Fizetős volt a próbaérettségi egy salgótarjáni iskolában, a tankerület vizsgálatot indít

2023. január 17. – 05:06

Másolás

Vágólapra másolva

A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét egy külsős cég bonyolította le, így a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért a tanulóknak fejenként 4900 forintot kellett fizetniük. A tankerület vizsgálatot indít az ügyben. Szerintük az intézménynek engedélye sem volt külső anyagi forrásokat bevonni.

A salgótarjáni Madách Imre Gimnáziumban a végzős diákok próbaérettségijét egy külsős cég bonyolította le, így a dolgozatok összeállításáért és kijavításáért a tanulóknak fejenként 4900 forintot kellett fizetniük. A próbaérettségi dolgozatait a MEGAvizsga Oktatási Kft. állította össze, az ő felhívásukra jelentkezett az iskola még tavaly. A cég szakmai anyagokat ad iskoláknak, honlapot üzemeltet, és központi felvételi előkészítő foglalkozásokat is tart 8. osztályos és végzős tanulóknak egyaránt. A honlapjuk szerint országszerte több mint 500 iskolával álltak már kapcsolatban.

A Madách Imre Gimnáziumban magyar nyelv és irodalomból, történelemből és matematikából írtak próbaérettségit a végzős diákok. Előbbi kettőért középszinten fejenként 1800 forintot, a matematika középszintű próbaérettségiért 1300 forintot kellett fizetniük. Így egy osztálynak összesen 133 ezer forintba került a próbaérettségije. Az iskola honlapján közzétett állásfoglalás szerint a diákok, szülők, tanárok közösen döntötték el, hogy részt vesznek a fizetős gyakorló vizsgán.

Fotó: Olvasói fotó / Telex
Fotó: Olvasói fotó / Telex

A nyomtatott dolgozatokat a cég biztosította, megírásuk után a kijavítást is vállalta. Az iskola vezetése a honlapján a következővel indokolta a cég megbízását: „Így ez a próbaérettségi egyfajta külső megmérettetés a diákoknak, illetve tapasztalatszerzés a tavaszi vizsgaidőszakra.”

Kíváncsiak voltunk, hogy pontosan mire megy el a befizetett összeg. Megkerestük az ügyben az iskolát; az intézmény igazgatója kérdéseinkre azt írta:

„Az összeg a dolgozat összeállítását, nyomdai előállítását és javítását fedezi. A befizetett összegből sem az iskola, azaz a pedagógusok és az igazgató, sem a tankerület nem részesült.”

Azáltal, hogy külsős cég bonyolította le a próbaérettségit, nagy terhet vettek le a tanárok válláról, akiknek egyébként munkaidejükön felül kellett volna összeállítaniuk és kijavítaniuk a dolgozatokat. Mint a cég honlapjáról kiderül, nem egyedi esetről van szó, több iskolának is szerveznek hasonló fizetős próbavizsgákat. Ugyanakkor felvetődik az a kérdés, hogy ha valakinek nincs pénze kifizetni közel 5000 forintot, hogyan tud gyakorolni a vizsgára. Erre a kérdésünkre az iskola igazgatója nem válaszolt.

Ráadásul az iskolát fenntartó Salgótarjáni Tankerületi Központnak tudomása sem volt arról, hogy a Madách Imre Gimnáziumban külsős cég szervezi a próbaérettségit. Lapunknak azt írták:

„A megjelent hírek alapján az ügy kivizsgálását megkezdtük.”

Szerintük engedélye sem volt az intézménynek arra, hogy saját hatáskörben külső céget vonjon be a próbaérettségiztetésbe. „A tankerületi központ intézményeiben a színvonalas szakmai feladatellátáshoz és a működéshez szükséges valamennyi feltétel adott, külső anyagi források bevonásra nincs szükség, arra engedélye sincs az intézményeinknek.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!