Többgenerációs házak rezsicsökkentése: nem mindenkin segít az új rendelet

Legfontosabb

2022. szeptember 13. – 18:43

frissítve

Többgenerációs házak rezsicsökkentése: nem mindenkin segít az új rendelet
Illusztráció: Peter Dazeley / The Image Bank / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindenki problémáját orvosolja az a múlt héten megjelent rendelet, ami a többgenerációs házban vagy a nem társasházként működő, többlakásos házban élőknek is megadná a rezsicsökkentés lehetőségét az átlagfogyasztás erejéig. A változás csak abban az esetben nyújt megoldást, ha egy házban több önálló lakás van. Meg is határozza, mit tekint önálló lakásnak: ha egy többgenerációs család ugyanazt a vécét és fürdőszobát használja, ott már nem él a kedvezmény. Azok is kiesnek a körből, akik korszerűsítettek és árammal fűtenek.

A rezsicsökkentés-csökkentés rengeteg embert, családot, vállalatot, önkormányzatot állított pénzügyileg új kihívások elé. Bár a hetekben már sokakhoz megérkeztek az első, nem rezsicsökkentett számlák, rengeteg esetben még nem egyértelmű, hogy egyesek hogyan juthatnak hozzá a továbbiakban is a kedvezményes árú energiához.

Az egyik ilyen kategória a többgenerációs családi házak csoportja, illetve azok a lakóingatlanok, ahol egy házban több lakás is van, de nem számítanak társasháznak. A legtöbben esetben az ilyen házak, illetve lakóközösségek egy mérőóráról működnek. Ezelőtt egyszerű volt a dolguk: megérkezett a számla, amit a lakások szimplán elosztottak egymás között.

Szeptemberben viszont sok helyre – hiába próbáltak spórolni és a kedvezményes keretben maradni – már a megemelt árú számla érkezett meg, hiszen az egyetlen mérőóra a több lakás miatt nagyon gyorsan átlépte az átlagos fogyasztásként meghatározott keretet, innentől pedig a piaci árat kell fizetniük a gázért és az áramért is. Az érintettek több fórumon is igyekeztek jelezni a kormánynak: a helyzet nem igazságos. Volt, aki Facebook-csoportot is csinált, mások pedig igyekeztek minél több képviselőhöz, minisztériumhoz eljuttatni panaszaikat és kéréseiket.

Alakuljanak társasházzá, vagy forduljanak az önkormányzathoz

Megoldás hosszú ideig nem érkezett. Egy július végi kormányinfón Gulyás Gergely azt tanácsolta, hogy akik ilyen házban élnek, minősítsék ingatlanukat társasházzá. Ez azonban nem egy félórás folyamat, amit bárki megtehet online, néhány perc alatt. Rengeteg papírmunkával jár, hivatalról hivatalra kell járni, az ügyintézés pedig egyenként 15 napot is igénybe vehet. Nem beszélve arról, hogy abszolút nem olcsó az összes szükséges engedély beszerzése, főleg, ha egy régebbi házról van szó. Igaz, a miniszter júliusban azt mondta, a társasházi ügyeket soron kívül fogják vizsgálni a földhivatalokban, a legtöbb ilyen házban élőnek ez nem tűnt könnyű útnak.

Az érintettek helyzetét végül egy szeptember 9-én a Magyar Közlönyben megjelent rendelettel igyekezett rendezni a kormány. Az új rendelkezés szerint a jövőben nekik is könnyebb lesz kedvezményes árú földgázt venni.

Ha a jövőben egy társasháznak, lakásszövetkezetnek nem minősülő ingatlanon belül több, de legfeljebb négy lakás van, akkor a lakók kérelmére az önkormányzat jegyzőjének nyolc napon belül hatósági bizonyítványt kell kiadnia a „lakás rendeltetési egységek” számáról. Ennek alapján aztán az ott élők a lakossági felhasználókra érvényes, kedvezményes áron vehetik majd a földgázt.

Röviden összefoglalva: ezekben a családi fogyasztói közösségekben minden önálló lakásnak külön jár a rezsicsökkentett áron járó havi 144 köbméteres gázfogyasztás. Ez maximum négy lakásig érvényes. Ha valakinél két önálló lakrész van, az 288 köbméterig, ha három, az 432 köbméterig, akinél pedig négy, az 576 köbméterig jogosult az olcsóbb gázra. (Éves szinten lakásonként 1729 köbméterről, 63 645 MJ-ról beszélünk.)

A kapott dokumentumot a tulajdonos(ok) benyújthatják a szolgáltatónak. A benyújtást követő hónaptól a benyújtó jogosult a kedvezményes árú földgázra. A Miniszterelnökség keddi közleménye szerint a gázárkedvezmény egyszerűsített igénylését segíti az is, hogy a tetőtér-beépítésre igénybe vehető családi otthonteremtési kedvezményt (csok) felhasználóknak elegendő az új lakáshoz kapcsolódó lakáscélú állami támogatásról szóló támogatói okirat benyújtása a gázszolgáltató felé.

Az éves mennyiségnek azonban ilyenkor már csak az időarányos része vonatkozik az érintettekre. Ha például még szeptemberben megkapjuk a jegyzőtől a hatósági bizonyítványt, amelyet azonnal benyújtunk a gázszolgáltatónak, akkor a megemelt kedvezményes mennyiségre októbertől leszünk jogosultak.

Az önkormányzatok és a bizonyítvány kiadásával megbízott jegyzők és építésügyi hatóságok egyelőre változó rugalmassággal kezelik a pénteken bejelentett rendszert. Van olyan olvasónk, aki arról írt, hogy az önkormányzatnál nem tudnak semmit, és egyelőre türelmet kértek. Míg máshol már olajozottan működik a hatósági bizonyítványok kiadása, és jól kezeli az önkormányzat a helyzetet. Ahol már alkalmazzák a rendszert, ott az önkormányzatok igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy ez a kedvezmény nem a társasházakra vagy lakásszövetkezetekre vonatkozik, és csak négy lakásig kérhető a hatósági bizonyítvány.

Az is fontos, hogy csak akkor lehet kérni a bizonyítványt, ha az ingatlanban önálló lakásokat alakítottak ki.

Ahol egyelőre csúszás van, ott sokan attól tartanak, hogy kicsúsznak a szeptember 30-i határidőből, mivel a jegyzőnek eleve nyolc napja van az okirat kiállítására, ezentúl pedig a szolgáltatóhoz is el kell juttatni az igazolást. Amennyiben ez nem sikerül szeptember végéig, az érintetteknek a következő hónapban is a piaci árat kell fizetniük, ami ugye a gáz esetében hétszeres, míg az áraméban kétszeres többletköltséget jelent.

Akiken nem segít az új rendelet

A többgenerációs házak kérdéskörét viszont a rendelet nem teljesen oldja meg. A házak esetében például csak az számít, hány lakás van az ingatlanon belül. Azt nem nézik, hogy hány generáció él egy háztartásban, és használ például közös vécét, fürdőszobát, konyhát. A bizonyítványt csak akkor lehet kérni, ha az épületben önálló lakások vannak, ennek feltétele pedig a saját fürdőszoba, konyha és egyéb külön lakóterek.

Amelyik többgenerációs házban tehát nincs például legalább két fürdőszoba, két konyha és egyéb külön lakóterek, azok a házak jelen állás szerint nem élhetnek a kedvezménnyel.

Eszerint tehát azokon nem segít a kiegészítés, ahol sok esetben valójában fizikailag is együtt él a két vagy több nemzedék. Ők továbbra is az átlagfogyasztáson felül hétszeres áron juthatnak majd a gázhoz.

Szintén nem orvosolja azon többgenerációs házak helyzetét a rendelet, ahol például nem gázzal fűtenek, mivel a rendelet csak a gázra vonatkozik. Az áramhoz, a korábbiakhoz hasonlóan, kétszeres áron lehet majd csak hozzájutni. Mindez annak ellenére így van, hogy az elmúlt években sokan próbáltak szabadulni a gáztól, korszerűsítették fűtési rendszereiket, és áttértek például arra, hogy télen is klímával fűtenek. Gulyás Gergely pont a múlt heti kormányinfón jelentette be, hogy az állam támogatná, hogy klímával fűtsünk.

Valaki nem akar társasházat? Menjenek perre!

A rendelet azonban nem zárta annak a lehetőségét sem, hogy az ilyen házak társasházzá alakuljanak. A múlt heti kormányinfón Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy dolgoznak a társasházzá alakítás gyorsításán. Itt leginkább a műszaki felmérés felpörgetésére van szükség, mert az kötelező elem, viszont jelentősen lassítja az átalakulás folyamatát. Itt abban az esetben nyújt segítséget az új szabály, ha valaki a lakóközösségből nem szeretné a társasházzá alakulást.

Ebben az esetben per indítható, aminek kezdetétől a kedvezményes ár már érvényesíthető. Elvileg ennek az lesz a rendje, hogy a bíróság értesíteni fogja a perindításról az ingatlanügyi hatóságot, az pedig annak gázszolgáltatóját, ami a következő hónaptól köteles alkalmazni a kedvezményes árat. Előfordulhat azonban, hogy a bíróság a tulajdonostárs ellen kezdeményezett keresetet visszautasítja vagy megszünteti. Ez azt jelenti, hogy a társasházzá alakulás nem volt sikeres. Itt következik majd a baj: amennyiben ez lenne a végkimenetel, akkor a magasabb tarifa szerint, visszamenőlegesen el kell számolni a tulajdonosoknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!