Kokainfüggő voltam, összefolytak a napok, nem emlékszem

2022. november 9. – 11:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az élete része volt a Ferencváros, de kokainfüggősége miatt elbocsátották a klubtól, és hét-nyolc év távlatából szinte semmire nem emlékszik abból az ügyből, ami miatt tavaly büntetőeljárás indult a Fővárosi Törvényszéken – erről beszélt a keddi tanúmeghallgatásán a Fradi egykori szurkolói koordinátora, Sz. Ferenc.

Az ügyben befolyással üzérkedéssel vádolnak olyan embereket, akik egykor a Fradi körül mozogtak, és akik az ügyészség szerint 2014-2015-ben pénzt kértek vállalkozóktól azért, hogy bejuttassák őket Kubatov Gáborhoz, a Fidesz pártigazgatójához, az FTC-elnökéhez, illetve a Kubatov kabinetvezetőjeként, jobbkezeként ismertté vált Kindlovits Mátéhoz.

A történet különös szereplője, Sz. Ferenc. Rá több vádlott is hivatkozott a bíróságon, a tanúk közül is többen úgy beszéltek róla, mint az ügy egyik szereplője, de nincs ott a vádlottak között, tanúként idézte a bíróság. Sz. Ferenc korábban akkor került a hírekbe, amikor 2013-ban társaival együtt védte a Fidesz-székházat olyan fiataloktól és civil szervezetektől, akik az új alkotmány elfogadása ellen tiltakoztak. Később szintén ő és a csapata akadályozta meg, hogy Nyakó István elsőként vigye az időbélyegzőhöz az MSZP vasárnapi boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. Sz. Ferenc néhány évvel ezelőtt kitálalt a sajtónak, azt mondta: a Fradi legfelsőbb körei évekig használták mindenféle problémás ügyek elintézésére, aztán eldobták, és olyannal vádolták, amit nem követett el.

Egy szeptemberi tárgyaláson a Fradi biztonsági főnöke, a korábban rendőrként dolgozó B. Imre úgy fogalmazott a tanúmeghallgatásán: szerinte Sz. Ferenc teremthette meg azt a hátteret, ami a vállalkozók felé azt a látszatot kelthette, hogy a későbbi vádlottaknak van befolyása a dolgok alakulására. (Azt a látszatot kelthették a vállalkozókban, hogy le tudják ültetni őket olyan emberekkel, akikről azt feltételezték, hozzásegíthetik őket közpénzes megbízásokhoz.) A biztonsági vezető korábban a rendőrségnek tett vallomásában azt mondta: Sz. Ferenc szerepét az ügyben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták.

B. Imre arról is beszélt, hogy 2015-ben részben azért vált meg a klub Sz. Ferenctől, mert szerinte ebben a befolyással üzérkedéses ügyben is lehetett valamilyen szerepe. Az ügy elsőrendű vádlottját, M. Jánost Sz. Ferenc mutatta be a klub több alkalmazottjának. Kubatov jobbkeze, Kindlovits Máté is arról beszélt korábbi tanúmeghallgatásán: az egykori szurkolói koordinátor mutatta be neki az elsőrendű vádlottat.

Nem emlékszik, kokainfüggő volt

Sz. Ferencet vezetőszáron kísérte be egy börtönőr a keddi tanúmeghallgatására, vélhetően valamelyik büntetésvégrehajtási intézményből érkeztek. A bíró kérdéseire eleinte arról beszélt, az ügyben szereplő események idején a biztonsági szolgálat munkáját segítette, „az élete része volt a Fradi.”

„Elég jól keresett”, bár arról nem akart bővebben beszélni, hogy milyen más jövedelemforrásai voltak, csak annyit mondott: voltak más, „nem hivatalos melói” is. Nagyjából másfél év alatt 30 millió forintot takarított meg.

Kubatov Gáborral és Kindlovits Mátéval munkakapcsolatban volt, az ügy elsőrendű vádlottja, M. János személyében „egy kedves úriembert ismert meg.” M. János szponzorokat hozott a Fradihoz – mondta Sz. Ferenc, de ő ebben állítása szerinte nem vett részt, arra hivatkozott, hogy a nyolc általánosa miatt erre nem is lett volna alkalmas.

Soha semmilyen pénzt nem kapott ezekből az ügyekből, az ő segítségét csak abban kérték, hogy foglaljon termeket a Fradi különböző épületeiben, ahol tárgyalhatnak az esetleges szponzorokkal a felek. „Kértem egy termet és ennyi. Pénzt nem kaptam érte soha” – mondta, hozzátéve, hogy „nem is lett volna rászorulva” a pénzre. Az érintettek beléptetésénél arról sem győződött meg, hogy milyen szándékaik lehetnek, „azt gondoltam, hogy a Ferencváros ügyét szolgálják.”

Nem emlékszik arra, hogy kik, kivel, miről tárgyaltak, mint ahogy a vádlottak nagy többségére sem emlékszik, és arra se, hogy bármilyen pénzátadás lett volna.

„Az említett időszakban kokainfüggő voltam, összefolytak a napok, nem emlékszem” – érvelt.

Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-szabó Lujza / Telex

Eltávolították a pozíciójából

A bíró arról is kérdezte Sz. Ferencet, volt-e konfliktus abból, hogy beengedett a Fradi ingatlanjaiba embereket M. Jánossal. Igen, volt, „leszidták” érte, és el is távolítottak a koordinátori posztról – hangzott a válasz. A bíró megkérdezte, hogy ez az ügy volt-e az eltávolításának oka, de Sz. Ferenc azt mondta: „a kokain.”

A májusi tárgyaláson az is elhangzott, hogy volt egy „szembesítés” a Fradi székházában, amin részt vett Sz. Ferenc mellett az ügy több vádlottja, valamint Kindlovits és a biztonsági vezető B. Imre is. Ezen a „belső vizsgálaton” az egyik olyan vállalkozóval szembesítették a gyanús embereket, akitől a vád szerint szintén pénzt kértek az ügye megfelelő intézéséért.

Ezen a 2015-ös szembesítésen a biztonsági vezető szerint a gyanús személyek önkéntes nyilatkozatokat tettek arról, hogy melyik vállalkozóktól, hol, mennyi pénzt kértek. B. Imre azt mondta: „onnantól, hogy szembesítve voltak, már nem volt visszaút nekik”, de szerinte semmiféle ráhatás, nyomásgyakorlás, erőszak nem kellett ehhez. „Együttműködőek voltak, nem láttam sérülést.” Erről a találkozóról M. János és a másodrendű vádlott azt mondta, Kindlovitsék az egyik biztonsági emberrel megverették és megfenyegették őket. Ezt rajtuk kívül mindenki cáfolja.

Ekkor készült egy hangfelvétel, amely az ügyészség szerint alátámaszt néhány vádat, mert M. Jánosék beismerik rajta tetteiket. Több vádlott védője azonban azt kérte a bíróságtól, zárják ki az eljárásból a hangfelvételt, mert egyrészt felmerülhet, hogy törvénytelenül rögzítették, másrészt elképzelhető, hogy manipulatív módon szerkesztették. Sőt, az egyik védő szerint felmerülhet az is, hogy az érintettek nem önszántukból nyilatkoztak a felvételeken, hanem kényszer és fenyegetés hatására (az egyik vádlott például pofozkodásról beszél a hangfelvételen). Sz. Ferenc a keddi tárgyaláson azt mondta: nem volt fenyegetőzés, se erőszak, nem ütöttek meg senkit, de ekkora időtávból már nem emlékszik a pontos részletekre.

Az ügy másodrendű vádlottja, Cs. Imre a keddi tárgyaláson azt mondta: „halálfélelme volt” ezen a találkozón. Próbált beszélni erről a nyomozóhatósággal, mondta, de részükről erre nem volt fogadókészség. M. János szerint ezen a szembesítésen ő próbálta volna kihívni a rendőrséget, de ezt nem engedték neki, a telefonokat begyűjtötték. Szerinte egy ilyen belső vizsgálaton jegyzőkönyvnek kellett volna készülnie, ami dokumentálja az összes kérdést és választ, és amit aztán mindenki aláír, ha hitelesnek tekinthető. Mivel nem készült ilyen, szerinte figyelmen kívül kellene hagyni az ott készült hangfelvételt. Elmondta azt is, van olyan fotó, ami szerinte alátámasztja, hogy fizikai erőszak történt, de úgy értesült, ez eltűnt a bűnjeleket tartalmazó adatbázisból.

Előzmények

Az ügyészség szerint az elsőrendű vádlott M. János 2014-ben és 2015-ben több vállalkozóval is egyeztetett a Fidesz Lendvay utcai székházában és az FTC ingatlanjaiban, akiknek az ügyeik megfelelő intézését ajánlotta milliós kenőpénzekért, valamint azért cserébe, ha nagyobb összegekkel támogatják a Ferencvárost.

A vádirat szerint Kubatov Gábor FTC-elnök kabinetvezetője, Kindlovits Maté is fogadta az érintett vállalkozókat a Fidesz székházában, illetve a Groupama Aréna elnöki bokszában. A korábbi tanúmeghallgatásán ő arról beszélt: ő egyfajta szűrő volt Kubatov Gábor előtt, meghallgatta, hogy a jelentkezők milyen szándékkal közelednek a klubhoz, mennyire vehetők komolyan. Az ügyészség szerint M. Jánosék ezeket a találkozókat arra használták, hogy a vállalkozóknak azt a látszatot erősítsék, Kubatov és Kindlovits révén érnek majd el kedvező döntéseket.

M. János korábban arról beszélt, hogy ő semmilyen pénzt nem vett át a vállalkozóktól befolyásolásra, „sikerdíjat” csak akkor kapott volna, ha a vállalkozók elérik, amit akarnak, tehát például megkapják az adott projektet.

A vád szerint a vállalkozók azt remélték, Kubatovékon keresztül sok százmilliós állami megbízásokhoz juthatnak, például elnyerhetik szennyezett ipari területek rekultivációs munkálatait. Az ügyészség szerint Kindlovits egy ideig nem tudott arról, hogy a vádlottak az ő és Kubatov nevére, státuszára hivatkozva kérnek pénzeket vállalkozóktól, de aztán Kindlovits tett feljelentést. A büntetőügy elsőrendű vádlottjára, M. Jánosra hét év börtönt kér az ügyészség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!