Miben ért egyet Toroczkai László és Gyurcsány Ferenc, és mit szavalt 2022-ben Ungár Péter?

2022. december 29. – 06:58

Miben ért egyet Toroczkai László és Gyurcsány Ferenc, és mit szavalt 2022-ben Ungár Péter?
Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció frakcióvezetője az Országgyűlés plenáris ülésén 2022. május 2-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A Fidesz 2022-ben olyan győzelmet aratott az országgyűlési választásokon, amit Orbán Viktor szerint még a Holdról is lehetett látni. Az ellenzéki pártok történelmi veresége után darabjaira hullott az összefogás, a Mi Hazánk Mozgalom pedig bejutott a parlamentbe. De hogyan értékelik az évet maguk az érintettek, és mit várnak 2023-tól? Hat kérdést tettünk fel a frakcióvezetőknek, Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) kivételével mindenki válaszolt. Kiderült, mit olvastak idén a parlamenti frakcióvezetők, kit tartanak a legmeghatározóbb közéleti szereplőnek itthon és külföldön, de a sikereikről és kudarcaikról is vallottak, ahogyan arról is, szerintük, ki nyújtotta a legjobb parlamenti teljesítményt idén.

1. Mit tart pártja legnagyobb sikerének 2022-ben?

Gyurcsány Ferenc (DK): Borzalmas vereséget túlélve, egészséges, gyarapodó párt a miénk. Túl azon, hogy az egyetlen igazi sikernek csak a kormányváltás tekinthető, az Árnyékkormányt tartjuk a legsikeresebb politikai kezdeményezésünknek.

Gelencsér Ferenc (Momentum): A Momentum Mozgalom történetének első parlamenti frakciója megmutatta a kijevi és kárpátaljai útjával, hogy Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral. Partnereink most már látják és tudják, hogy a magyar emberek – ellentétben a kormánnyal – igenis a bajbajutottak és a segítségre szorulók oldalán állnak. De az út mellett érdemes megemlíteni az oktatási vitanapot, ės a KATA-s tüntetéseket.

Toroczkai László (Mi Hazánk): Új pártként bekerültünk az Országgyűlésbe, méghozzá úgy, hogy néhány éve még a legtöbben nem hittek abban, hogy ez sikerülni fog.

Lukács László György (Jobbik): A megújulásra való képességet. Pártunk képes volt arra, hogy a kudarcok után – ki számolja már, hányadik – talpra álljon, és mára olyan valódi jobboldali konzervatív közösséggé alakuljon, mely egy irányba tart, világos célokat tűz ki maga elé, és egyértelmű utat jelöl ki annak elérése érdekében. Egy olyan utat, melyen piszok nehéz lesz végig menni, de egy élhetőbb, kiszámíthatóbb, normális Magyarországhoz vezet.

Tóth Bertalan (MSZP): Az MSZP kezdeményezésére megsemmisítette és Alaptörvény-ellenesnek nyilvánította az Alkotmánybíróság azokat törvényi pontokat, amelyek megkönnyítették a Balaton-part beépítését. Hosszú évek után az első olyan alkotmánybírósági döntés volt ez, amelyben sikerült eredményt elérnünk. Ugyancsak az MSZP fellépésének és RezsiSTOP kampányának tulajdonítom azt a kormányzati intézkedést, amely a brutális és átgondolatlan fideszes lakossági energia-áremelések után árkedvezményeket vezetett be a többgenerációs családi házban élők számára.

Ungár Péter (LMP): Sikerekről nehéz beszélni egy olyan évben, amikor háború indult a szomszédunkban és az elmúlt két évtized legsúlyosabb válsága sújtotta az országot, miközben az ellenzék negyedszerre is kétharmados vereséget szenvedett. Arra azonban mindenképpen büszkék vagyunk, hogy volt abban talán némi szerepünk, hogy a Fidesz végül visszavonta az erdőirtó rendeletet.

Szabó Tímea (Párbeszéd): A 2022-es év az ellenzéki pártoknak nem éppen a sikerekről szólt, így visszafogottan állnék ehhez a kérdéshez. A Párbeszéd zöld pártként ugyanakkor tíz éve azért küzd, hogy a klíma- és energiaválsággal összefüggő problémák minden fontos döntésben kiemelt figyelmet kapjanak, és úgy érezzük: ezen témák párbeszédes képviselete hozzájárul ahhoz, hogy mára már a magyar társadalom jelentős része – főleg a fiatalok – nemcsak értik a problémát, de aktívan támogatják a zöldpolitikát. Annak is örülünk, hogy Berki Sándor roma származású képviselő jelenlétével a roma társadalom végre valódi képviseletet kap a parlamentben.

2. Mit tart pártja legnagyobb kudarcának 2022-ben?

Gyurcsány Ferenc (DK): A közös választási kudarc a mi kudarcunk is.

Gelencsér Ferenc (Momentum): Hogy nem sikerült bizonyítani a választók számára, hogy mi egy igazságosabb és emberségesebb Magyarországot építenénk a jelenlegi rendszer helyett, ės ez egy újabb kétharmadhoz vezetett.

Toroczkai László (Mi Hazánk): Nem volt kudarcunk. Mindent elértünk, amit kitűztünk 2022-re.

Lukács László György (Jobbik): A választási eredmény megnevezése elkerülhetetlen. Ebben mindannyiunknak megvan a felelőssége, de tanultunk a hibákból, és megértettük a választók üzenetét.

Tóth Bertalan (MSZP): Bár sokan és rengeteget dolgoztunk azért, hogy 2022-ben kormány- és korszakváltás legyen Magyarországon, hogy létrehozzunk egy szabad, igazságos, szolidáris és zöld Magyarországot, erre még egy ideig várnunk kell. Ez a kudarc természetesen nem kizárólagosan a szocialista párté. A stratégia helyes volt, a kivitelezés tanulságaiból azonban okulnunk kell. Nekünk és másoknak is.

Ungár Péter (LMP): Kevésbé váratlan módon az április 3-i eredményeket tartjuk a legnagyobb kudarcnak, sok más szereplővel szemben mi próbálunk is tanulni belőle.

Szabó Tímea (Párbeszéd): A Fidesz kétharmados győzelmét.

3. Ki volt a legmeghatározóbb hazai és nemzetközi közéleti szereplő 2022-ben?

Gyurcsány Ferenc (DK): A nemzetközi politikában Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, itthon kormányoldalon a dolog természeténél fogva a kormányfő, ellenzéki oldalon pedig az árnyék-miniszterelnök (Dobrev Klára – szerk.).

Gelencsér Ferenc (Momentum): Itthon a tüntető diákok és tanáraik. Világszerte pedig mindenki, aki segített a bajba jutott ukrán embereken, azok, akik ételt vittek a határra, azok, akik befogadták az otthonaikba a menekülőket, mindenki, aki megpróbálta egy kicsit is jobbá tenni a szenvedők életét. Idén nem egy-egy személy, hanem rengeteg ember hozott nagy áldozatot és tett valami rendkívülit.

Toroczkai László (Mi Hazánk): Itthon Orbán Viktor, miután újra kétharmados győzelmet aratott, a balliberális ellenzék miniszterelnök-jelöltje pedig teljesen leszerepelt. Nemzetközi szinten pedig Putyin, aki a hadműveletek megindításával magához ragadta az irányítást, és láthatóvá tette azt a – sajnos egyre véresebb – globális konfliktust az új világrendről, amely eddig inkább a színfalak mögött zajlott.

Lukács László György (Jobbik): Lázár János, aki egyszerre győzte le az ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, Márki-Zay Pétert, majd „feltámasztotta” saját magát miniszteri szerepkörbe kerülve. Az év végére pedig az egyik legnagyobb miniszteri tárcát is „összecsipegette”. Ahhoz képest, hogy januárban még a teljes háttérbe szorulás várt rá egy esetleges egyéni vereség után, most ismét a csúcs közelében van. Ez mégis csak az év „fordítása”, és egyben figyelemre méltó. Nemzetközi szinten az év legmeghatározóbb személye negatív értelemben Vlagyimir Putyin. Európa évtizedek óta tartó békekorszakát törte pillanatok alatt porrá és taszította a háborúval válságba az öreg kontinenst.

Tóth Bertalan (MSZP): Iványi Gábor és Volodimir Zelenszkij.

Ungár Péter (LMP): Nehéz lenne mást mondani, mint Orbán Viktort és Vlagyimir Putyint, ami egyben egy elég erős bizonyíték arra vonatkozóan, hogy „a legmeghatározóbb” nem mindig egy pozitív jelző.

Szabó Tímea (Párbeszéd): Kérdés, hogy pozitív vagy negatív értelemben. Ezt feltéve, és maradva ennél a sorrendnél Volodimir Zelenszkij ukrán és Vlagyimir Putyin orosz elnökök. Hazainál inkább csak pozitívat mondanék, mégpedig a valós egzisztenciális kockázatot is vállaló, sztrájkoló pedagógusok és a velük teljes szolidaritást vállaló diákok.

4. Melyik magyar országgyűlési képviselő teljesítménye tetszett a legjobban 2022-ben?

Gyurcsány Ferenc (DK): Az Országgyűlés nem a magányos farkasok terepe, soha nem egyénekről szól, hanem jól szervezett, összetartó frakciókról. A DK országgyűlési frakciója például ilyen.

Gelencsér Ferenc (Momentum): A Momentum frakciójának mind a tíz tagja hasznos és fontos munkát végzett. Ezt várom el tőlük jövőre is.

Toroczkai László (Mi Hazánk): Nekem nyilván a Mi Hazánk frakciójának a teljesítménye tetszett, de nem szeretnék kiemelni egy képviselőt sem. Mi még újak vagyunk az Országgyűlésben, fejlődnünk kell, a többi frakciót viszont reménytelennek látom.

Lukács László György (Jobbik): Nem tudok egy személyt megnevezni, sokkal inkább a jobbikos közösséget tudom. Ebbe beletartoznak azok a képviselő hölgyek, akik helyüket a közösség érdekében ősz elején visszaadták. De azok az új képviselők is, akik egy nehéz parlamenti légkörbe érkeztek meg, és ennek ellenére helytálltak azokkal a rutinos képviselőtársakkal együtt, akik mindaddig dolgoztak és jól teljesítettek, amíg mindenki megtalálta a helyét.

Tóth Bertalan (MSZP): Az új országgyűlési képviselőink közül kifejezetten büszke vagyok arra, hogy Vajda Zoltán, a költségvetési bizottság elnöke az MSZP országgyűlési képviselőcsoportjában politizál. Szakértelmét megfelelő iróniával párosító felszólalásaival új színt vitt az egyhangúvá váló parlamenti munkába.

Ungár Péter (LMP): Két első ciklusos képviselőt emelnék ki: egyrészt rendkívül örömteli volt látni, hogy Kanász-Nagy Máté milyen szakmai felkészültséggel és jó szónoki képességekkel volt jelen már az első naptól kezdve. Másrészt én az egész Jámbor András-jelenséget nagyon kedvelem, sok szempontból nagyobb vérfrissítésnek tűnik ő egyszemélyben, mint akár más, teljesen új frakció egészében.

Szabó Tímea (Párbeszéd): Szijjártó Péteré, aki egy év alatt 420 ezer kilométert repült – többet, mint az USA vagy Németország külügyminiszterei –, ráadásul leginkább az adófizetők pénzén, magángéppel. Ilyen vastag bőre kevés politikusnak van, ami mindenképpen figyelemre méltó teljesítmény.

5. Mi volt a legmeghatározóbb vagy kedvenc olvasmánya 2022-ből?

Gyurcsány Ferenc (DK): Nehéz elhinni, hogy van őrültebb világ a magyar belpolitikánál, de van: Chris Carter krimijei.

Gelencsér Ferenc (Momentum): Sajnos május óta nem volt időm annyit olvasni, mint szeretnék, de Körösényi Andrásék könyve, Az Orbán-rezsim egy meghatározó műve volt számomra az idei évnek.

Toroczkai László (Mi Hazánk): A Hagakure.

Lukács László György (Jobbik): Ebben az évben az általam elolvasott könyvek közül a legjobban Emily St. John Mandel Tizenegyes Állomás című könyve tetszett. A belőle készült televíziós sorozat – amelyet a könyv olvasása után láttam – számomra inkább csalódást keltett.

Tóth Bertalan (MSZP): Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs. De sokszor kényszeredett volt a mosolyom a mai magyar valósággal felfedezhető párhuzamok miatt…

Ungár Péter (LMP): Számomra az idei év egyértelműen Wisława Szymborska költészetéről szólt. Ajánlom is a Telex olvasóinak a Századvég című verséből a következő sorokat:

„Úgy volt, hogy Isten végre hinni fog
a jó és erős emberben,
de a jó és az erős
még mindig két különböző ember

Hogyan kell élni – kérdezett levélben valaki,
akitől én készültem megkérdezni
ugyanezt.

Még mindig, megint
- amint a fentiekből látható -
nincs sürgetőbb kérdés
a naiv kérdéseknél.”

Szabó Tímea (Párbeszéd): Nagyon szerettem Nádas Péter Rémtörténetek című könyvét, Orvos-Tóth Noémi Szabad akaratát, és csak idén jutottam odáig, hogy elolvassam Gyurkovics Tamás Migrénjét, amelyet a fantasztikus Mengele bőröndje után már régóta készültem elolvasni. És akkor persze még jön majd az Akcentus – Lugosi Amerikában tőle.

6. Mit vár 2023-tól? Mit szeretne elérni pártjával 2023-ban?

Gyurcsány Ferenc (DK): A DK célja nem változott a megalapítása óta: a kormányváltás és egy európai Magyarország megteremtése a célunk. 2023-ban készülni kell. A készülés sikerét vagy elégtelenségét majd a 2024-es önkormányzati és európai parlamenti választás dönti el.

Gelencsér Ferenc (Momentum): A következő két évben fog eldőlni, hogy ki vezetheti az ellenzéket. Mi azt mondjuk, hogy a tét nem kisebb, minthogy Magyarországon le tudjuk-e váltani a válságokat okozó hazugságok korszakát, és végre kezdetét veheti-e a kor, amiben az igazság kimondása lesz az alapvető. A korszakváltásra pedig Donáth Annával van a legnagyobb esélye hazánknak, hiszen ő az, aki őszintén beszél az országunk előtt álló kihívásokról, aki szembenéz az ellenzéki politika kudarcaival.

Toroczkai László (Mi Hazánk): Az elmúlt hónapokban a Mi Hazánk folyamatosan erősödött, ennek az erősödésnek a folytatását várom 2023-ban is.

Lukács László György (Jobbik): Békét kívánok és remélek a világban, küzdelmes hónapokat várok a gazdaságban, magunktól pedig eredményeket várok el. Eredményeket egy olyan küzdelemben, melyet jobboldali konzervatív közösségként kívánunk folytatni egy normális Magyarországért.

Tóth Bertalan (MSZP): Egyfelől az MSZP megkezdte a felkészülést a 2024. évi önkormányzati választásokra és az európai parlamenti választásokra, energiáinkat részben ez fogja lekötni. Másfelől az Országgyűlésben rendszerkritikus szociáldemokrata pártként kérlelhetetlenül képviselni fogjuk a Fidesz-rendszer veszteseinek érdekeit.

Ungár Péter (LMP): Ha ez egyáltalán lehetséges, akkor a Fidesz még kevésbé lesz zöld jövőre, az LMP pedig még ennél is zöldebb lesz. Ahogy ez a távolság nő, reméljük úgy fog csökkenni a különbség a két párt támogatottságában.

Szabó Tímea (Párbeszéd): A 2023-as év az elhúzódó háború, az energiaválság, a szélhámos és szabadrabló gazdaságpolitika következtében kialakuló brutális infláció és megszorítások miatt várhatóan nagyon nehéz lesz, úgyhogy sok jót nem várok tőle. Ennek ellenére természetesen mindig van remény, mindig van miért küzdeni, és mi a Párbeszédben azért fogunk jövőre is dolgozni, hogy azokat képviseljük, akiknek a hangja nem ér el a parlamentig: a szociális dolgozókat, az ápolókat, a pedagógusokat, és mindenkit, aki kárvallottja Orbán katasztrófamunkájának. Zöld pártként pedig továbbra is racionális és fenntartható megoldásokat akarunk kínálni a klíma- és energiaválságra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!