Az Óbudai Egyetemen a villamos-üzemmérnök szakon kívül mindenhova kell az emelt szintű érettségi

2022. október 12. – 16:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az Óbudai Egyetemen 2024-től a szaktárgyi előkészítő tanfolyamon való részvétel, az emelt szintű érettségi és a technikumi végzettség is pluszpontot jelenthet a felvételizőknek. A villamos-üzemmérnök szak kivételével mindenhova emelt szintű érettségi lesz az elvárás. A Pannon Egyetemen sehova nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi, de a nyelvtudásért akár 65 pont is járhat az új felvételi rendszerben.

2024-től átalakítják a felsőoktatási felvételi rendszert. Talán a legnagyobb változás az lesz, hogy az 500 pontból 100 pont sorsáról az egyetemek saját hatáskörükben dönthetnek. Akár szakonként is más követelményeket szabhatnak meg, ezzel nagyobb autonómiát kapnak a felsőoktatási intézmények a bemeneti szűrésben.

Az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kellett eldönteniük, milyen egyedi feltételeket szabnak ennek a stratégiailag nagyon is fontos 100 pontnak a megszerzéséhez.

Az intézmények egyedi elvárásaival külön-külön már több cikkben foglalkoztunk. Megírtuk például, hogy a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) megemelik a minimumponthatárt. Beszámoltunk az ország legnépszerűbb intézményének, az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek (ELTE) megújult pontszámításáról. A Semmelweis Egyetemen például saját szóbeli vizsga lesz, és pluszpont (2024-től intézményi pont) jár majd az angol és német nyelvvizsgáért. A Szegedi Tudományegyetemre felvételizőknek ezután is érdemes lesz emelt szintű érettségit tenniük, de kiemelt figyelmet kap az esélyegyenlőségi szempontok értékelése is. A Debreceni Egyetem az emelt szintű érettségire, a nyelvtudásra, a sport és a művészeti területen szerzett eredményekre, a középiskolai tanulmányi versenyeken elért sikerekre helyezi a hangsúlyt. A Budapesti Corvinus Egyetem 50 ponttal ismeri el azt, ha valakinek két emelt szintű érettségije van, a Miskolci Egyetem pedig a legtöbb szakára 2023-tól nem határoz meg minimumponthatárt.

Ebben a cikkben az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem megváltozott pontszámításával foglalkozunk.

2023-tól életbe lépő változások az Óbudai Egyetemen

Két fontos változás már 2023 szeptemberétől általánosan életbe lép: megszűnik a jogszabályi minimumponthatár és a kötelező emelt szintű érettségi . Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az elfogadható érettségi tárgyak listájából az egyetem határozza meg azt, mely tárgyak esetén tekint el az emelt szintű érettségi vizsgától.

Az Óbudai Egyetemen a 2023-as felvételi eljárásban a villamos-üzemmérnök szakon kívül mindenhol emelt szintű érettségi marad az elvárás. Viszont egy emelt szintű érettségiért az eddigi 50 helyett 60 pont fog járni. A minimumponthatár a műszaki képzési területen az eddigi 280 pontról 260 pontra fog csökkeni.

2023-tól életbe lépő változások a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetemen 2023-ban az alapszakra jelentkező hallgatóknak nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi. Az intézmény honlapján azt írja: „a Pannon Egyetem felelősen úgy döntött, hogy nem lehet kirekesztő kritérium egy emelt szintű felkészítéshez való hozzáférés a felsőoktatáshoz való hozzáférés során.”

Ugyanakkor, ha a jelentkező rendelkezik emelt szintű érettségivel, azért 2023-ban a korábban megszokott szabályok szerint továbbra is megkapja a többletpontokat.

A felsőoktatási szakképzési szakra való bejutáshoz egységesen 240, alapképzési szakra pedig az eddig is elvárt 280 pont lesz a minimális elvárás.

2024-től életbe lépő változások az Óbudai Egyetemen

Az Óbudai Egyetem rektora Kovács Levente azt mondta: arra törekedtek, hogy az eddig is magas színvonalú gyakorlatorientált képzés minőségét tovább erősítsék.

2024-től pluszpont fog járni szaktárgyi előkészítő tanfolyamon való részvételért, az Óbudai Egyetemen elvégzett tanfolyam újabb pluszpontokat ér majd. Emellett a nyelvtudásért, a piaci alapú szakmai gyakorlatról szóló igazolásért és versenyeredményekért is extra pontokat kaphatnak a felvételizők.

Többletpontot ér a technikumi, illetve a felsőfokú szakképzettség, valamint az Óbudai Egyetem a saját közösségi szolgálatában való részvételt is jutalmazza. Az esélyegyenlőségi szempontok extra pontokat jelentenek, de itt nem olyan sokat, mint néhány más egyetemnél. Egységesen tíz pont jár külön a gyermekgondozásért, fogyatékosságért, hátrányos helyzetért.

A rektor szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben elengedhetetlen, hogy a felsőoktatási intézmények a kutatás-fejlesztés támogatása mellett olyan diplomásokat képezzenek, akik a gyorsan változó kihívásokra rugalmasan adaptálható tudással és felkészültséggel rendelkeznek. Az Óbudai Egyetemen így 2024-től új tanterv bevezetését is tervezik: „az új tanterv kiemelten fókuszál a középiskola és a felsőoktatás eltérő követelményeinek fokozatos bevezetésére, amely várhatóan hallgatói lemorzsolódás csökkenéséhez és a kibocsátott diplomások számának szignifikáns növeléséhez vezet”, mondta az egyetem rektora.

2024-től életbe lépő változások a Pannon Egyetemen

A Pannon Egyetemen 2024-től az emelt szintű érettségi kiemelt pluszpontot fog érni, illetve minden megfelelő eredményű emelt szintű érettségiért további pluszpontot kaphatnak a jelentkezők.

Fontos lesz a nyelvtudás is, amiért szintén intézményi pont fog járni. A jelentkező anyanyelvétől eltérő nyelvtudásért legfeljebb 65 pontot kaphat, részvizsgáért is lehet majd pontot kapni, és az eddigieknél jobban fog beszámítani, ha több nyelvet beszél a felvételiző.

Az egyetem által szervezett továbbtanulási programokon való részvétel és bizonyos teljesítési szint esetén is intézményi pont adható. Az egyetem a kompetenciamérés, szintvizsgával záruló felkészítők, tehetséggondozó programok, tematikus nyári táborok, motivációslevél- és videókészítés esetében teszi lehetővé az intézményi pontok megszerzését az alábbiak szerint:

  • Kompetenciateszt esetében maximum 25 intézményi pont szerezhető legalább 60 százalékos teljesítés esetén.
  • Szintvizsgával záruló intézmény által szervezett felkészítő programban megfelelt minősítés esetén 15 pont, kiválóan megfelelt minősítés esetén 25 pont adható.
  • Motivációs levél és videó készítése programban megfelelt minősítés esetén 15 pont, kiválóan megfelelt minősítés esetén 25 pont adható.
  • Intézményi tehetséggondozó programban (például Kar Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola program, illetve Polinszky Tehetséggondozó programja) való részvétel esetében maximum 25 pont adható.
  • Tematikus intézményi szervezésű nyári táborban való részvétel esetében maximum 10 pont adható.

További információ az Óbudai Egyetem honlapján és a Pannon Egyetem honlapján található. Arról, hogy a diákok mit gondolnak a változásokról, ebben a cikkben írtunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!