Az influenszer, aki otthagyta a Fidelitast: Inkább kilépek, mint hogy csendben maradjak

2022. december 12. – 09:51

Az influenszer, aki otthagyta a Fidelitast: Inkább kilépek, mint hogy csendben maradjak
Tóth Bettina a színpadon Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszéde előtt – Fotó: Tóth Bettina / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

„A mai napon kiléptem a Fidelitasból”

– ezzel a mondattal kezdte nemrég az egyik Facebook-posztját Tóth Bettina. Nem túl gyakran találkozni ilyesmivel, kevés olyan esetről tudni, amikor valaki kilép a Fidesz ifjúsági szervezetéből, az meg még ritkább, hogy egy kilépő tag nyilvánosan jelenti be a távozását.

A korábban az X-Faktorban versenyző véleményvezérnek a TikTokon csaknem ötvenezer követője van, ami a hazai közéleti-politikai aktorok körében nem számít kevésnek. A szintén ehhez a mezőnyhöz tartozó Déri Stefinek kb. hatezer, Deák Dánielnek és Bohár Dánielnek fejenként kb. nyolcezer követője van ott, Szentkirályi Alexandrának pedig kb. 27 ezer. Tóth Bettinának Facebookon kevés követője van, de jó pár felmérés azt mutatja, az már egyre inkább a nyugdíjasok játszóterének számít, sok fiatal unalmasnak, félrevezetőnek és negatívnak tartja, ezért nem is használja olyan intenzíven. A magyar kormánypártnak nyilván fontos, hogy a legújabb platformokon, tehát például a TikTokon is legyenek olyan arcok, akik az ő politikájukat képviselik, és sok ember kíváncsi rájuk.

Nem volt teljesen világos, hogy Tóth Bettina miért döntött a Fidelitasból való kilépés mellett. Ennek bejelentésekor azt írta: „Ahogy eddig, a jövőben is szeretném őszintén megosztani veletek a véleményem mindenről, úgy tűnik, egyedül kell járnom ezen az úton.” Azt is hozzátette, gyerekkorában is sokszor megtapasztalta, „hogy az igazságtalanság ellen nem lép fel senki”, ezért megfogadta, ő nem lesz ilyen.

Továbbra is kiáll jobboldali értékei mellett, úgy gondolja, nincs jobb alternatíva ma Orbán Viktornál és a Fidesznél, de azt írta, ezek után „független-jobboldali influenszerként” folytatja. Azt is közölte a posztban, a Ps TV-n (a Pesti Srácokhoz köthető csapat újabb, Pesti TV utáni tévéjén) sem lesz már látható. A Fidelitasnak pedig megköszönte az ott töltött időt.

Ennél jóval tovább ment az egyik Insta-sztorijában, amikor a kormányközeli influenszerhálózattal működő Megafont vezető Kovács Istvánt kritizálta:

Forrás: Tóth Bettina Instagram-oldala
Forrás: Tóth Bettina Instagram-oldala

Feszültség van a központilag pénzelt, és az önerőből működő oldalak között

Tóth Bettina egy másik novemberi Facebook-posztja is arra utal, konfliktus lehet közte és megafonos influenszerek között. Akkor a saját számait a megafonos Déri Stefi adataival szembeállítva azt írta, szerinte a megafonosok „privát csoportban éppen azt beszélik ki, hogy biztosan hazudok a számaimról”. Majd a megafonosokat megszólítva úgy fogalmazott: „míg ti fizettek ezért az aránytalan számért, én addig megdolgozom érte”. Majd hozzáfűzte: „Veletek ellentétben, nekem nincs rejtegetnivalóm…”

A Megafon eredeti célja az volt, hogy „profi Facebook-harcosokat képezzen”, vagyis „jobboldali-konzervatív értékrendű” embereket tanítsanak meg arra, hogy hatékonyabban kommunikáljanak a közösségi médiában. A mondandójuk mindig százszázalékosan egybevág a kormányéval. A Megafon nem egészen két évvel a megalakulása után, idén tavasszal lépett át egy álomhatárt: a Facebook hirdetésfigyelője szerint március végéig egymilliárd forintot hirdetett el. És ez csak a hirdetések ára, nincs benne a videók forgatási költsége vagy az oldalakat karbantartó háttérszemélyzeté. A magyar hirdetési toplistán ezzel toronymagasan vezetett tavasszal a Megafon. A második Magyarország kormánya volt, feleannyi, 518 milliós hirdetési pénzzel.

A Megafon azt állítja, a költségvetésében nincs közpénz, bőkezű konzervatív mecénások támogatásából működnek. Amikor egy oknyomozó cikkben bemutattuk, hogy a szervezet környékén azért mégiscsak felbukkanhatnak milliárdos nagyságrendű közpénzek, a Megafon három pert is indított ellenünk: azt akarták, írjuk ki, szerintük nem közpénzből működnek. A Telex mind a három pert megnyerte a bíróságon.

Tóth Bettina korábban arról posztolt: „Nem vagyok Megafonos. Sem munkatársaikkal, sem véleményvezéreikkel nem vállalok közösséget. Ahogy most, a jövőben sem fogadom el meghívásaikat sem képzésekre, sem pedig eseményeikre.” Egy, a bejegyzés alatt kibontakozó párbeszédből pedig arra lehet következtetni, ellenérzések feszülhetnek a központilag pénzelt, és a saját erőből működő oldalak üzemeltetői között.

A poszt kommentelői között ugyanis megjelent a több mint százezer Facebook-követővel bíró „Számok – a baloldali álhírek ellenszere” nevű oldal, és hozzászólásában Tóth Bettinának címezve úgy fogalmazott: „Átérezzük a helyzeted, nekünk is az a »bűnünk«, hogy a kérdések 0,1%-ban mást gondolunk, mint a fizetett »patrióták«. A véleményünket le is merjük írni. Senki és semmi nem tudja kontrollálni az oldalt, az írásokat nem a Lendvay utcában mondják tollba nekünk. […] Ilyenkor azért jó, hogy a Facebook nem magyar kézben van, már törölték volna a Számok oldalt és a tiédet is (meg a többi, szerintük »rossz« patrióta oldalát).”

Megmondja, ha nem ért egyet

Tóth Bettina az esetek többségében a magyar jobboldal világlátásának megfelelően nyilvánul meg, de a hazai konzervatív véleményvezérek többségéhez képest időnként a központi narratívától eltérő véleményt is megfogalmaz.

Az LMBTQ-mozgalommal kapcsolatban például arról beszélt, hogy valójában minden ilyen mozgalom létjogosultságának van „pozitív indoka”, mert „valós problémákat” tematizálnak, hiszen „tényleg vannak olyan melegek, akiket bántanak”, csak a gyakorlati megvalósítással nem ért egyet. Mármint, ahogyan ez szerinte megvalósul a gyakorlatban. Mert ő úgy véli, az aktivisták az iskolákban „átmossák” a gyerekek agyát, és olyanokká akarják tenni őket, „amilyenek egyébként nem lettek volna”. Ez valójában nem így van, hiszen az aktivistáknak nem az a céljuk, hogy meleggé tegyék azokat, akik nem gondolják magukat annak. Hanem általában az év egyetlen napjának pár órájában más országok egyes iskoláiban arra kapnak lehetőséget, hogy megpróbálják csökkenteni a heteroszexuális többség néhány tagjában meglévő, melegek felé irányuló ellenszenvet, oldják a téma tabuságát, és adjanak némi támogatást azoknak, akik melegnek érzik magukat, de rettegnek vállalni a többségtől eltérő orientációjukat, és a félelmük miatt az öngyilkossági gondolatok is jóval gyakoribbak a köreikben.

De a Fidelitasból kilépő Tóth más politikai kérdésekben is kifejti a hazai jobboldal egyes tagjaitól eltérő véleményét. Ilyen eset volt például, amikor idén nyáron megvédte Finnország 36 éves miniszterelnökét. Sanna Marint azért érték kritikák, mert nőként és kormányfőként szabadidejében egy privát bulin táncolni merészelt a barátai körében, és egy videó tanúsága szerint nem a bécsi keringő áll hozzá közel, hanem egy kötetlenebb mozgásforma.

De a követői egy részének ellenkezését kiváltva Tóth Bettina Jakab Pétert is védelmébe vette, amikor úgy tűnt, a Jobbik korábbi elnöke egy videóban ittas állapotban tűnt fel. Tóth jelezte, nem szimpatikus neki Jakab politikája, de visszásnak érezte, hogy egy olyan felvétel miatt támadták, ami a szabadidejében készült, közelében nem volt politikai eseménynek, és Tóth arra is utalt: valószínűleg a politikust kritizálókkal is előfordul, hogy nem csak ásványvizet isznak szabadidejükben.

Fotó: Tóth Bettina / Facebook
Fotó: Tóth Bettina / Facebook

„Vannak olyanok is a Fidelitasban, akik a központi kommunikációhoz ragaszkodnak, és olyanok is, akik nem”

A Fidelitasból való kilépésről szóló posztja után megkerestük Tóth Bettinát, hogy többet tudjunk meg az ifjúsági szervezetből való távozásának okáról. Személyes interjút nem szeretett volna adni, de az írásban feltett kérdéseink egy részére válaszolt.

A Fidelitasszal kapcsolatban azt írta: „A közhiedelemmel ellentétben, amiért nagyon sok baloldali lap is felelős, teljesen normális emberek vannak a Fidelitasban. Mindenkinek van saját érdeklődési köre és véleménye, bármiről beszélgethettünk. Egyértelműen vannak olyan emberek, akik a központi kommunikációhoz ragaszkodnak, és olyanok is, akik nem, utóbbiaknak ez nem is okoz problémát, ameddig privátban beszélnek erről. Hangsúlyozom, ez mindenhol így van.”

Az influenszer szerint „a véleményekből fakadó problémákon kívül nagyon jó volt” Fidelitas-tagnak lenni. „Engem a munkán kívül nem sok dolog foglalkoztat, így belépéskor sem számítottam arra, hogy itt szórakozás lesz. Meglepődtem. Jártunk kirándulni, kvízesteken vehettünk részt, és minden ünnepet együtt is megünnepeltünk. Nekem a kampányban szerzett tapasztalat volt a legfontosabb, azt élveztem a legjobban, a személyes kontaktolást. Több kerületben és több városban is besegítettem, nagyon sok dolgot láttam a két év alatt. Máshol ilyen tudást nem tudtam volna szerezni.”

„Kilépek inkább, minthogy csendben maradjak”

Szerinte a Ps TV-től és a Fidelitastól való távozása mögött is a Megafon áll.

„A TV-s kizárás volt az első lépés, azt talán megfélemlítésként akarhatták használni (az indok is kitalált volt), gondolom azért szólt csak »egy időre« a tiltás. Én ezek után is kiposztoltam a véleményem, egy hét után hívtak a Fidelitastól, csendben maradok vagy kilépek, jelezték, utóbbi esetben elindulhat az adok-kapok viszony. Rögtön választ adtam.”

Később hozzátette: „nekem azt mondták, a Megafontól telefonáltak a PS-be, elmondásuk alapján mi szidtuk őket a műsorokban”, és „a Fidelitas is a Megafonra értette, ne posztoljak róluk semmit, mivel a véleményeimmel is belső konfliktust gerjesztek. A válaszom az volt, hogy kilépek inkább, minthogy csendben maradjak.”

Azt is jelezte nekik, „a jövőben bármi kerül ki a Megafonról, én nem fogom őket megvédeni, tehát az adok-kapokot is várom szeretettel. Bár úgy gondolom, az adok-kapok már a kilépésem előtt elkezdődött azzal, hogy kirakattak a Ps TV-ből.” Hangsúlyozta, hogy szerinte a Ps TV-s műsoraikban „nem szidták” a Megafont, de azt is közölte: „Úgy gondolom, egy tehetséges embernek nem kell hirdetés ahhoz, hogy nézettséget szerezzen.”

A „Ps TV-be hívásra sem fogok visszamenni, nem azért, mert haragudnék rájuk, hanem teljes leválást akarok.” A Megafon-vezér Kovács Istvánt álszentként leíró posztjával kapcsolatban arról kérdeztük Tóth Bettinát, személyes konfliktus áll-e a kijelentése mögött, de erre nem válaszolt. A történtek után nem szeretne pártokhoz csatlakozni, „a kommunikációm így teljesen szabad maradhat”.

Megkérdeztük a konfliktusról a Fidelitast, a Ps TV-t és a Megafont is, főként arról érdeklődtünk, szerintük is a Megafon áll-e Tóth Bettina Fidelitasból és a Ps TV-ből való távozása mögött, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak a megkeresésünkre. Beszámolunk róla, ha kapunk választ.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!