe, a munkájáért pedig nem kapott pénzt. Olvasónk a tanév nagy részében dolgozott a feladatokkal, mások példáinak lektorálásával, körülbelül száz órát töltött ezzel a munkával, így néhány százezer forintra számított volna. Jogi eljáráson ő is gondolkodott, de végül úgy volt vele, hogy többet ér az egészsége. Olvasónk szerint Varga azzal indokolta a fizetés elmaradását, hogy nem volt elégedett a munkájával.

„Ez így megy a pedagógusi körben”

Ilyen történetek után sokakban felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért dolgozik valaki hónapokig ingyen mindenféle hivatalos dokumentum, azaz megbízási szerződés nélkül. Utóbb említett forrásunk erről azt mondta: „tanárok között ez úgy szokott lenni, hogy gyere, csináljuk együtt”. Őt is gyakran felkérik előadásokat tartani, aztán majd utána elrendezik a fizetést,

„ez így megy a pedagógusi körben”.

A kifizetés mindig rendben megtörtént, hasonló problémája eddig nem volt. „Nagyon rossz emlék az egész, átverve érzi magát az ember.”

Beszéltünk olyannal is, akinél azért sokkal hivatalosabban működött a megkeresési folyamat: volt szerződés, megvolt konkrétan, hogy tízezer forintot ér egy feladat akkor is, ha azt nem válogatják be a próbaérettségibe, de ha beválogatják, az plusz pénzt jelent. És egy feladat határidőre való elküldése után nyolc nappal van fizetési kötelezettség, így ebben az esetben nem is fordulhatott volna elő az, hogy valaki hónapokig dolgozik ingyen.

Megkerestük a cég vezetőjét, Varga Pétert is, akinek elküldtük a kérdéseinket múlt héten, és bár telefonon azt ígérte, emailben válaszolni fog, megkeresésünkre cikkünk megjelenéséig sem reagált. Többször kerestük, hogy megismerjük az ő álláspontját, de egy idő után már a hívásainkra sem válaszolt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!