Lépések az energiaválság ellen: korlátozza a kormány a szénexportot, elrendelték a 25%-os gázkorlátozást is

2022. szeptember 9. – 22:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A péntek esti Magyar Közlönyben (pdf) megjelent a 343/2022. (IX. 9.) számú kormányrendelet, amely jelentősen korlátozza a hazai kitermelésű szén külföldre vitelét. A „Magyarország energiabiztonsága szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek kivitelével kapcsolatos regisztrációs eljárásról és egyéb intézkedésekről” címet viselő jogszabály szerint kilencfajta széntermék csak az energiapolitikáért felelős miniszternél történt regisztrációt és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően értékesíthető külföldre, illetve vihető ki az országból.

A bejelentés után a miniszter feladata megvizsgálni, „hogy az energiahordozó külföldre történő értékesítése, illetve kivitele jelentős mértékben akadályozza-e vagy ellehetetleníti-e a Magyarország energiabiztonságának fenntartásához szükséges alapanyag-ellátást, veszélyezteti-e a közellátást, vagy jelent-e kockázatot az energetikai ellátásbiztonságra”.

A bejelentés vizsgálata alatt a magyar államot elővásárlási jog, illetve vételi jog
illeti meg, amelyet az MNV Zrt. útján gyakorol. Ha a miniszter szerint a tervezett export bármilyen módon veszélyezteti a hazai energiabiztonságot, akkor a rendelet értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolhatja ezt az állami elővásárlási vagy vételi jogot, utóbbit a miniszter által megmondott, az energiahordozó aktuális piaci értékének megfelelő összegért.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar kormány megteremtette a teljes exportkorlátozás lehetőségét, hiszen minden külföldre szánt szénszállítmányra elővételi joga lehet az állami tulajdonú MNV-nek. A rendelet az alábbi termékekre vonatkozik:

Forrás: Magyar Közlöny
Forrás: Magyar Közlöny

A kormánynak nem ez az első energetikai tárgyú exportkorlátozó rendelete. Augusztus elején a tűzifára adtak ki hasonló, állami elővásárlási jogról rendelkező jogszabályt. Az a rendelkezés azt mondta ki, hogy ha a fára a magyar lakosság és a középületek ellátása érdekében szükség van, akkor a kormány él a rendeletben biztosított elővásárlási jogával, és a kijelölt állami erdőgazdálkodón keresztül a hazai közcélokra megvásárolja a mennyiséget.

A péntek esti Magyar Közlönyben más további energetikai intézkedések is szerepelnek. A kormány megalkotta a rendeletet az állani intézmények 25 százalékos gázfogyasztás-csökkentéséről (a kórházak és szociális intézmények kivételével). A jogszabályból kiderült, hogy a 2023-as évre is vonatkozik a 25 százalékos visszavágás.

Egy másik rendeletben a kormány kedvezményt adott a legfeljebb 4 lakásos lakóközösségeknek, szintén egy másik szerint egyszerűsítik a napelemek társasházi telepítéseit. A kormány emellett rendeletet alkotott a vállalkozások folyamatos energiaellátása érdekében, amely előírja a villamosenergia- és földgáz-kereskedelmi engedélyes társaságoknak, hogy az ajánlatadás során tekintettel legyenek „a kockázatkezelési szempontokon túl a gazdasági társaságok korlátos biztosítéknyújtási képességére abban az esetben is, ha ezzel a fogyasztók gazdasági erejét (hitelképességét) és biztosítéknyújtási képességét meghaladó mértékben vállalnak fel nemfizetési kockázatot”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!